fredag 16 december 2011

HoosiersTitel: Hoosiers / Best Shot
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 1986
Regi: David Anspaugh
I rollerna: Gene Hackman, Barbara Hershey, Dennis Hopper, Sheb Wooley

Handling: Norman Dale kommer till den lilla staden Hickory som baskettränare och lärare. De flesta är fientliga och misstänksamma och ingen anar att han kommer ge sitt lag möjlighet att förverkliga en dröm.

Omdöme: Året är 1951 när Norman Dale (Gene Hackman) kommer till den lilla staden Hickory i Indiana. En gammal vän har gett honom chansen att träna High School-laget i basket som mist sin tränare som avlidit. Invånarna är emot förändringar och likaså är basketlaget med dess spelare och föräldrar inte särskilt tillmötesgående när Norm vill ändra på rutiner. Lagets stjärna har tagit sin förre tränares död hårt då han var en fadersgestalt för honom. Och eftersom hans äldre syster Myra Fleener (Barbara Hershey), som är lärare på skolan, ser stor potential i sin bror vill hon helst att han satsar på studierna istället för basketen.Det var egentligen tänkt att en viss Jack Nicholson skulle ha spelat huvudrollen, men då hans schema inte fick det att funka lär han ha sagt att om de inte hittade en annan skådespelare skulle han vara tillgänglig för inspelning året därpå. Gene Hackman skrev dock på för rollen och resten är historia. Att Hackman skulle vara ett andrahandsval märks dock inte och även om Nicholson säkerligen hade varit ett utmärkt val är det svårt att se någon göra det bättre än vad Hackman gör det. Han känns hela tiden med i matchen så att säga och hans stil tycker jag funkar perfekt för rollen.Filmen räknas (iaf i USA) som en av de främsta sportfilmerna genom tiderna, främst för motivationens och inspirationens skull. Jag kanske inte är lika förtjust i den, men kan ändå förstå varför till viss del. Filmen är baserad på en sann historia som utspelade sig 1954, något som inte framgår i filmen. Filmen kom att få titeln "Best Shot" i Europa då inte många skulle veta vad "Hoosiers" stod för (människor från just Indiana kallas för det, men det kan även betyda "drägg" eller "vitt slödder" i andra delar av USA).Det kom att bli två Oscarsnomineringar till filmen. Den ena för bästa manliga biroll där Dennis Hopper spelar far till en av spelarna och är stadens storfyllo. Personligen tycker jag han kanske spelar över en del, men samtidigt är det en tacksam roll att spela och bra är han. Den andra nomineringen fick Jerry Goldsmith för musiken som oftast är bra och fin, men även tenderar att bli lite "hjälteaktig". Överhuvudtaget känner jag att filmen har lite för mycket "hjälte" skrivet över sig och det blir för mycket. Även det faktum att det är många basketscener gör att man bitvis lätt tappar intresset.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

4 kommentarer:

 1. Åhå, börjar vi ana antydan till ett sportfilmstema eller är det bara slumpen som agerar? ;)

  SvaraRadera
 2. Sofia: Attans också ;) Blev faktiskt lite sugen på mer efter Moneyball. Men vi får se vad som händer...

  SvaraRadera
 3. Två sportfilmer jag inte sett som verkar vara bra. Tackar :) Hackman hör f.ö till en av mina favortitskådisar så bara det gör filmen sevärd.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Kan inte annat än hålla med dig. Gillar man Hackman (som jag också gör) så är filmen ett måste. Han är mycket bra och trovärdig.

  SvaraRadera