måndag 21 november 2011

The HelpTitel: The Help / Niceville
Genre: Drama
Land: USA
År: 2011
Regi: Tate Taylor
I rollerna: Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Sissy Spacek

Handling: Skeeter är en ung kvinna från södern som återvänder efter college och har bestämt sig för att bli journalist/författare. Hon vänder upp och ner på sina vänners liv och livet i en liten stad i Mississippi när hon bestämmer sig för att intervjua de svarta kvinnor som spenderat sina liv med att ta hand om de framstående sydstatsfamiljerna.

Omdöme: En sån här typ av film kan lätt bli "lite för mycket" där allt ska vara så tillrättalagt och antingen svart eller vitt. Det är tidigt 60-tal och de vita har svarta kvinnor som tar hand om hemmet, matlagningen, städningen och barnen. De vita kvinnorna har sina bjudningar och ser ner på sina anställda, trots att de gör allt och lite till. Unga Skeeter (Emma Stone) är väninna till dessa kvinnor, men då hon inte är gift och varit borta på studier har hon en lite annan syn på saken. Hon vill veta hur de svarta kvinnorna känner sig och deras historier som de har att berätta om de vita istället. Något hon tänker använda för att försöka få ett journalistjobb i New York.Det är främst två svarta kvinnor som öppnar upp sig inför Skeeter och det är Aibileen (Viola Davis) och Minny (Octavia Spencer) där förstnämnda är lite mer taktisk medan Minny säger och gör vad hon tycker, något som lätt skapar problem för henne. En av de vita hemmafruarna skapar mest problem för de svarta och det är Hilly (Bryce Dallas Howard) som trycker på för att få förändringar i lagarna och påverkar sina väninnor. Hon har även sett till att frysa ut en annan vit kvinna utan någon uppenbar anledning. Celia Foote (Jessica Chastain) är den utfrysta kvinnan som är lite annorlunda och aldrig haft ett hembiträde innan hon tar in Minny.Det är utan tvekan kvinnornas film då männen alltid hamnar i skymundan och endast ett fåtal dyker upp i mindre roller. Det blir aldrig direkt ointressant eller tråkigt då berättelsen på ett bra sätt visar aktuella händelser runt den tiden, och alltså inte bara huvudpersonerna vi följer. Emma Stone funkar bra som Skeeter som är en av få som säger som det är och vågar lite. Men precis som alla de vita hemmafruarna så är hon en ganska genomskinlig karaktär. Det känns väldigt stereotypt om man säger så, speciellt hemmafruarna som ska vara elaka, lite korkade och svåra att tycka om. Det är bara Celia (Jessica Chastain) som bryter mot mönstret.De som får de bästa karaktärerna att spela är definitivt Viola Davis som Aibileen och Octavia Spencer som Minny. De är ganska olika, men båda bra karaktärer som är svåra att inte känna för. Favoriten är trots allt Octavia Spencer som får mest att jobba med och gör det klart bra. Det är även skönt att det inte blir för mycket vita mot svarta och en massa propaganda utan man håller det innanför ramarna. Filmen som helhet är klart sevärd även om jag aldrig känner att den har några toppar, utan den håller istället en jämn nivå rakt igenom.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.1

4 kommentarer:

 1. Jag såg också den här här om dagen, gillade den skapt - även om den känns lite "tillrättalagd" och karaktärerna på gränsen till stereotypiska. Hade personligen gärna sett att de tagit ut svängarna lite mer. Men tycker ändå de lyckats fint med balansen, gripande och rolig på samma gång. Ingen lätt kombo.

  Och Octavia Spencer, haha - så jäkla underbar i rollen som Minny. Min favorit helt klart. Och det luktar lite Oscarsnominerings-varning över både henne och Viola Davis. Eller?

  SvaraRadera
 2. Plox: Min tanke precis, Octavia Spencer och Viola Davis kan mycket väl få varsin nominering. Även film kan lätt få nomineringar för manus, regi och lite annat. Sen kanske jag inte tycker den ska ha det, men det är en typisk Oscarsfilm.

  Det enda som talar emot är att den hade premiär så pass tidigt och det kan lätt bli så att andra filmer som kommer senare under året blir mer hypade. Ska ju inte vara så, men tyvärr har vi sett det mer än en gång...

  SvaraRadera
 3. Trots att jag tror att jag är en sån som inte uppskattar övertydliga filmer så är jag sucker för såna här dramer som utspelas på 50- eller 60-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Mmm, jag tror jag vet vad du menar. Brukar också gilla just 50- men även 60-tals dramer av det här slaget av någon anledning.

   Radera