
Titel: The Night of the Hunter / Trasdockan
Genre: Drama/Thriller/Film-Noir
Land: USA
År: 1955
Regi: Charles Laughton
I rollerna: Robert Mitchum, Shelley Winters, Billy Chapin, Peter Graves
Handling: Willa Harper är en ensamstående tvåbarnsmor. Hon uppvaktas av en självutnämnd, salvelsefull predikant. I själva verket är han ute efter de stulna pengar som hennes make gömt innan han dog, men det är bara barnen som vet var pengarna finns...
Omdöme: Jag har tidigare sett denna stora klassiker och var då inte särskilt imponerad. Men då jag gärna ger filmer en andra chans, särskilt omtyckta klassiker som denna, kändes det helt rätt att ta sig en ny titt då jag inte kom ihåg allt för mycket. Robert Mitchum gjorde sig ett namn redan innan den här rollen, och jag har på senare år börjat gilla honom allt mer för sina film-noir roller. Men det är kanske främst för denna roll han är känd där han spelar predikanten Harry Powell som charmar och pratar omkull vem som helst, men som bär på en mörk hemlighet.

John (Billy Chapin), son till Ben Harper (Peter Graves), lovar sin far att inte berätta för någon om var han gömt en stor summa pengar som han stulit. John är också den enda som med en gång inte litar på Harry när han dyker upp och börjar bearbeta mamman och vännerna. Snart står det klart att det kommer bli en kamp för överlevnad för pojken John och hans lillasyster Pearl.

Jag gillar upplägget, det är klassiskt på många sätt och vis och det hade kunnat bli hur bra och spännande som helst. Men istället blir det ofta tråkigt och Harry Powell är en ganska jobbig karaktär som ska predika hela tiden och prata som en idiot, något alla sväljer. Iofs utspelar sig historien någon gång på sent 20-tal så man var nog lite naivare och emottaglig för en sådan person. Tycker inte heller Harry Powell känns särskilt skräckinjagande förutom vid några få scener. Det är istället fotot, skuggorna och ljuset som är filmens klart mest lysande stjärna. Men visst är Mitchum duktig och gör mycket med karaktären.

Eftersom filmen innehåller mycket biblisk symbolik är scenografin nästan övertydlig, men det är också det som gör filmen så speciell och trevlig att titta på. Tyvärr räcker det inte för att jag ska tycka filmen är särskilt bra. Tycker den mest är tråkig och av någon anledning intalar jag mig att barnen far illa. Det är definitivt en stor besvikelse som inte fungerar särskilt mycket bättre vid en omtitt. Jag tycker också det är ytterst lite film-noir över filmen, trots att den ofta brukar nämnas som en av de främsta i genren. Visst finns det lite i storyn, men främst är det noir-fotot som gör att jag kan acceptera att detta ses som film-noir.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt
Betyg:
IMDb: 8.2
Intressant det du skriver, jag har också fått intrycket (har inte sett filmen) att den här närmas skulle vara en av de där klassiska skräckfilmerna. Men det är den alltså inte ;)
SvaraRaderaSofia: Skräckfilm är det definitivt inte, men symboliken är väldigt stark och jag tror att om den tilltalar en så blir också filmen så mycket bättre. Uppenbarligen är det många som gillar filmen så de ser förbi det jag tycker är filmens problem och det är att den är tråkig. Finner den inte särskilt spännande som många också verkar göra.
SvaraRaderaNär jag såg The Night of the Hunter så trodde jag det skulle vara en thriller, så först blev jag lite besviken eftersom jag tyckte det var mer av ett drama. När jag väl accepterade detta så njöt jag av t ex det underbara fotot. Jag gav faktiskt filmen en svag fyra.
SvaraRaderaJojjenito: Jag visste att du hade sett den, men hittade den inte på din sida så det måste varit innan du startade den. Hade också för mig att du gillade den så ville gärna läsa vad du skrev.
SvaraRaderaJa, det är lite som du säger, kommer man över att det inte är en thriller (eller film-noir) i det här fallet, då kan man njuta av fotot. Men även om jag så här andra gången vet att det inte är så spännande tycker jag ändå inte den är särskilt bra. Fotot är på sina håll strålande och filmen igenom väldigt detaljrik. Det räcker inte för egen del, tyvärr.
Japp, det var långt innan jag startade sidan. Kanske lägger upp en gammal recension dock. Vi får se.
SvaraRaderaJojjenito: Ok, vore intressant. Tänkte att det kanske skulle vara med i noir-temat du kör på fredagar. Fast du kanske inte alls räknar den som noir (vilket jag skulle kunna förstå) ?
SvaraRaderaAh, perfekt, jag såg att den faktiskt räknas som film noir på IMDb så då får den ingå i mitt fredagstema. :)
SvaraRaderaJojjenito: Ja, den gör ju det (och till vis del är det också det, men ytterst lite tycker jag). Ska hålla ögonen öppna och se vad exakt du tyckte om filmen när du såg den.
SvaraRaderaÄntligen en film jag faktiskt sett men det var många år sedan. Var nog en tio-elva år. Då gillade jag filmen. Minns scenen när Mitchum brottas med sitt samvete och hans tatuerade fingrar får symbolisera detta. Knepigt och otroligt klantigt namn på den svenska titeln.
SvaraRaderaJa, det där med den svenska titeln är sagolikt dåligt men jag tänker inte säga varför eftersom det är så dåligt. Jag säger inte mer än så.
SvaraRaderafilmitch: Du minns rätt med tatueringarna, men han predikar om det snarare än att brottas med sitt samvete då han inte har något :)
SvaraRaderaTror vi inte är ensamma om att ogilla titeln. Verkligen korkat.