måndag 28 november 2011

Save the TigerTitel: Save the Tiger
Genre: Drama
Land: USA
År: 1973
Regi: John G. Avildsen
I rollerna: Jack Lemmon, Jack Gilford, Laurie Heineman, Patricia Smith

Handling: En berättelse om lite över ett dygn av Harry Stoners liv. Harry har tappat livsgnistan, har mardrömmar om sina krigsupplevelser och dagdrömmer om sin ungdom. Samtidigt försöker han desperat fly från det faktum att hans företag har skulder upp till öronen.

Omdöme: Vi får följa Harry Stoner (Lemmon) när han efter att ha haft en mardröm kliver upp på morgonen, gör sig i ordning, pratar med sin fru och tar sig till jobbet. Hans företag tillverkar damkläder och ska ha visning av sina nya kollektion för potentiella köpare. Men den nya kollektionen är det minsta problemet, det är istället lönerna för de anställda som inte går ihop och något drastiskt måste till för att kunna klara situationen. Tillsammans med sin affärspartner Phil (Jack Gilford) försöker de hitta en utväg, även om den är utanför lagens gränser.I denna lilla produktion, som aldrig var menad att tjäna pengar utan istället gjordes med mycket hjärta, avstod filmens stjärna Jack Lemmon sin vanliga ersättning och jobbade för minsta tillåtna lön. Allt för att få filmen gjord. Det kom att löna sig då han blev belönad med sin enda Oscar för bästa huvudroll (han hade redan på 50-talet vunnit sin första Oscar för bästa biroll). En av anledningarna till varför prestationen blev så lyckad var enligt Lemmon själv att han under inspelningen verkligen kände starkt för rollen och att den hade något gemensamt med honom själv.Filmen är till stora delar klart intressant och eftersom Harry måste kämpa med sina inre demoner blir allt så mycket mer komplicerat. Hans fru vill att han ska besöka en psykiatriker under tiden hon är bortrest i affärer, men han har som sagt annat att tänka på. Något man känner när filmen är slut är att det finns många ouppklarade trådar som man gärna hade velat se hur de utvecklas. Samtidigt är det ett intressant drag att bara låta en få en inblick i en pressad mans vardag. Förutom Oscarsvinsten för Lemmon fick duktige Jack Gilford och manuset varsin nominering. Kanske att jag hade velat ha en mer gripande film, men prestationerna och inblicken under ett dygn gör att det blir väl värt titten.5 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Jack Lemon är alltid värd en Oscar i min bok ;)

    SvaraRadera
  2. Sofia: Håller med, han var oftast helt underbart bra och man kände verkligen det hans karaktärer kände. Både dramatiska som komiska roller klarade han galant. En väldigt omtyckt skådespelare av fler än mig vet jag, men ändå lite underskattad.

    SvaraRadera