måndag 12 december 2011

L'homme du trainTitel: L'homme du train / Man on the Train / Mannen på tåget
Genre: Drama
Land: Frankrike/Storbritannien/Tyskland/Japan
År: 2002
Regi: Patrice Leconte
I rollerna: Jean Rochefort, Johnny Hallyday, Isabelle Petit-Jacques, Charlie Nelson

Handling: Den notoriskt kriminelle Milan åker till en liten fransk stad för att råna en bank. Där möter han den f.d. läraren och poeten herr Manesquier, som erbjuder honom att bo i sitt hem under vistelsen. Efter några dagar finner de två motsatta karaktärerna att de kunde varit lyckligare i den andres liv.

Omdöme: Jag förväntade mig kanske inte en direkt spännande eller fartfylld film, men trots allt lite stegrande spänning. Istället visar det sig vara ett drama om två män som är trötta på sina liv och märker att de gärna skulle byta med varandra. Det är när mannen med skinnjackan, Milan (Johnny Hallyday), kommer till den franska småstaden och där stöter på den pensionerade läraren herr Manesquier (Jean Rochefort) som de börjar umgås och prata. Eller, det är herr Manesquier som står för stora delar av dialogen, men de får snart en gemensam respekt för varandra och en vänskap växer fram.Vad jag gillar mest är utan tvekan Jean Rochefort som är riktigt duktig som den pensionerade läraren. Han är både påläst, charmig och som det visar sig ganska så äventyrlig av sig. Men han har aldrig fått leva ut sitt liv ordentligt och har istället varit instängd i sitt trista liv. Direkt från början ser jag Donald Sutherland i Jean Rochefort, och mycket riktigt är det just Sutherland som spelar rollen i remaken från 2011. Filmen är tyvärr allt för långsam och händelsefattig, även om man förstår vad de två går igenom. Hade helt enkelt förväntat mig lite mer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

8 kommentarer:

 1. Av de lite större franska skådisarna tycker jag att det är synd att Rochefort internationellt ofta fått stå i skuggan av Depardieu och Reno -- han är väldigt trevlig!

  SvaraRadera
 2. Sofia: Definitivt. Har inte lagt märke till honom tidigare men han var utan tvekan en trevlig bekantskap och är säkerligen populär i Frankrike med tanke på vad han visar här.

  SvaraRadera
 3. Åhå, så han är en ny bekantskap? Då borde du testa någon Patrice Leconte med honom, de funkar bra ihop.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Såg att jag endast sett honom i en film tidigare, men där hade han bara en biroll så lade nog inte märke till honom.

  Ja, det kanske jag ska göra, tack för tipset. Hade sett en film av Patrice Leconte tidigare och den gillade jag - Monsieur Hire (1989).

  SvaraRadera
 5. Ja, någon Leconte-expert kan jag knappast påstå mig vara och Monsieur Hire har jag tex inte sett. Men jag kan rekommendera Le mari de la coiffeuse eller Ridicule och båda innehåller också Jean. Jag gillade dem i alla fall när jag såg dem.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Ok, tack för tipsen. Ska kolla upp dem och se om jag får lust att se mer av Jean :)

  SvaraRadera
 7. Remake på denna film? Har jag helt missat. Här tycker vi lite olika för jag tyckte filmen var mycket bra när jag såg den. Inte speciellt fartfylld men jag gillade historien och karaktärena filmen grep tag i mig och det är inte speciellt ofta det sker.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Jo, faktiskt har det kommit en remake och Donald Sutherland ska vara bra i den också.

  Kan förstå om man gillar det här, tyvärr gjorde inte jag det riktigt, men bortkastad tid var det inte.

  SvaraRadera