onsdag 23 november 2011

The Major and the MinorTitel: The Major and the Minor / Kadettflamman
Genre: Komedi
Land: USA
År: 1942
Regi: Billy Wilder
I rollerna: Ginger Rogers, Ray Milland, Rita Johnson, Robert Benchley

Handling: Susan Applegate tröttnar på New York-livet och bestämmer sig för att resa hem till Iowa. Hon kommer dock på att hon inte har råd med tågresan och blir tvungen att klä ut sig till barn för att få åka för halva priset. Väl ombord på tåget gömmer hon sig från konduktörerna hos major Kirby som inte misstänker Susans verkliga ålder.

Omdöme: Det här kom att bli Billy Wilders amerikanska regidebut som ledde till en lång och framgångsrik karriär, bl.a. med sex Oscarsvinster och ytterligare femton Oscarsnomineringar. Den enkla, men potentiellt roliga, historien följer den uttråkade Susan Applegate (Ginger Rogers) som får nog av New York och bara vill hem till sin lilla stad i Iowa. Problemet är bara att pengarna hon lagt undan till biljetten hem inte räcker till och hon får idén att lura alla att tro att hon är 12 år gammal för att åka för halva priset. Men det är också då problemen börjar för henne.Det hela blir givetvis genast intressantare och lite roligare när hon träffar på major Kirby (Ray Milland) ombord tåget. Han är en riktig gentleman som tar hand om flickan och själv hamnar i problem på kuppen. Susan blir givetvis förtjust i Kirby, men får inte tillfälle att avslöja sin hemlighet för honom förrän hon hamnat allt djupare i sin lögn. Efter den inledande tågresan tar filmen aldrig riktigt den fart som den borde göra och som man förväntar sig. Det rullar istället på med några enstaka roliga scener där Susan och Kirby kommer varandra närmare.Jag har alltid gillat Ray Milland och så även här. Han påminner om Cary Grant med sin röst, sin brittiska engelska och även en del med sitt skådespeleri. Fast han känns lite naturligare än vad Cary Grant brukade vara. Det är dock Ginger Rogers film då hon är ganska charmig som flicka även om man har svårt att se hur hon skulle kunna lyckas lura alla. Iofs säger hon att hon kommer från en välväxt svensk familj så hon vet vad hon ska säga antar jag. Själva grundstoryn har senare använts i andra filmer och filmen känns annars fräsch och nyare rent tekniskt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Bara affischen gör mig sugen att se den :D Fast det känns som om det potentiellt skulle kunna bli lite problem med en kärlekshistoria som bygger på att den ena parten ska låtsas vara väldigt minderårig.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Haha, ja låter lite som en Lolita-historia, men det ska så klart vara roligt. Och det blir inte så sliskigt som det kan låta då Milland spelar en (oftast) gentleman som vill skydda "flickan".

    SvaraRadera