onsdag 7 december 2011

HuvudjägarnaTitel: Hodejegerne / Headhunters / Huvudjägarna
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Norge
År: 2011
Regi: Morten Tyldum
I rollerna: Aksel Hennie, Nikolaj Coster-Waldau, Synnøve Macody Lund, Eivind Sander

Handling: Utöver att vara en man på endast 1,68 ser Roger ut ha allt: han är en framgångsrik rekryterare (s.k. huvudjägare), är gift med den vackra galleristen Diana, har en alldeles för dyr villa och för att hålla huvudet över vattnet tvingas han stjäla lite för mycket konst...

Omdöme: Jag hade bara hört gott om filmen utan att veta något om handlingen. Trodde på förhand det skulle handla om ett gäng vänner som skulle vara inblandade i diverse kriminella handlingar. Men så är det inte alls. Det handlar om Roger Brown (Aksel Hennie) som har det mesta man kan önska sig. Men för att få allt måste han stjäla konst och det gör han med hjälp av Ove Kjikerud (Eivind Sander) som jobbar på ett vaktbolag och kan styra larmen där Roger utför inbrotten.Filmen är för mig alldeles för ojämn, eller snarare för orealistisk. Det börjar med namnet Roger Brown, vilken vanlig norrman heter Brown i efternamn ? Känns som taget från en brittisk TV-serie - Roger Brown. Men annars tycker jag filmen bjuder in tittaren ganska snabbt. Roger är en duktig huvudjägare och stjäl sin konst på fritiden. Precis som sin långa fru är han inte helt ärlig i äktenskapet, men det verkar inte vara några problem. Något som blir ett problem är när snygge dansken Clas Greve (Nikolaj Coster-Waldau) dyker upp och ställer till det för Roger.Det blir lite för otroligt på sina håll och vissa gånger försöker man vara rolig, något jag inte direkt tycker passar. Samtidigt är filmen ganska brutal med vad man visar rent visuellt och det kan vara en kombination som funkar, men jag tycker inte det riktigt gör det här. Poliserna är mest patetiska idioter, de stora tvillingarna är ju typexempel på när man försöker slänga in humor som inte funkar.Det blir liksom för många småsaker jag stör mig på under filmens gång. Kanske för att jag förväntar mig lite mer eller så har jag bara svårt för att acceptera sånt helt enkelt. Det finns dock saker jag gillar med filmen och det är bl.a. Aksel Hennie i huvudrollen samt hans medhjälpare spelad av Eivind Sander. Dansken Nikolaj Coster-Waldau gör inte heller bort sig.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

6 kommentarer:

 1. Den var värd tre stars!!

  SvaraRadera
 2. Det var på gränsen, men kanske det. Norsk film är inte SÅ pjåkig :)

  SvaraRadera
 3. Vad synd att du inte tyckte bättre om den än du gjorde :(

  Personligen hade jag inte svårt att se den som överdriven och orealstisk, som en tillskruvad modern saga nästan och kanske var det därför som jag inte retade mig på samma saker som du.

  Men visst var det bra tempo åtminstone? ;)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Den var underhållande och för det mesta välgjord. Tror helt enkelt det var att jag förväntade mig något lite annorlunda.

  SvaraRadera
 5. Jag är ganska förtjust i filmer av det här slaget och jag väljer att blunda för gigantiska hål i plotten. Richies gansterfilmer och Boyles Trainspotting är filmer jag kom att tänka på när jag såg huvudjägarna.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Jag brukar inte heller störa mig allt för mycket på plothål, men då måste annat göra att jag glömmer bort det. Här är det underhållande, men vissa saker kunde jag inte acceptera.

  Annars håller jag med, Trainspotting och Guy Ritchies gangsterfilmer är både underhållande och bra, men tycker de spelar i en lite högre liga.

  SvaraRadera