måndag 26 december 2011

El habitante incierto / The Uninvited GuestTitel: El habitante incierto / The Uninvited Guest
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: Spanien
År: 2004
Regi: Guillem Morales
I rollerna: Andoni Gracia, Mónica López, Francesc Garrido, Agustí Villaronga

Handling: Arkitekten Félix bor i en stor villa och försöker bearbeta att hans fru lämnat honom. En dag ringer en okänd man på dörren och ber att få låna Félix telefon, trots att det finns en telefonautomat precis utanför. Félix låter dock mannen kliva in och lämnar på dennes begäran även rummet. Efter en stund märker Félix att mannen försvunnit. Samma natt börjar han höra konstiga ljud i olika hörn av huset, är han vansinnigt paranoid eller lämnade aldrig gästen huset?

Omdöme: Det tar inte lång tid för denna spanjor att dra in en i rätt atmosfär. Félix (Andoni Gracia) jobbar hemifrån sin stora villa som han designat själv, bl.a. med en lönndörr som döljer ett dolt utrymme, men även en vind och källare. Villan är givetvis alldeles för stor för att vistas ensam i, men han är fast besluten att bo kvar i familjevillan trots att hans fru/flickvän Claudia (Mónica López) nyligen lämnat honom. Hon kommer på besök för att hämta lite grejer då hon ännu inte hunnit hämta allt. Det är uppenbart att känslor fortfarande finns dem emellan, men vad orsaken är till att det tagit slut är oklart.Det är en intressant liten film. Man misstänker tidigt hur det ligger till, men filmen har mer att bjuda på när den ungefär halvvägs in tar en ny vändning som förändrar mycket. Från att vara en ganska så spänd historia blir det en del humor i det hela, utan att för den delen tappa fokus. Det finns en poäng med det hela och när man kommit till filmens slut tycker jag man fått ihop det på ett ganska bra och smart sätt. Med det sagt finns det en hel del att fundera på. Jag tror det är en film som kan dela tittare i två läger - de som gillar vändningen och upplösningen och de som helst hade sett att filmen fortsatt som den börjar. Jag känner att det funkar bra som det är då det blir annorlunda och oväntat.Något som är intressant är att regissören Guillem Morales, som här gör sin långfilmsdebut, lär ha David Lynch och Roman Polanski som förebilder. Och det tycker jag man kan förstå med tanke på att det finns detaljer man tänker tillbaka på när filmen är slut för att försöka pussla ihop hur det ligger till. Det känns som man behöver se om filmen och det är något jag gillar. Just att man inte får allt förklarat gör att alla tyder filmen på olika sätt. Jag tror jag vet ungefär hur det ligger till, men det är som sagt klurigt och kul att ha sina teorier som inte alls behöver stämma...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Tackar för tipset :)

  SvaraRadera
 2. filmitch: Alltid kul att hitta filmer som dessa, hoppas du får chansen att se den. Tror inte alla uppskattar den, men gillar man att det är lite klurigt och att man inte får alla svar så bör man försöka se den.

  Verkar även vara en amerikansk remake på gång (som vanligt)...

  SvaraRadera
 3. Ah, tack för det här tipset om en spansk mysterieskräckis. Jag trodde jag hade sett alla. ;) De kom ju i en hel kader i början av 2000-talet.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Exakt, spanjorerna har gjort en del bra filmer man lätt missar. Just att många tycker att det är lite Lynch över det hela tycker jag är kul. Likaså Polanski då. Helt enkelt en film man ska se och skapa sin egen uppfattning om.

  SvaraRadera