onsdag 9 november 2011

Forrest GumpTitel: Forrest Gump
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1994
Regi: Robert Zemeckis
I rollerna: Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Sally Field

Handling: Forrest Gumps liv skildras under flera decennier. Från att ha ansetts vara dum med lågt IQ blir han toppidrottsman, krigshjälte i Vietnam och framgångsrik affärsman. Det enda Forrest egentligen vill är dock att hans livs kärlek Jenny ska ha det bra.

Omdöme: När man inte sett en film på länge, en film som hyllas av de flesta, så kan det krypa in en osäkerhet om vad man själv egentligen tycker. Så var fallet med denna sexfaldigt Oscarsbelönade film som jag hade mina tvivel om ifall den skulle kunna övertyga mig att den faktiskt förtjänar sitt rykte. Forrest Gump (Tom Hanks) sitter på en bänk, väntandes på en buss i en liten stad. En kvinna sätter sig bredvid honom och han börjar berätta om sitt liv. Kvinnan som satt bredvid honom ersätts av andra personer som sitter och väntar på sina bussar, men historien, den fortsätter Forrest Gump att berätta.Forrest fick i tidig ålder stämpeln som dum, nästan efterbliven. Men hans mamma (Sally Field), en vis kvinna, såg till att han fick gå i vanlig skola och hade alla förutsättningar att bli vad han ville bli. Han träffar snart på Jenny (Robin Wright), en flicka i hans ålder, och hon blir hans bästa vän. Under hela historien som Forrest berättar är det en sak som är återkommande - Jenny. Hon tar inte den enkla vägen utan får kämpa för att klara sig samtidigt som Forrest ofta kommer till hennes räddning. En annan viktig person i Forrests liv blir löjtnant Dan (Gary Sinise) där man nästan tappar hakan av effekterna man lyckats skapa. Och en bra prestation är det dessutom.Vad filmen lyckas med är att balansera på gränsen hela tiden, utan att kliva över den någon gång. Och med det menar jag att karaktären Forrest är lagom dum, men även oförstörd och naiv, något som känns väldigt skönt. Denna balans gör att det aldrig känns som man kan störa sig på Forrest Gump och det är självklart mycket tack vare Tom Hanks fina rollprestation. En annan sak som är väldigt viktig är det faktum att filmen aldrig blir för sentimental. Det finns definitivt lägen där den hade kunnat gå över gränsen och då blivit till en smörja. Som tur är gör den inte det och håller därför från början till slut. Robert Zemeckis ska alltså ha en stor eloge för sin regi.Något som man också lyckas bra med är att integrera både kända och en del påhittade händelser under den period då historien utspelar sig. Alla med Forrest Gump med på något hörn. Kanske att vissa är lite onödiga, men aldrig så det stör eller känns för mycket. Det är inte direkt så att man skrattar åt vad man får ta del av, men så är det ingen crazy komedi heller. Det är ett riktigt välskrivet manus som får med oerhört mycket utan att kännas spretigt eller osammanhängande. Allt har sin poäng och det är det som gör filmen så trevlig, från början till slut.

4 - Skådespelare
5 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

7 kommentarer:

 1. Dagar då det känns som att hela världen är en sopstation av människor och företeelser, dessa dagar är Forrest Gump-dagar. Det är då jag antingen tittar på en stund av filmen eller bara tänker tillbaka på den för Forrest Gump är en film som ger mig tillbaka tron på mänskligheten och såna filmer kryllar det inte av.

  Jag är så glad för din skull att du såg allt det fina :)

  SvaraRadera
 2. Kul att du gillade den så mycket! Själv tyckte jag nog att de ramlade över i det sentimentala både nu och då.

  SvaraRadera
 3. Fiffi: Jag var lite skeptisk till en början, men efter ett tag var jag inne i Gumps lilla stora värld ;)

  SvaraRadera
 4. Sofia: Men det beror på vad man jämför med. Detta kunde blivit en riktig sentimental smörja som man ser så ofta. För att vara en sån här typ av film så tycker jag den höll sig i kragen väldigt bra.

  SvaraRadera
 5. Jo, det kan ju förvisso vara sant.

  SvaraRadera
 6. Håller med om att man lyckades undvika slisksentimentalteten. Skönt. Filmen är bra men aningens för lång. jag finner sista timmen lite småtrist.

  SvaraRadera
 7. filmitch: Kanske att den är aningen för lång. Kanske är det när han ger sit ut och springer som det blir lite för utdraget. Annars funkar filmen bra och man förstår att den gick hem hos Oscarsröstarna och även publiken.

  SvaraRadera