lördag 3 december 2011

The Skin I Live InTitel: La piel que habito / The Skin I Live In
Genre: Drama/Thriller
Land: Spanien
År: 2011
Regi: Pedro Almodóvar
I rollerna: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet

Handling: Plastikkirurgen Robert Ledgard har sedan hustruns död i en bilolycka som besatt försökt skapa en ny typ av syntetisk hud som kan stå emot höga temperaturer. Han bor i sitt stora hus tillsammans med sin hushållerska och sin försökskanin - den vackra och mystiska Vera. En dag knackar en ung man på dörren vilket startar en skrämmande händelsekedja där inget är vad det först verkar och alla har något att dölja.

Omdöme: Min första film signerad Pedro Almodóvar får mig att tänka på två filmer - Les yeux sans visage (1960) och The Human Centipede (2009). För blandningen av de två är definitivt något man känner av här där den briljanta plastikkirurgen Robert (Antonio Banderas) experimenterar samtidigt som han är besatt av sin frus utseende.Filmen kan man säga är indelad i tre sektioner där den första snabbt drar in en i den täta handlingen. Vera (Elena Anaya) är en vacker ung kvinna som bär en tight dräkt för att hennes syntetiska hud ska bli så perfekt som möjligt. Hon får inte lämna sitt rum under behandlingen och får både mat, kläder och diverse "verktyg" till sitt förfogande för att hålla sig sysselsatt. Robert har till sin hjälp Marilia (Marisa Paredes) som står för hushållet och är lite av en assistent till honom. Med hjälp av övervakningskameror och stora tv-skärmar kan man hålla koll på Vera dygnet runt, något Robert gör mer än gärna.Vi får även följa med på tillbakablickar som visar hur livet såg ut för Robert sex år tidigare och hur allt började. Denna tillbakablick kommer efter att man fått en del action och spänning under den första delen. Man får allt mer ledtrådar till hur det ligger till och när man tror sig veta/misstänka hur allt är bjuds man på ytterligare överraskningar som både är sjuka och knepiga, men ändå intressanta. Och ju mer man får reda på om Robert och de övriga, ju mer accepterar man allt det skruvade man bjuds på. Detta tycker jag är skönt för annars hade filmen inte funkat för min del.Antonio Banderas är mest känd för sin inte särskilt framgångsrika Hollywood-karriär, men här får han en roll som passar honom bra och genast känns han klart duktigare. Men filmens stjärna måste ändå Elena Anaya vara i rollen som Vera som får utstå en hel del samtidigt som hon både känns rädd och ömtålig, men även förförisk och mystisk. Kände inte igen henne rent utseendemässigt, men ser att jag sett henne i en del filmer tidigare. Favoritkaraktären är nog ändå Zeca (eller tigern) som spelas av Roberto Álamo och är lagom skruvad. Filmen som helhet är inte alls dum och till viss del är det något utöver det vanliga, men något saknas ändå för min del. Gillar dock avslutningen som höjer helheten en del, trots att det är ganska så bisarrt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

8 kommentarer:

 1. Åååååå vad glad jag blir att du gick iväg och såg den här filmen, din Almodovar-premiär och allt :) Kul att du tyckte så pass bra om den som du gjorde, det är ju liksom ingen självklarhet:)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Nej, det var det verkligen inte. Men jag misstänkte att den skulle vara sevärd, och det var den. De två jag var och såg den med gillade den mer än jag så det var lyckat :)

  SvaraRadera
 3. Kul att du testat din första Almodovar, det är inte en regissör för alla. Fast jag vet inte om jag skulle hålla med om att Banderas Hollywoodkarriär skulle kunna betecknas som "inte särskilt framgångsrik". Fast det är klart, det beror ju lite på vem man jämför med förstås.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, det var främst Fiffi som övertygade mig (även om jag inte gick och såg den på SiFF pga henne också, haha) plus att den verkade intressant. Men eftersom jag inte hade sett något av honom tidigare var det lite speciellt.

  Banderas har inte gjort bort sig i Hollywood, vad jag snarare syftade på var att filmerna och rollerna han främst gjort varit Spy Kids och dussinaction. Här får han spela en seriös roll i en seriös film och det klarar han utan problem. Han hade alltså kunnat få fler roller i kvalitetsfilmer även i Hollywood.

  SvaraRadera
 5. Han kan absolut mer än actionfilmer, men det är kanske det han vill ha ut av Hollywood?

  SvaraRadera
 6. Sofia: Mycket möjligt, eller så hamnade han i ett fack efter Desperado. Han får säkert bra betalt för de filmerna också, så varför inte egentligen.

  SvaraRadera
 7. Kan absolut vara fack-alternativet. Eller också finns det inte så många roller i Hollywood för snygga Hispanic-män som inte är lätt-underhållning? De andra snappar ju Benicio del Toro upp direkt ;)

  SvaraRadera
 8. Sofia: Eller Javier Bardem för den delen ;) Fast det känns som både Bardem och Del Toro är bättre slådespelare än Banderas och är yngre, vilket alltid brukar vara eftertraktat i Hollywood.

  Men jag tror absolut Banderas skulle kunna blanda sig in i Oscarsracet om han skulle få/välja rätt roller att jobba med i Hollywood.

  SvaraRadera