lördag 31 december 2011

The Thing (2011)Titel: The Thing
Genre: Sci-Fi/Thriller/Skräck
Land: USA/Kanada
År: 2011
Regi: Matthijs van Heijningen Jr.
I rollerna: Mary Elizabeth Winstead, Joel Edgerton, Ulrich Thomsen, Eric Christian Olsen

Handling: Antarktis vintern 1982: Platsen för en liten, avlägsen forskningsstation där en banbrytande vetenskaplig upptäckt gjorts. När en främmande livsform grävs fram av en internationell forskargrupp övergår glädjen och spänningen snart till en kamp för överlevnad.

Omdöme: En remake på The Thing (1982), helt onödigt. En prequel däremot låter inte som en så dum idé, särskilt med tanke på att det faktiskt finns material att utforska. Historien tar helt enkelt fart innan John Carpenters film där ett norskt forskarteam hittat en annan livsform på Antarktis. De flyger även dit amerikanska specialisten Kate Lloyd (Mary Elizabeth Winstead) för att få hjälp med att fastställa vad det är de har att göra med.På ett liknande sätt som originalet bygger upp stämningen och med smarta detaljer försöker man göra en film som står på sina egna ben. Och det gör den, det är ingen dålig film och den har effekter som fungerar. Men det går givetvis inte att jämföra med originalet som har så mycket mer av allt. Däremot är det väldigt kul att man fått med referenser till originalet genom att smart lägga ut spår som man sedan ser i originalet.Även om jag tycker originalet funkar alldeles utmärkt på egen hand och inte behöver förklara saker och ting så är det helt klart så att man får ut något av denna prequel om man ser den innan originalet, även om man sett originalet flera gånger tidigare. Man kan egentligen inte kräva att man ska lyckas lika bra som i originalet, men man har ingen riktig ledare här känns det som. Och musiken av Marco Beltrami går givetvis inte att jämföra med originalet som skapar så mycket mer stämning.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.4

6 kommentarer:

 1. Jag gillade den här men orgianet går inte att överträffa. Har redan sett denna två ggr.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Så pass ? Ja, jag läste dina tankar inne hos dig tidigare idag och jag håller med om att de lyckats bättre än väntat. Men lite upprepande är det kanske och originalet går inte att överträffa.

  SvaraRadera
 3. Tyckte den här saknade lite för mycket för att verkligen lyckas, men håller med om betyget och tycker den är bra mycket bättre än mycket annat jag har sett i samma genre. Ett gott försök kallar jag den.

  SvaraRadera
 4. addepladde: Håller fullständigt med dig. Ett bra försök och bättre än mycket annat skräp. Tyvärr blir det lätt så att man jämför med originalet. Sen är det i princip möjligt att få till samma härliga stämning som i äldre filmer...

  SvaraRadera
 5. Håller absolut med om musiken, Beltrami levererade inte den här gången. Däremot var filmen som sådan en positiv överraskning trots alla lovord.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Beltrami har gjort bättre musik, det kan vi konstatera. Den var inte dålig, men svårt att komma upp i 1982-års version.

  Filmen är inte heller dålig och ser man den tillsammans (och före) 1982:an så blir den också lite bättre i mina ögon.

  SvaraRadera