fredag 9 december 2011

Killer EliteTitel: Killer Elite
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA/Australien
År: 2011
Regi: Gary McKendry
I rollerna: Jason Statham, Clive Owen, Robert De Niro, Dominic Purcell

Handling: Baserat på verkliga händelser får vi följa en specialagent på resor mellan Australien, London, Paris och Mellanöstern då han luras ut från pensioneringen för att rädda sin mentor...

Omdöme: Det är kanske inte så konstigt att jag trodde detta var en remake på filmen The Killer Elite (1975) med tanke på titeln, men likheterna visar sig stanna där. Historien utspelar sig i början av 80-talet, närmare bestämt 1980-81, där Danny (Jason Statham) tillsammans med sin partner Hunter (Robert De Niro) utför ett uppdrag. Allt går inte enligt planerna och Danny blir skjuten. Han bestämmer sig för att lägga av, men ett år senare informeras han om att Hunter hålls fången och kan endast befrias om Danny utför ett uppdrag åt en rik shejk.Det är givetvis dussinaction man bjuds på, men trots allt ganska underhållande i genren. Det är inte så överdrivet eller korkat som det lätt kan bli (särskilt med Jason Statham), men frågan var om man kunde få det att funka i nästan två timmar. Eftersom det är baserat på en bok (och verkliga händelser) har man givetvis en del att jobba med. Man lyckas fylla ut de två timmarna även om man gärna hade velat ha lite mer kött på benen med vissa karaktärer, motiv och även klargöra vem som är vem lite bättre.En annan sak man borde lyckats lite bättre med var känslan av tidseran. Visst, bilarna är gamla, men kläderna, frisyrerna och mycket annat känns för modernt och man glömmer lätt bort att filmen utspelar sig under tidigt 80-tal. Det är väl användandet av telefonkiosker som gör att man hamnar i "rätt" era igen. Och musiken, den tänkte jag faktiskt inte ens på så jag förmodar att den inte gjorde bort sig där i bakgrunden.Som vanligt när Robert De Niro är med i en biroll används han på tok för lite, men det var väntat. Han är med till en början, lite i mitten och mot slutet. Man hade lätt kunnat få med honom mer i historien under andra halvan av filmen. Inte för att jag tror det hade gjort filmen mycket bättre, men han inger ett seriöst intryck som man inte riktigt kan säga om Statham som liksom alltid spelar sin karaktär. Clive Owen däremot gör bra ifrån sig som en lite ondare karaktär än man är van att se honom spela. Favoriten är nog annars den lönnfeta Dominic Purcell som spelar Davies, en i Dannys gäng, som både ser ut och agerar rätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

10 kommentarer:

 1. Vilket sammanträffande! Valde mellan den här och Kinasyndromet igår kväll och den här förlorade.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Tror du gjorde rätt val. Men det beror iofs på vad man känner för - lite pang-pang eller spänning och bra skådespeleri, hmm.

  SvaraRadera
 3. Jag tror också jag valde rätt men den finns en risk att det inte är min tur att välja ikväll;)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Helt bortkastad tid är det inte att se den här, men det är inget man direkt kommer minnas efter en vecka...

  SvaraRadera
 5. Utan jason hade filmen varit platt

  SvaraRadera
 6. Anonym: Det är klart att han står för lite action, samtidigt har man sett honom spela den rollen ganska många gånger.

  Filmen var mer thriller än action och det överraskade en del.

  SvaraRadera
 7. Statham är en favorit hos mig trots sina brister som skådis. valde mellan den här och Blitz, en annan Statham rulle. Blitz vann men den här filmen dyker nog upp så småningom.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Statham kör sin grej och det brukar ju allt som oftast bli helt ok. Crank är väl den jag blev mest förtjust i då den var så högoktanig och underhållande filmen igenom :)

  SvaraRadera
 9. Crank är en sunk-rulle ;)

  http://bilderord.wordpress.com/2010/11/27/crank-2006/

  SvaraRadera
 10. Sofia: Ska gå in och läsa vad det är du säger :) Men om man tar den för vad den är så fungerar den alldeles ypperligt. Fartfyllt från början till slut, och den driver det till max.

  SvaraRadera