söndag 20 november 2011

The GuardTitel: The Guard
Genre: Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: Irland
År: 2011
Regi: John Michael McDonagh
I rollerna: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Mark Strong, Fionnula Flanagan

Handling: Två män måste slå sina kloka huvuden ihop för att ta sig an några internationella knarksmugglare. De två är en oortodox, irländsk polis och en FBI-agent som gör allt enligt regelboken.

Omdöme: Gerry Boyle (Brendan Gleeson) är polis i en liten irländsk stad som säger vad han tycker och är politiskt inkorrekt i det mesta han gör. Alltså en trevlig karaktär. När man så en dag för ovanlighetens skull får ett mordfall i den lilla staden är han bland de första på plats och utför sin egen undersökning av mordplatsen. Men när mordet visar sig ha koppling till en liga knarksmugglare dyker FBI-agenten Wendell Everett (Don Cheadle) upp. De två är som dag och natt, men måste försöka samarbeta för att ha en möjlighet till ett lyckat resultat.John Michael McDonagh gör sin regidebut med filmen, men hans bror Martin McDonagh gjorde 2008 den hyllade In Bruges som har en del likheter med denna. I båda fallen blandar man komedi med lite allvarligare element, men det är överlag mest humor i denna film. Brendan Gleeson är utan tvekan bäst med sin självsäkra stil och sina självklara kommentarer. Roligast är det nog när Gerry och Wendell är tillsammans, främst tack vare de sköna kommentarerna Gerry fäller.Jag uppskattar att man får sig ett par skratt och det är som sagt Brendan Gleeson som står för de allra flesta. Men med det sagt kan jag tycka att man borde kunnat göra lite mer av storyn som känns allt för ordinär. Jag förstår t.ex. inte alls vad Gerrys mamma (spelad av Fionnula Flanagan) fyller för funktion. Helt meningslös och man kunde lika gärna ha skippat hennes scener då de även drar ner tempot. Och skurkarna är ganska bleka även om det fanns potential, speciellt i Mark Strongs karaktär. De känns mest som utfyllnad och får aldrig utvecklas. Och att använda västernmusik tycker jag inte riktigt funkar. Sevärt, men inte heller något utöver det vanliga.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Håller med dig. Jag tror att scenerna med mamman ska vara en motvikt till Brendan Gleasons buffliga mansgris med sina sexistiska och rasistiska uttalanden. Tämligen underhållande film i alla fall.

    http://fripp21.blogspot.com/2011/11/guard-2011.html

    SvaraRadera
  2. Henke: Jo, det är möjligt att det är som du säger. Tyvärr gav det inte filmen något i mitt tycke.

    Men underhållande var den i övrigt, helt klart.

    SvaraRadera