tisdag 6 december 2011

Still of the NightTitel: Still of the Night / Tyst som natten
Genre: Drama/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 1982
Regi: Robert Benton
I rollerna: Roy Scheider, Meryl Streep, Jessica Tandy, Josef Sommer

Handling: Psykiatrikern Sam Rice misstänks för mordet på en av sina patienter. Under utredningens gång attraheras han allt mer av den mördade mannens älskarinna, Brooke Reynolds, som Sam själv misstänker är mördaren.

Omdöme: Efter att ha vunnit två Oscars för relationsdramat Kramer vs. Kramer (1979) följde regissören och manusförfattaren Robert Benton upp succén med denna thriller. Han återförenas här med Meryl Streep (som själv vann en Oscar för sin prestation i nämnda film) som visar att hon klarar av att spela det mesta. Jag har aldrig riktigt gillat henne, men uppskattar en bra skådespelerska och hon måste ses som en av de allra bästa. Det är också såna här prestationer som visar att hon kan spela mer än den dominanta och självsäkra kvinnan hon ofta spelar.Meryl Streep spelar Brooke Reynolds som var sekreterare och älskarinna till den nyligen mördade George Bynum (Josef Sommer). George var under ett par års tid och fram till sin död patient hos psykiatrikern Sam Rice (Roy Scheider) som nu ses som en av de misstänkta för mordet. Samtidigt tar Brooke kontakt med Sam som i Brooke ser en vacker och spröd ung kvinna. Men ju närmare han kommer henne, ju mer rädd blir han att det är hon som mördat George.Filmen puttrar på filmen igenom utan att bjuda på så mycket spänning, men istället ganska bra stämning. Det är främst en dröm George berättat för Sam som kommer bli nyckeln till uppklaringen av mordet. Denna dröm tillsammans med filmens upplösning tycker jag är filmens behållning som ger en lite rysningar. Man önskar dock att det hade varit lite mer spänning tidigare i filmen, men jag gillar allt som oftast filmer som bygger upp en stämning istället för att dra på för fullt med en gång. Så lite rysartakter blir det allt, utan att för den delen ge full effekt då twisten är lite lam.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

10 kommentarer:

 1. Det är intressant det där mer Meryl Streep. Hon är ingen favorit för mig heller men ändå är hon ALLTID bra, stensäker och levererar precis det hon ska och ibland lite till. Men undrar vad är det som gör att hon ändå inte riktigt "klickar"? Är hon FÖR bra, så bra att hon blir lite...tråkig?

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Kan vara som du säger att hon är sin karaktär och kanske att man velat känna mer för skådespelaren. Min respekt för henne har bara ökat med åren, men favorit tror jag aldrig hon blir.

  SvaraRadera
 3. Det känns som att detta är en åsikt som delas av ganska många -- "Streep är en duktig skådespelerska, men...". En karaktär jag tycker hon delar med Jodi Foster. Kan det vara så ytligt att ingen av dem kan kallas för särskilt snygg (även om de definitivt kan bli vackra i rätt sammanhang)?

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jag tror, iaf i mitt fall, att det har att göra med om jag tycker någon är sympatisk eller tilltalar mig som person och inte bara som skådespelare.

  Tidigare gillade jag henne inte alls, men jag börjar inte bara respektera henne mer utan även gilla henne mer med åren. Men det är främst för att man ser mer med henne och främst är det de äldre rollerna som jag tycker funkar till hennes fördel.

  SvaraRadera
 5. Sofia, jag tror faktiskt du kan vara inne på rätt spår hur cyniskt det än kan låta.

  SvaraRadera
 6. Jojjenito: Tror säkert det kan stämma för många, men gäller det både män och kvinnor då ? Jag tycker det finns många skådespelerskor som inte har utseendet, men som jag föredrar framför snygga skådespelerskor.

  SvaraRadera
 7. M-Noir, nej, jag tror bara det gäller kvinnor. De ska vara snygga och duktiga. Om de bara är halvsnygga och duktiga så anses de som lite jobbiga, lite för duktiga så att säga. Och så kan man alltid hävda att de inte är klassikt vackra heller. För män gäller inte samma regler. Där är det mer ok att bara var duktig, ha en speciell karaktär som sticker ut. Jag tror det har att göra med att de som skriver/pratar/har åsikter om film oftast är män.

  Det här är förstås bara min rent personliga uppfattning och egentligen bara en känsla av hur det kanske är.

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Jag tänkte iofs mer på om både män och kvinnor ser på saken på samma sätt ;) Men ditt svar var också intressant och kan nog mycket väl stämma.

  Personligen tror jag män stör sig mer på vissa kvinnliga skådespelare och kvinnor på vissa manliga pga utseende. En manlig skådespelare jag gillar kanske en kvinna tycker är äcklig/ful/sliskig och då ogillar de honom automatiskt. Så tror det går åt båda hållen faktiskt.

  SvaraRadera
 9. Jag tror nog det där med hur män och kvinnor resonerar är ungefär samma, det går åt båda hållen som du säger. Men eftersom det är män som (än så länge) dominerar i filmbranschen så drabbar det kvinnliga skådisar. Det är bara att titta på hur många roller det finns för äldre kvinnor jämfört med äldre män.

  SvaraRadera
 10. Jojjenito: Ah, du syftade på filmskaparna i första hand. Ja, där är det fortfarande mansdominerat och då skrivs rollerna oftast för män i alla åldrar, det är sant.

  SvaraRadera