måndag 26 december 2011

SällskapsresanTitel: Sällskapsresan
Genre: Komedi
Land: Sverige
År: 1980
Regi: Peter Hald & Lasse Åberg
I rollerna: Lasse Åberg, Jon Skolmen, Lottie Ejebrant, Kim Anderzon

Handling: Det är grisfest på Kanarieöarna i jultid och där befinner sig Stig Helmer Olsson på sin allra första utlandsresa. Till Kanarieöarna har han tagit sig trots sin fruktansvärda flygrädsla... Dr Levander, som försökt hjälpa Stig Helmer råda bot på sin flygrädsla, skall köpa hus på Kanarieöarna – och han betalar med "svarta pengar", pengar som Stig Helmer utan vetskap får smuggla in...

Omdöme: Det är kallt, snö och snart jul i Sverige. Då kan det vara skönt att packa väskan och sticka iväg till lite värme och slippa allt ett par veckor. Det är precis vad Stig Helmer (Lasse Åberg) och en hel del andra svenskar bestämmer sig för att göra. Då det är Stig Helmers första utlandsresa får vi följa med på den typiska charterresan som varje svensk nog varit med om. Och roligheterna börjar givetvis med en gång när karaktärerna introduceras på Arlanda.Stig Helmer är en snäll, men väldigt naiv man i tidiga 40-års åldern. Han åker ensam, men träffar snart på norrmannen Ole (Jon Skolmen) som är desto mer resvan och visar sin svenske vän hur allt går till. På resan finns givetvis två fyllpåsar i form av Robban (Weiron Holmberg) och Berra (Sven Melander) som är filmens stora behållning. Speciellt Sven Melander är rent utsagt klockren när han däckar av all sprit om och om igen. En typisk svensk turist skulle jag vilja påstå. En sådan som sticker ut och som är lite skrikig, men oftast harmlös.Det finns många trevliga karaktärer att lägga märke till under filmens gång, inte minst de tre killarna som jobbar åt SunTrip som arrangerat resan. De har diverse evenemang, grisfest, julfest och försöker hålla humöret uppe hos sina gäster. Filmen håller nog bäst under först två tredjedelerna, men sista halvtimmen blir det inte riktigt lika roligt då man liksom lärt känna alla karaktärer och det mesta sedan bara flyter på. Det är trots allt en svensk klassiker som får till många bitar ypperligt och som de flesta nog känner igen sig i på ett eller annat sätt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

9 kommentarer:

 1. Hahaha, INVALIDO, det är ju klockrent när Stig-Helmer kör Berra genom tullen i rullstolen. Det här är verkligen en komedi dom håller många många tittningar :)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Ja, invalido-scenen är obetalbar. Dock är det Berras polare Robban som kör honom genom tullen ;) Egentligen en fyra, men tappar som sagt en del mot slutet så en svag fyra får det bli.

  SvaraRadera
 3. Ja just det, det är det ja. :) jag kanske borde se om den och friska upp minnet lite ;) Såg att den gick på TV nu i julhelgen men det var kanske igår?

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Det vore kul om du gjorde. Såg också att den gick på TV, men missade inledningen så jag såg den istället några timmar senare :)

  SvaraRadera
 5. Enda Stig Helmer filmen som jag gillar. En svensk klassiker :)

  SvaraRadera
 6. filmitch: Tycker den andra också funkar bra, men visst är originalet "the one". Och håller med, en äkta svensk klassiker som fått till det riktigt bra.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om klassikerstatusen även om den väl har övergått mer till att bli ett underhållande tidsdokument. Tyvärr har väl just fyllehumorn inte riktigt bibehållit sin komiska potential för mig personligen.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Haha, fyllehumorn ser jag som så typisk för den här filmen :) Tycker den är väldigt charmig även om jag kan förstå att det inte tilltalar alla längre. Och det där med att vara ett tidsdokument håller jag med om.

  SvaraRadera