söndag 13 november 2011

Kill ListTitel: Kill List
Genre: Drama/Thriller/Skräck
Land: Storbritannien
År: 2011
Regi: Ben Wheatley
I rollerna: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring, Harry Simpson

Handling: Vi möter Jay som gått arbetslös ett bra tag och i takt med att pengarna minskar ökar grälen med hustrun. När kompisen Gal erbjuder honom ett välbetalt jobb kan han inte tacka nej och sakta men säkert väcks hans gamla sadistiska jag till liv.

Omdöme: Det hela börjar som ett starkt relationsdrama där Jay (Neil Maskell) och hans fru Shel (MyAnna Buring) står och skriker på varandra med sin lille son i rummet bredvid. Jay har inte jobbat på åtta månader och pengarna börjar ta slut. Men snart byter filmen riktning när Jays bästa vän Gal (Michael Smiley) vill att de ska återvända till "jobbet". Vad det är för jobb och varför Jay inte utfört det på så lång tid blir snart smärtsamt uppenbart.Under hela inledningen bjuds man på små detaljer som man undrar vad det är för något. Man vet att de kommer få betydelse senare under filmen, och man undrar vart det egentligen ska leda. Det är dramatiskt och mycket välspelat, samtidigt som musiken filmen igenom är nästan hypnotisk - och jag gillar det. Ett tag känns det som Jay och Gal är ett radarpar likt det man får se i In Bruges (2008), speciellt då man bjuds på en del humor.Men filmen visar sig gå i tre steg. Det första (drama) alltså ett relationsdrama, det andra (thriller) som brutala yrkesmördare och det tredje (skräck), ja under den sista biten förändras allt. Det är tyvärr i mitt tycke inte riktigt rätt väg den tar. Det blir liksom för mycket och jag hade hellre sett att filmen fortsatt på den ursprungliga vägen som den gjorde under större delen av filmen.Man kände hela tiden att något låg och väntade, men filmen tappar tyvärr på upplösningen även om jag gillar vägen dit. Det känns som man inspirerats mycket av klassiska The Wicker Man (1973), men tyvärr funkar det inte lika bra här. Det finns annars mycket att gilla med filmen så jag är lite ledsen att man inte riktigt lyckades fullfölja på slutet. Samtidigt kan jag inte släppa att jag faktiskt gillade helheten, kanske att slutet växer på en...

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Är på plats i god tid och är bland de första som kommer in i salongen. Inga krångligheter fram till visningen, men runt tio minuter in i filmen fryser plötsligt bild och ljud. Någon springer ut från salongen, förmodligen maskinisten, och belysningen tänds sakta. Men lika snabbt som det ljusnar kommer filmen åter igång, någon sekund innan den fastnade. Mycket snabbt jobbat och inget som direkt störde.

Svenskfödda MyAnna Burling i rollen som Shel pratar svenska på telefon, något som kom överraskande då jag inte alls visste att hon var svenska förrän just då. Hon pratar annars perfekt brittisk engelska och i efterhand såg jag att hon var med i The Descent (2005). Annars var det uppenbart att många i publiken inte var beredda på den brutalitet som visades på duken och de flesta var lite konfunderade när filmen slutade.

6 kommentarer:

 1. Än ett spännande tips från festivalen, ofta har jag svårt för genreblandningar men ibland kan det funka. hus som helst verkar filmen intressant.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Den ÄR definitivt intressant. Först tänkte jag bara ge den en trea pga att jag inte riktigt gillade utvecklingen mot slutet, men jag gillade så mycket annat med den så jag kan tänka mig se om den nu när jag vet vart det leder.

  SvaraRadera
 3. Såg den här idag och jag blev faktiskt uppgiven när eftertexterna började rulla. Vad fan?

  Jag får inte ihop pusselbitarna alls likt många andra som sett den. Ska man måste se den en gång till för att snappa upp alla ledtrådar?

  Eller måste man vara påläst i ämnet?

  SvaraRadera
 4. Daniel: Jag tänker själv se om den snart tror jag så jag kanske kan återkomma då. Själv tror jag att jag vet hur det mesta ligger till, men sista akten blev lite "vad är detta", det håller jag med om. En omtitt kan alltså behövas.

  SvaraRadera
 5. Ok, jag håller med om musiken, den var bra. Att du ens nämner suveräna In Bruges i samma recension får mig att fundera om vi har sett samma film. ;) Slutet på Kill List var en stor besvikelse. Och förresten, jag gillade inte helheten heller.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/18/kill-list/

  SvaraRadera
 6. Jojjenito: Nja, suverän tycker jag inte In Bruges är, men bättre än denna, det håller jag med om. Sen är det ganska så olika typer av filmer, men det var något som fick mig att tänka på den filmen.

  SvaraRadera