söndag 13 november 2011

The RaidTitel: Serbuan maut / The Raid
Genre: Action
Land: Indonesien/USA
År: 2011
Regi: Gareth Evans
I rollerna: Iko Uwais, Ray Sahetapy, Joe Taslim, Yayan Ruhian

Handling: En insatsstyrka stormar ett 15-våningshus fyllt med kriminella. Deras mål är att fånga ledaren som befinner sig högst upp. Men att ta sig dit är svårare än någon kunde ana...

Omdöme: Walesaren Gareth Evans har gjort något så ovanligt som en indonesisk actionfilm. Eller det kanske inte är så ovanligt, men det är den första jag ser iaf. Denna omtalade actionfilm bjuder på just det - mycket action. Det är befriande att se en sån här film göras på detta sätt, för det är inte ofta. Och det spelar absolut ingen roll att filmen är gjord i Indonesien och har lokala skådespelare. Det är inte som att man kommit med något nytt gällande storyn, däremot är utförandet skickligt, särskilt med tanke på att budgeten låg på runt 1 miljon dollar.På förhand var jag ändå lite tveksam till om det skulle funka och vad det skulle vara för standard på filmen, men till min förvåning fanns inte mycket att klaga på. Hjältarna och skurkarna spelas bra och ingen av karaktärerna är så överdriven så man får något att störa sig på. Fotot är skickligt utfört med bra vinklar och kameraåkningar. Och musiken ligger bl.a. Joseph Trapanese bakom som var med och skapade musiken till TRON: Legacy (2010) tillsammans med Daft Punk. Nu är det inte riktigt den typen av musik, men bra och passande är den.Med riktigt välkoreograferade martial arts-sekvenser, bra effekter, bra produktionskvalité och helt enkelt en genomgående fartfylld och underhållande film har man lyckats bjuda på exakt vad man vill se i en actionfilm. Man börjar med tunga maskingevär, fortsätter med pistoler, sedan machete, knivar och slutligen bara ren kampsport. Det är skickligt från början till slut och man varierar sig tillräckligt för att inte bli upprepande. Det blir nästan för mycket till slut, men det är definitivt väldigt sevärt i actiongenren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.7

Läs om mina upplevelser under visningarna på Stockholm Filmfestival

Om visningen: Eftersom det är sen visning, kl. 23, förväntar jag mig inte en fullsatt salong på stora Skandia-biografen. Visningen innan visar man Drive, en visning jag däremot förmodar var fullsatt. Detta betyder givetvis att insläppet blir försenat och påbörjas inte förrän fem minuter efter att filmen skulle börja, alltså kl. 23:05. Men det spelar inte så stor roll förutom att alla fick stå och köa en kvart extra eller så.

Man märker att det är en grabbfilm då det i kön är klar majoritet killar. Vissa har kommit i större gäng och det är en lite annan stil på besökarna än på de flesta andra visningarna. Man märker att de är laddade för just denna film och det pratas mycket om trailern. Filmen faller nog de allra flesta i smaken och filmen får bra med applåder vid filmens slut, trots att salongen är långt ifrån fullsatt. En klart trevlig visning utan några problem, förutom förseningen vid insläppet.

13 kommentarer:

 1. Tror inte jag sett ngn Indonesisk film tidigare men den här löper stor chans att bli den första :)

  SvaraRadera
 2. Det här låter ju klart intressant. Jag ska hålla ögonen öppna och se den när jag får chansen trots att jag inte är en kille ;)

  SvaraRadera
 3. filmitch och Fiffi: Om man är upplagd för action så är det något man ska se (kille eller tjej). Och man ska inte låta sig luras av att den är indonesisk, det kunde lika gärna varit franskt eller liknande, samma kvalité.

  Det är redan klart med en amerikansk remake, hur man nu ska göra en remake på en sån här film...

  SvaraRadera
 4. Spännande blogg det här. Ramlade hit av en slump. Finns en jäkla massa trevlig läsning här, blir att lägga i favoriter. En fråga, från vilken film är bilden som du har på toppen av bloggen tagen? Ser ut som nåt intressant man skulle vilja se...

  SvaraRadera
 5. Matty: Jättetrevligt att du hittat hit ! Lite längre ner till höger hittar du samtliga titlar i bokstavsordning. Och under "Listor" (uppe till vänster) hittar du annat smått och gott.

  Bilden är från min favoritfilm från Sydkorea - Memories of Murder.

  SvaraRadera
 6. Se Merantau (2009), en annan film av Gareth Evans.

  SvaraRadera
 7. Ok, det kanske jag ska göra. Är den i nivå med The Raid tro ? Har du någon egen sida man kan ta en titt på ?

  Tack för kommentarerna, uppskattat och jag ser fram emot fler besök.

  SvaraRadera
 8. Har inte sett The Raid än...nope, bloggar icke.

  SvaraRadera
 9. Ok, isf ska du se The Raid. Underhållande och välgjord på alla sätt.

  SvaraRadera
 10. Noir: Jo, jag har väntat på The Raid sedan jag såg Merantau (2009) för något år sedan.

  SvaraRadera
 11. Ah, trevligt. Själv såg jag den på Stockholm Filmfestival och det var det värt. Hade läst gott om den på förhand och den har blivit en festivalfavorit runt om världen.

  Givetvis ska man göra en amerikansk remake på den av någon anledning.

  SvaraRadera
 12. Vi verkar tycka lika om denna brutalactionfilm. Mot slutet blev det nästan för mycket, man kände sig ganska mätt.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/09/15/the-raid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, det blir ju lätt för mycket, men jag gillade att de gick den omvända vägen. De började med mycket och tunga vapen och gick över till att bara använda kampsport mot slutet.

   Radera