torsdag 22 december 2011

WarriorTitel: Warrior
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 2011
Regi: Gavin O'Connor
I rollerna: Joel Edgerton, Tom Hardy, Nick Nolte, Jennifer Morrison

Handling: Två bröder kämpar för att vinna sin fars kärlek, sina vänners respekt – och för sin familj. Med en bakgrund inom kampsport leder deras väg in i MMA-världen och kampen om att vinna $5 miljoner.

Omdöme: Med denna typ av sportfilm där det handlar om kampsport är det svårt att komma med något nytt. Det blir oftast ett liknande upplägg som i vilken annan liknande film som helst, som t.ex. boxningsfilmer. Eftersom kampsporten, och då främst MMA, blivit stor på senare år är det inte så konstigt att en sån här typ av film kommer och blir populär.Till sin hjälp att göra filmen har man tagit regissören Gavin O'Connor som gjorde den lyckade sportfilmen Miracle (2004). Den gången handlade det om ishockey och den verklighetsbaserade historien från vinter-OS 1980. Här baseras det inte på några verkliga händelser utan man får följa två bröder med olika situation och bakgrund de senaste åren. En med familj och jobb som lärare och en med militärbakgrund. Deras tidigare svårt alkoholiserade far har tappat kontakten med båda, men det förändras snart.Britten Tom Hardy spelar Tommy som återvänt från militärtjänstgöring i utlandet. Man vet inte så mycket om hans bakgrund eller vad som hänt. Han är tystlåten och har uppenbarligen tränat upp sig. Med hjälp av sin far Paddy (Nick Nolte) var han en av landets främsta brottare som ung. Men alkoholen tog över hans liv och förstörde äktenskapet och kontakten med sina söner. Den andra sonen, Brendan, spelas av australiern Joel Edgerton. Han är gift och lärare, men ekonomiska svårigheter gör att han återvänder till kampsporten som han en gång var duglig på.Filmen är uppdelad så att man under första halvan får ett rent drama om dessa tre familjemedlemmar som uppenbarligen har ett mörkt förflutet som man inte riktigt vet hur djupt det går. När så filmen går in i sin andra del blir det en hel del MMA då den stora turneringen kommer igång. Givetvis ska man ha med den skräckinjagande ryssen som favorit och utan att bjudas på några direkta överraskningar på vägen får man vad man förväntar sig.Jag är personligen inte särskilt insatt i kampsportsvärlden så jag kan inte säga att jag blir särskilt exalterad av matcherna. Jag tycker inte heller man riktigt får ett avslut på familjedramat som för egen del är det mest väsentliga med filmen. Det känns som det kunde blivit något bra av det hela om man arbetat på att ta fram brödernas band till sin far mer. Det finns någon scen där man gjort detta och då blir det genast så där extra bra. Det är också då Nick Nolte får briljera lite extra, för enligt mig är det trots allt han som är filmens stjärna när man inte är så där jätteintresserad av själva kampsporten.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.3

4 kommentarer:

 1. Tror du att du tyckt att filmen var bättre om den kretsat kring en annan sport?

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Möjligtvis, ja. Men grejen var den att under första halvan är det väldigt lite kampsportsscener och då känns filmen väldigt lång och småtrist.

  Vet att en del jämfört den med The Fighter (2010) som ju också handlar om två bröder (men då inom boxning). Den tycker jag dock får till själva historien om bröderna och familjen mycket bättre och då blir boxningen sekundär. Här vill man försöka få en att känna för karaktärerna bara för att sedan under andra halvan bara köra en massa MMA. Det tar liksom över och gör att filmen inte lyckas få den tyngd jag gärna hade sett i grundhistorien.

  Men så är The Fighter verklighetsbaserad medan denna inte är det. Man märker skillnaden klart och tydligt.

  SvaraRadera
 3. Gillar hardy och Nolte så den här blir nog av. Är svag för sportfilmer men the Fighter var en besvikelse.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Då kommer du säkerligen gilla den här. Tom Hardy är duktig och kommer givetvis få ett uppsving efter sin roll i nya Batman. Nolte är riktigt stabil, känns trovärdig i rollen.

  SvaraRadera