lördag 10 december 2011

Murder on the Orient ExpressTitel: Murder on the Orient Express / Mordet på Orientexpressen
Genre: Mysterium
Land: Storbritannien
År: 1974
Regi: Sidney Lumet
I rollerna: Albert Finney, Martin Balsam, Sean Connery, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Anthony Perkins, Richard Widmark, John Gielgud, Jean-Pierre Cassel, Vanessa Redgrave, Michael York, Wendy Hiller, Jacqueline Bisset, Rachel Roberts

Handling: På Orientexpressen möts en handfull människor, en av dem blir mördad - och alla tycks ha haft anledning att begå mordet.

Omdöme: En film jag inte hade sett på år och dar och inte kom ihåg något av. Eller det var vad jag trodde för när filmen ska komma till sin upplösning minns jag exakt hur det hela gått till. Kan också ha varit för att man lämnar ledtrådar om att det kan ligga till så som det ligger till. Hur som helst är detta ett trevligt mysterium baserat på Agatha Christies bok med den belgiske mästerdetektiven Hercule Poirot, här spelad av Albert Finney. Han var egentligen inte förstaval utan det lär Alec Guinness ha varit, men han var inte tillgänglig. Då Finney var yngre (38 år) än vad karaktären skulle vara (55-60) fick man genom daglig make-up få honom att se äldre ut, med lyckat resultat.Regissören Sidney Lumet har samlat en riktig elit till filmen där han lär ha börjat med den största av dem alla på den tiden - Sean Connery. Kanske inte så konstigt då de hade gjort tre filmer tidigare och gjorde sammanlagt fem filmer ihop. De allra flesta av de tunga namnen var Oscarsvinnare eller nominerade, och vissa av dem kom att vinna sin Oscar senare. Två av prestationerna kom att bli Oscarsnominerade - Albert Finney samt Ingrid Bergman, varav Bergman kom att vinna sin tredje och sista Oscar.Lite intressant att Bergman egentligen endast är med i en stor scen, men så håller den på i runt fem minuter utan klipp. Osäker på om hon var värd den eller inte då jag inte sett samtliga nominerade, men hon lär själv ha sagt att en av de andra nominerade var mer värd Oscarn. Hon är hur som helst duktig här där hon spelar svenskan Greta Ohlsson som är lite trög ("I was born backwards" säger hon bl.a.) och talar ännu sämre engelska än vanligt blandat med en hel del svenska ord. Det är utan tvekan en minnesvärd prestation.Anthony Perkins är favoriten filmen igenom. Han spelar (passande nog) den privata sekreteraren till den rike och mystiske amerikanen Ratchett (Richard Widmark). Jag vet inte om det bara är riktigt bra skådespeleri av honom eller om han faktiskt stammade på riktigt. Har sett honom göra det i andra roller och det ger helt klart något extra till karaktären. Hans blickar är obetalbara och jag tycker utan tvekan han var en underskattad skådespelare som aldrig fick vinna en Oscar (endast en nominering).Skådespelarna och prestationerna skulle man kunna skriva hur mycket som helst om, men man får inte glömma bort Sidney Lumets regi som lyckats bra med känslan av 30-tal (då historien utspelas 1935) och får även till den där mysiga känslan ombord på tåget. Filmens styrka tycker jag ligger i filmens första två tredjedelar då avslöjandet när Poirot samlar alla och ska förklara vad som hänt blir lite för utdraget. Och med tanke på att jag vid det laget minns hur det gått till tappar filmen en aning. Men det är ingen tvekan om att man får sig en trevlig matiné.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

6 kommentarer:

 1. Christies i film och bok är nästan alltid en trevlig upplevelse. Den här hör kanske inte till mina favoriter men som du säger en bra matine. Ustinov är min favorit som Piorot.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Är själv inte så insatt i alla filmer och böcker, men vet att jag sett "Döden på Nilen" där väl Ustinov spelar Poirot. Minns inget alls från den så kanske dags för omtitt där. Tycker denna funkar bra under de första 2/3, men sen blir det kanske lite för enspårigt och uppenbart.

  SvaraRadera
 3. Riktigt trevlig lite matinéfilm som sagt. Men jag håller nog med filmitch om att Ustinov är snäppet bättre som Poirot.

  http://bilderord.wordpress.com/2010/06/21/murder-on-the-orient-express-1974/

  SvaraRadera
 4. Sofia: Mycket möjligt att Ustinov är bättre som Poirot, men tycker Finney gör det bra med tanke på att han bara var 38 och egentligen inte borde passa :) Men bäst är annars birollerna där det ju kryllar av kändisar.

  SvaraRadera
 5. Håller absolut med om att birollerna är den stora behållning och jag gillade också Bergman och Perkins bäst.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Ja, sällan man ser en så stor skara kända ansikten samlade på en och samma yta som här. Och de allra flesta känns rätt i respektive roller.

  SvaraRadera