lördag 10 december 2011

FearlessTitel: Fearless / Utan fruktan
Genre: Drama
Land: USA
År: 1993
Regi: Peter Weir
I rollerna: Jeff Bridges, Isabella Rossellini, Rosie Perez, John Turturro, Benicio Del Toro, Tom Hulce

Handling: Arkitekten Max överlever oskadd en flygolycka och räddar livet på många medpassagerare. Han hyllas som en hjälte, men avskärmar sig mer och mer från sin familj och omvärlden.

Omdöme: Man känner tidigt att man vill skapa en Oscarsfilm när James Bridges i rollen som Max Klein kliver ut från ett fält bärandes på en baby och med en pojke vid sin sida. Ett flygplan har kraschat och förödelsen är stor. Men trots detta ser Max ut att vara oskadd. Han lämnar snabbt platsen och börjar se på saker och sitt liv på ett lite annorlunda sätt efter det inträffade.Trots att filmen behandlar ett starkt ämne, där jag i efterhand läser att själva flygolyckan baseras på en verklig flygolycka som inträffade 1989, saknar filmen det lilla extra som gör en sån här film till en riktigt gripande och stor film. Själva platsen för olyckan ser riktigt realistisk ut och hela rekonstruktionen av olycksplatsen lär ha kostat $2 miljoner. Så man har lagt ner mycket tid och pengar på att få det så verklighetstroget som möjligt.Problemet är att själva storyn inte riktigt leder till något som får mig att imponeras. Jeff Bridges gillar jag allt som oftast, så även här. Duktigast är annars Rosie Perez (Oscarsnominerad) som Carla som även hon var med på planet och överlevde. Hennes sorg efter det inträffade är enorm och Max hjälper henne i denna svåra tid, trots att hon borde få mer hjälp av sin make Manny (en ung Benicio Del Toro) som mest är intresserad av ersättningen från försäkringsbolaget.Trots några bra prestationer och en bra grund att jobba med finns det en del irritationsmoment. Jag ser stora likheter mellan Isabella Rossellini och hennes mor Ingrid Bergman, både utseendemässigt och hur de pratar och agerar. Jag vet inte om det bara är att Rossellini spelar en osympatisk karaktär (frun till Max), men hon stör mig filmen igenom. Och även om Rosie Perez är duktig har hon samtidigt en enerverande röst som verkligen får en att rysa när hon blir hysterisk och höjer rösten. Slutet på filmen funkar inte för egen del och känns som ett antiklimax där ett starkare slut borde använts.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

8 kommentarer:

 1. Fasen, detta var en film jag helt glömt! Men när jag ser bilderna och läser din revy så inser jag att jag sett den. Inte en toppfilm, men jag har för mig att jag gillade den (trots att den glidit iväg in i glömskan)... Är nog en trea hos mig också.

  SvaraRadera
 2. När jag såg den, vilket i och för sig var hundra år sedan, så var det - för mig - en klockren fullträff!

  http://www.fiffisfilmtajm.se/infor-oscarsgalan-tank-vilken-rolig-vecka-det-maste-vara-att-heta-jeff-javier-jesse-james-och-colin/

  SvaraRadera
 3. Jag grävde faktiskt upp en gammal recension på den här som får avlösa utomjordingarna. Men jag håller med om att Rosies röst inte går av för hackor...

  SvaraRadera
 4. Henke: Ja, jag tror det är en film man lätt glömmer bort, men där vissa scener/bilder sätter sig.

  SvaraRadera
 5. Fiffi: Kunde lätt ha blivit en fyra för egen del om filmen bara varit lite mer gripande, och om man slapp några av irritationsmomenten ;)

  Ska in och läsa din länk strax.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Intressant, ser fram emot att läsa om den. Och ja, Rosie visar att hon kan vara en duktig skådespelerska, men rösten måste hon hålla i styr för även när hon talar i normal ton är den smått irriterande :D

  SvaraRadera
 7. Rosie Perez klarar jag inte av pga hennes röst. Undviker i möjligaste mån filmer där hon har en större roll.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Så jag är inte ensam ;) Ja, den är väldigt speciell och det är synd då hon iaf här visar att hon är duktig.

  SvaraRadera