lördag 31 december 2011

The Thing (1982)Titel: The Thing
Genre: Sci-Fi/Mysterium/Skräck
Land: USA
År: 1982
Regi: John Carpenter
I rollerna: Kurt Russell, Wilford Brimley, Charles Hallahan, Donald Moffat

Handling: MacReady är helikopterpilot på en amerikansk forskningsstation i Antarktis. När en hund, jagad av norrmän från en närbelägen bas kommer in på basen börjar märkliga saker hända. När MacReady och läkaren Copper besöker den norska basen upptäcker de märkliga saker.

Omdöme: Jag vet inte hur många gånger jag sett denna läckra och stämningsfulla film av John Carpenter. Men varje gång jag ser den dras jag in i den täta stämningen som aldrig släpper taget. Man får inte en lugn stund och det börjar redan med första scenen där en helikopter flyger över ett öde och snötäckt landskap där någon skjuter på en hund.Det går inte att prata om den här filmen utan att nämna den oerhört stämningsfulla musiken av Ennio Morricone. Det är iaf han som officiellt står som filmens kompositör, men jag är ganska säker på att Carpenter själv varit minst lika inblandad då det låter väldigt likt hans egna sköna musik. Hur det än ligger till är det sanslöst stämningsfullt och skapar den där täta spänningen som man älskar på film.En annan sak som jag noterar är att ljussättningen är otroligt bra filmen igenom. Det är sparsamt med ljus och bara på rätt ställen vilket gör att det blir än mer kusligt. Man känner verkligen isolationen och skräcken som de inblandade känner. Besättningen består för övrigt enbart av män vilket måste sägas är mycket ovanligt, men utan tvekan helt rätt val.Är det något man kan klaga på så är det möjligtvis effekterna på sina håll som är lite B. Tänker främst på sista scenen där varelsen är med. Men samtidigt är det väldigt bra och äckliga effekter under stora delar av filmen så det är definitivt inte så att det förstör filmen. Det är nästan alltid att föredra dessa "handgjorda" effekter framför dataeffekter.Kurt Russell i rollen som MacReady måste man också nämna då han spelar denna sköna karaktär prickfritt. Han gör vad som helst som krävs för att överleva och döda vad det än är som tagit sig in på hans område. Han är egentligen helikopterpilot, men får vid behov uppenbarligen även göra smutsjobbet. Han är helt enkelt en cowboy i snön som tar till alla metoder, allra helst sitt favoritredskap - eldkastaren.

4 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
5 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.2

12 kommentarer:

 1. Ett Gott Nytt År till dig/Tommy

  SvaraRadera
 2. Världens bästa skräck och sci-fi film! <3  Gott nytt år på're!

  SvaraRadera
 3. Säger som hos filmitch: återkommer när jag har lyckats plita ned mina egna tankar om filmerna.

  Gott Nytt Filmår på dig!

  SvaraRadera
 4. Håller med helt, en fantastisk film :) Gott nytt år.

  SvaraRadera
 5. Tommy: Tack så mycket och jag önskar dig detsamma !!!

  SvaraRadera
 6. Daniel: En av de allra bästa är det absolut, håller för flera omtittar också vilket är ett stort plus.

  Och tack detsamma, Gott Nytt År !!!

  SvaraRadera
 7. Sofia: Ok, låter bra. Blir säkerligen intressant läsning :)

  Tack så mycket och jag önskar dig detsamma !!!

  SvaraRadera
 8. filmitch: Vad kul att vi tycker så lika ;) Ska in och kommentera filmerna hos dig också.

  Gott Nytt År !!!

  SvaraRadera
 9. Gott nytt år!

  Ska vi ha som nyårslöfte att vi hoppas på att 2012 blir ett bättre filmår än 2011 kanske? :)

  SvaraRadera
 10. Fiffi: Tack och Gott Nytt År på dig !

  Ja, varför inte :)

  SvaraRadera
 11. En klassiker på alla sätt och vis. Och jämfört med många andra filmer från den här perioden tycker jag allt att effekterna håller riktigt bra klass. Bäst är nog den inledande hundvarelsen.

  SvaraRadera
 12. Sofia: Exakt, men ska man klaga på effekterna så är det nog främst på slutet då man använder sig av lite stop-motion och då blir det inte lika snyggt. Men det är en petitess som inte stör så värst mycket. Och jag föredrar alltid denna typ av effekter man har här framför dataeffekterna i nya filmer.

  SvaraRadera