fredag 30 december 2011

TwilightTitel: Twilight
Genre: Mysterium/Drama/Thriller
Land: USA
År: 1998
Regi: Robert Benton
I rollerna: Paul Newman, Susan Sarandon, Gene Hackman, Reese Witherspoon, James Garner, Liev Schreiber, M. Emmet Walsh

Handling: Harry Ross, en utbränd privatdetektiv, kastas in i en mordgåta med kopplingar till ett gammalt ouppklarat fall om Hollywood-drömmar, intriger och mörkläggningar.

Omdöme: Skådespelarmässigt har man lyckats samla en bra skara skådespelare, både veteraner (Paul Newman, Susan Sarandon, Gene Hackman, James Garner och M. Emmet Walsh) som yngre förmågor (Reese Witherspoon och Liev Schreiber). Det är en klassisk noir-historia som utspelas i ett nutida Los Angeles. Harry Ross (Newman) är en f.d. polis och numera avdankad privatdetektiv. Han har utfört jobb åt Jack (Hackman) och hans fru Catherine (Sarandon), båda gamla Hollywood-skådespelare, när han hämtar hem deras minderåriga dotter Mel (Witherspoon) från Mexiko då hon har ihop det med Jeff (Schreiber).Det är en långsamt berättad film, förmodligen vill man få till den där noir-känslan där man använder sig av en del berättarröst och har ett gammalt mordmysterium som kommit upp till ytan. Tyvärr blir det alldeles för tråkigt och även om själva storyn inte är så dum så är utförandet alldeles för trist. Paul Newman känns väldigt sliten och blixtrar bara till i någon enstaka scen, annars går han mest på tomgång. Gene Hackman är alltid stabil, så även här, men han får väldigt lite tid att visa vad han går för. Istället är det främst Susan Sarandon som får en bra roll som passar henne bra, lite osympatisk och kall.Ett av filmens allra största problem tycker jag är när det väl händer något (vilket det faktiskt gör ett par gånger). Då blir det problem med musiken som känns totalt felaktig för scenerna när det blir skottlossning eller spänning. Däremot är musiken under de långsamma partierna passande så det är uppenbart att kompositören Elmer Bernstein helt enkelt inte känns bekväm med den typen av musik. Det låter som en dålig TV-serie under dessa scener så det förstör verkligen känslan i scener som annars hade kunnat bli filmens starkaste.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.1

4 kommentarer:

 1. Ahaaa, den här har jag sett men jag minns typ nada av den. Betyder det nåt speciellt tror du? ;)

  SvaraRadera
 2. Hejsan! Snart får The Movie Dungeon en systerblogg som enbart kommer att handla om skräckfilm.
  Läs gärna mer om detta på: www.themoviedungeon.blogg.se

  Gott nytt år önskar
  / Ricky

  SvaraRadera
 3. Ricky: Tack och Gott Nytt År på dig !

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Tror det betyder samma sak för dig som för mig - icke minnesvärd ;) Skådespelarna finns där, men man saknar en hel del för att det ska vara bra.

  SvaraRadera