fredag 23 december 2011

Westflug - Entführung aus LiebeTitel: Westflug - Entführung aus Liebe / Destination Freedom
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2010
Regi: Thomas Jauch
I rollerna: Hendrik Duryn, Sophie von Kessel, Oliver Mommsen, Fee Benz

Handling: Den sanna historien om ett av de mest spektakulära flyktförsöken under kalla kriget. 1978 kapas ett flygplan över Östtyskland och tvingas landa i den amerikanska sektorn i Västberlin. Händelsen utlöser en politisk kris och 60 oskyldiga passagerare ställs inför ett livsavgörande beslut – ska de ge upp allt och stanna i väst?

Omdöme: Denna tyska TV-film lät intressant, speciellt med tanke på att det är verklighetsbaserat. Brukar oftast gilla historier som utspelar sig mellan Öst- och Västtyskland. Det hela inleds med att den ensamstående mamman och barservitrisen Anja (östtyska) börjar umgås med en västtysk kund, Michael. Detta samtidigt som Anjas arbetskollega och vän Jürgen är förälskad i henne. Det utvecklas till ett triangeldrama dem emellan och Jürgen är fast besluten att inte förlora sin kärlek, även om han får svårt att konkurrera med mannen från väst.Det hela känns alldeles för utdraget, men tar lite fart när de tre bestämmer sig för att försöka fly till väst, eller rättare sagt, Anja och Jürgen tillsammans med Anjas dotter ska med hjälp av Michael fly till väst. Komplikationer uppstår givetvis och det hela blir till en både emotionell och politisk maktkamp för de inblandade. Tyska säkerhetspolisen Stasi har givetvis ett finger med i spelet och tänker inte ge upp sina medborgare så lätt. En film som borde varit 1.30 är på nästan två timmar och det fanns det helt enkelt inte material för. Något man annars lyckats bra med filmen igenom är 70-tals interiörerna.3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.5

2 kommentarer:

  1. Jag är lite förvånad över att de ännu inte gjort film av Mathias Rust-historien. Men där var det iofs ingen kapning inblandad.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Läste lite om Rust och visst skulle man där kunna göra en film. Finns ju ingredienser för att få med en hel del politik också.

    SvaraRadera