fredag 23 december 2011

The Girl with the Dragon Tattoo



Titel: The Girl with the Dragon Tattoo
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA/Sverige/Storbritannien/Tyskland
År: 2011
Regi: David Fincher
I rollerna: Daniel Craig, Rooney Mara, Christopher Plummer, Stellan Skarsgård, Steven Berkoff, Robin Wright

Handling: Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att reportern Mikael Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart bara vara en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hände Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år. Till sin hjälp får han Lisbeth Salander, en ung strulig tjej, tatuerad och piercad, men också professionell hacker och med unika egenskaper som gör henne till en oslagbar researcher.

Omdöme: Tittar man på filmens skådespelarlista ser det bra ut, men inte superimponerande. Kan Daniel Craig och Rooney Mara i huvudrollerna verkligen bära upp en film ? Egentligen inte är mitt svar, men med en skicklig regissör som David Fincher kan allt hända och även mediokra skådespelare kan funka över förväntan. Att filmen utspelar sig och är inspelad i Sverige är givetvis ett stort plus. Det ger filmen den rätta atmosfären och den kan man inte riktigt skapa på annat sätt än på plats.



Att man talar engelska är givet. Vad som däremot är lite konfunderande är att man valt att vissa ska prata med brytning. En del av de mindre rollerna görs av svenskar, så det är inga konstigheter med det. Däremot är det förvånansvärt att Rooney Mara ska prata med brytning filmen igenom, likaså Robin Wright. Däremot pratar Daniel Craig och de flesta övriga vanlig engelska. Vad orsaken är till detta låter jag vara osagt, men konstigt är det och det finns heller inget som förklarar varför.



I det svenska originalet Män som hatar kvinnor (2009) tyckte jag inte riktigt Michael Nyqvist funkade fullt ut. Han var inte dålig, men kändes lite vek. Noomi Rapace däremot gjorde en helgjuten roll. Därför tycker jag det är väldigt kul att Daniel Craig funkar alldeles utmärkt i rollen och enligt mig är bättre än vad Nyqvist var. Rooney Mara känns inte lika övertygande eller bekväm till en början. Hennes brytning stör mig också. Men ungefär halvvägs in förändras hon efter en viktig scen för hennes karaktär. Då blir hon riktigt bra och visar att hon klarar av rollen på ett övertygande och starkt sätt.



Jag gillar Christopher Plummer som Henrik Vanger. Egentligen skulle Max von Sydow ha spelat honom, men han var tvungen att tacka nej. Det hade iofs också varit intressant att se, men ingen kan klaga på Plummer. Jag var även glad att se gamla favoriten Steven Berkoff i rollen som Henrik Vangers advokat. Och även Stellan Skarsgård är passande som Martin Vanger, även om jag tycker Peter Haber också funkade i originalet. En som däremot inte kändes lika bra som i originalet var den sliskige karaktären Bjurman som här spelas av holländaren Yorick van Wageningen. Det är inte det att han är dålig, men då man vet vad som kommer ske efter att ha sett originalet blir karaktären inte riktigt lika effektfull.



Filmen är rent handlingsmässigt väldigt lik originalet och annat skulle vara konstigt. Men jag tycker nog det mesta är snäppet vassare här. Musiken av radarparet Trent Reznor och Atticus Ross, som gjorde den Oscarsvinnande musiken till The Social Network (2010), har gett filmen den extra nerven som David Fincher så ofta brukar lyckas med, som i t.ex. Se7en (1995). Inledningen är för övrigt som en blandning av just Se7en och något man skulle kunna se inleda en Bond-film.



Som helhet tycker jag David Fincher har lyckats bra med det mesta. Visst finns här en del smådetaljer man stör sig på en del, som t.ex. det här med att vissa ska prata med brytning. Och precis som i originalet tycker jag filmen blir för utdragen. När man fått det spännande slutet ska man avsluta där och då. Istället vill man avsluta den andra historien som filmen inleddes med och då tycker jag, precis som i originalet, att filmen tappar från att ha legat på topp. Men allt som allt tycker jag man lyckats väl och tempot är precis lagom filmen igenom.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

8 kommentarer:

  1. Toppen, det här låter ju jättebra, speciellt det du skriver om tempot eftersom filmen ändå är nästan 2,40 h. Brytningsprylen fattar jag inte heller. Underligt, men det kanske kommer nåt svar på det i nån intervju med Fincher så småningom.

    Vad gäller Rooney Mara, tycker du hon är okej eller överglänser hon Noomi?

    SvaraRadera
  2. Fiffi: Ja, filmens längd är inget problem. Men som jag noterar är det sista biten som jag inte hade behövt, precis som i originalet. Filmen når sin topp kanske 20-30 minuter tidigare och då borde den ha slutat.

    Svårt att säga gällande Rooney. Tycker Noomi funkar bättre rakt igenom filmen, medan Rooney kanske är starkare under den andra halvan av filmen, men svagare under första. Detta tror jag dock är gjort med flit av Fincher. Brytningen är dock ett litet problem med Rooney som man måste ha överseende med.

    Men jag gillar verkligen när hon vid ett flertal tillfällen säger "Hej hej" ;)

    SvaraRadera
  3. Kul läsning. När det gäller Rooneys brytning så har jag förstått att hon har den eftersom hon ska spela en rollfigur som är lite enklare, råare, kanske fattigare, kanske kommer från landet. Man ska höra skillnad jämfört med Blomkvist och hans gelikar.

    Sen har jag också läst att vissa tycker den påminner mer om en rysk brytning.

    SvaraRadera
  4. Jojjenito: Ah, tack för den förklaringen. Ja, det kan isf förklara det hela. Och jag köper det, vet inte om andra gör det bara.

    Hmm, nja, som rysk brytning tycker jag inte riktigt det låter, men inte heller svensk (speciellt inte om man jämför med de svenska skådespelarna som ju har den typiska svenska brytningen).

    SvaraRadera
  5. Kul att se att den håller hyfsad klass. Det kanske till och med blir en bio av den här.

    Fast om det ska vara en klassmarkör borde väl Mara i så fall ha en accent och inte en brytning?

    SvaraRadera
  6. Sofia: Ja, jag tycker också det. Men istället för att ha t.ex. sydstatsaccent eller Bostonaccent så försöker de sig på en svensk brytning eller liknande. Jag vet inte riktigt vad meningen var där, men lite störande är det helt klart.

    SvaraRadera
  7. Nu är alla tusenmiljarder tankar om den här filmen nedplitade. Det hade kunnat bli tiotusen tecken till men jag satte stopp nu.

    http://www.fiffisfilmtajm.se/the-girl-with-the-dragon-tattoo/

    SvaraRadera
  8. Fiffi: Kul, ska hoppa över och läsa. Verkar som du har mycket att skriva utan att avslöja vad du tyckte här...

    SvaraRadera