fredag 6 januari 2012

25 filmer av Hitchcock, men ändå inte...

Alfred Hitchcock har alltid varit en av de stora och en av mina absoluta favoritregissörer. Och det är inte bara jag som tycker det. Många regissörer har genom åren tagit inspiration från hans filmer och influenserna syns tydligt i flera av dem.

Jag tänkte här lista de 25 filmerna jag tycker på ett eller annat sätt har Hitchcock i sig, och även är sevärda. De flesta av dem är högst rekommenderade om man som jag inte bara gillar Hitchcock utan även vill se mer bra film i liknande stil.

Här återfinns filmer från tiden då Hitchcock själv var verksam till idag. Det är främst två regissörer som har flera filmer med på listan och det är Brian De Palma samt Roman Polanski vars filmer i många fall uppenbart influerats av Hitchcock, främst De Palma.

Listan tas i kronologisk ordning.Les diaboliques (1955, Henri-Georges Clouzot)

Regissören Henri-Georges Clouzot, kallad "Den franske Hitchcock", utmanade i och med denna film mästaren själv som sedan gjorde Psycho då han kände sig lite hotad och imponerad.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Experiment in Terror (1962, Blake Edwards)

Med en riktigt minnesvärd inledning skapade Blake Edwards en mycket tät och bra film som kanske inte har Hitchcocks humor, men stilfull är den utan tvekan.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Charade (1963, Stanley Donen)

En av de filmerna som ofta nämns som en väldigt lik Hitchcock-film. Man har Cary Grant och Audrey Hepburn i huvudrollerna samtidigt som man bjuds på en trevlig blandning av humor och spänning.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
The Girl Who Knew Too Much (1963, Mario Bava)

Räknas av många som den första giallon, men har också hämtat influenser från Hitchcock där bildspråket och stämningen har likheter med mästarens filmer.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Mirage (1965, Edward Dmytryk)

En av de bortglömda filmerna som lika gärna kunnat vara regisserad av Hitchcock. Den har det mesta en film av denna typ ska ha med bl.a. minnesförlust, en oskyldigt anklagad man, en passande Gregory Peck och fin regi av Edward Dmytryk.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Wait Until Dark (1967, Terence Young)

Bond-regissören Terence Young har här skapat en mycket tät film som Hitchcock hade varit stolt över. Audrey Hepburn gör en av sina bästa prestationer och Alan Arkin är riktigt elak.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
The Bird with the Crystal Plumage (1970, Dario Argento)

Dario Argentos regidebut är långt ifrån perfekt, men att Hitchcock varit en inspirationskälla är uppenbart när en man blir vittne till ett mordförsök och sedan genom att minnas tillbaka försöker lösa mysteriet.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Sisters (1973, Brian De Palma)

Brian De Palma är nog den regissör som tydligast visat vem hans förebild var. Inte hans bästa film, men vill man se en Hitchcock-lik film och en tidig De Palma så är det en bra plats att börja på.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Le locataire (1976, Roman Polanski)

Roman Polanski är en av de som skapade sin egna stil, men även visade att han utvecklade och i många avseenden gick ett steg längre än vad Hitchcock brukade göra. Här spelar han själv huvudrollen och visar att han har viss potential som skådespelare.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Silver Streak (1976, Arthur Hiller)

En ganska lättsam film som till stora delar är en komedi, men som även har hämtat influenser från Hitchcock. Sen är det aldrig fel med filmer som utspelar sig ombord tåg, vilket denna till stora delar gör.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Foul Play (1978, Colin Higgins)

En liten personlig favorit som är ett perfekt exempel på en blanding av komedi och en typisk Hitchcock-story som funkar. Goldie Hawn och Chevy Chase är underbara, likaså Dudley Moore i en oförglömlig sekvens i hans "lya".

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Someone's Watching Me! (1978, John Carpenter)

En mindre känd John Carpenter-film som gjordes för TV, men som innehåller en del spänning. Kunde varit bättre samtidigt som den har de flesta Hitchcock-ingredienserna för att göra den till en trevlig titt.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Last Embrace (1979, Jonathan Demme)

Innan The Silence of the Lambs (1991) gjorde Jonathan Demme sig ett namn med denna trevliga film där Roy Scheider i huvudrollen tror att någon är ute efter att döda honom. Paranoia eller livsfara är frågan...

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Dressed to Kill (1980, Brian De Palma)

Omtyckt av många och den har definitivt bra Hitchcock-stämning och en del snygga scener, men lite för uppenbar för egen del. Att De Palma vet hur man gör modern-Hitchcock, det är iaf en sak som är säker.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Blow Out (1981, Brian De Palma)

Nyversion av Blowup (1966), men istället för foto handlar det här om ljud. Klart bättre än 1966-versionen och med Hitchcock-influenser. Rollen som lär ha gett John Travolta rollen i Pulp Fiction (1994).

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Roadgames (1981, Richard Franklin)

Bygger enligt regissören själv på Hitchcocks egna Rear Window, men utspelar sig i en lastbil istället för lägenhet. Intressant på många sätt med Stacy Keach och Jamie Lee Curtis.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
De vierde man (1983, Paul Verhoeven)

Paul Verhoeven kom senare att göra en amerikansk version av denna film, Basic Instinct (1992), som är ganska olik denna. En ganska speciell film som har en del av det där som Hitchcock gärna hade velat ha med, som t.ex. mardrömmar och farliga kvinnor.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Body Double (1984, Brian De Palma)

En av de främsta Hitchcock-typiska filmerna, givetvis med regi av Brian De Palma. Inte alla uppskattar eller förstår den, men lekfullhet och humor blandat med rädsla och spänning är en lyckad kombination. Inte strålande på något vis, men i sammanhanget är den ett måste.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
No Way Out (1987, Roger Donaldson)

I jämförelse med många andra så är det kanske inte så mycket Hitchcock rent visuellt, men storyn om en man som försöker bevisa sin oskuld är det. En för övrigt mycket trevlig film med ett minnesvärt slut.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Frantic (1988, Roman Polanski)

Förmodligen Roman Polanskis allra mest Hitchcock-inspirerade film och en väldigt trevlig sådan. Om en man vars fru plötsligt spårlöst försvinner under deras vistelse i Paris och där en mystisk kvinna hjälper honom och är nyckeln till mysteriet. En blek kopia gjordes i form av Unknown (2011) som dock inte kan jämföras med detta.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Basic Instinct (1992, Paul Verhoeven)

Själva utförandet är kanske inte så jättelikt, men visuellt sett finns här mycket som får en att tänka på Hitchcock. Även storymässigt är det så och att det utspelar sig i San Francisco (Vertigo) är ett plus.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
Raising Cain (1992, Brian De Palma)

Långt ifrån den bästa filmen av Brian De Palma, men har några ganska lyckade scener som får en att tänka på Hitchcock. Inte den första filmen man kanske ser, men en titt kan den vara värd.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
A Perfect Murder (1998, Andrew Davis)

Eftersom det är remake på härliga Hitchcock-filmen Dial M for Murder så är det givet att den har mycket i sig från denna film. Inte alls pjåkigt av regissören till The Fugitive (1993), men originalet är av högre klass.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
What Lies Beneath (2000, Robert Zemeckis)

Finns mycket att gilla i denna täta film med Michelle Pfeiffer och Harrison Ford. Att man också känner av Hitchcock-vibbar är inte helt fel. Rear Window och Shadow of a Doubt tänker jag på i första hand, men även Suspicion.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:
The Ghost Writer (2010, Roman Polanski)

Det är de små sakerna som gör att jag tänker en del på Hitchcock i denna Polanski-film. Det är en speciell stämning filmen igenom och att mysteriet leder till en kamp på liv och död har man lyckats bra med.

FILMEN:


LIK HITCHCOCK:

14 kommentarer:

 1. Vilken härlig lista, TACK för massor med filmtips! Återigen måste du har lagt ner ett oräkneligt antal timmar, dagar, veckor tametusan men OJ vilket fint slutresultat :)

  Och Hitchcock-loggan är supersnygg!

  SvaraRadera
 2. Listornas man. Mannen som gav ordet lista ett ansikte. Först kommer film, sedan listor. Ser fram emot fler listor, och filmer förståss. Grrrrizly.

  SvaraRadera
 3. Fiffi: Tack själv ! Hoppas en eller annan faller dig i smaken. Som du märker har jag inte skrivit om alla (hälften eller så saknar länkar), men jag kommer säkerligen se om ett par av dem, "so keep your eyes open !".

  SvaraRadera
 4. Grrrrizly: Tack för det ! Ja, finns alltid listor att göra på filmer man sett :)

  Fler kommer komma, var så säker...

  SvaraRadera
 5. Vilken lista! Mängder med filmer jag måste kolla upp. Kul att du har med så många Polanskifilmer också.

  Kan man inte säga att Shutter Island har en del Hitchcock i sig? Det var bara något jag kom att tänka på i skrivande stund.

  SvaraRadera
 6. addepladde: Kul att du fann listan intressant och till hjälp. Ja, Polanski tycker jag är den regissör som tagit från Hitchcock, men även utvecklat det och hittat sin egna stil som funkar.

  Hmm, Shutter Island har nog en del Hitchcock i sig, det är sant. Givetvis har det att göra med att storyn utspelar sig på 50-talet också.

  Väldigt svårt när man ska välja filmer då det finns många där ute som influerats av Hitchcock. Har även flera osedda filmer jag vet är "Hitchcockianska" som jag ser fram emot att se...

  SvaraRadera
 7. Mycket fin lista med snygg logga. Palma filmerna går bort direkt men annars fanns det en o annan jag vill se och se om. Silver Streak gillade jag mkt såg den på bio.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Tack ! Ja, visst är loggan snygg ? ;)

  Silver Streak på bio !? Det var inte illa, hade jag gärna också upplevt en dag. Men den gör sig även bra hemma. Har alltid gillat Gene Wilder.

  SvaraRadera
 9. När han (Wilder) får sammanbrott är det ofta underhållande. Favoriten med honom är Young Frankenstein.

  SvaraRadera
 10. filmitch: Börjar nästan skratta bara jag tänker på Wilders sammanbrott ;) Verkligen humor och skådespeleri på hög nivå.

  SvaraRadera
 11. Otroligt spännande och ambitiös lista med flera roliga tips -- du är farlig för AttSe-listan ;) Trevligt att återse Raising Cain, jag gillar Lithgow i den.

  SvaraRadera
 12. Sofia: Haha, tack antar jag ;)

  John Lithgow ÄR verkligen filmen. Raising Cain är en av de svagare filmerna på listan, men definitivt inte ointressant.

  SvaraRadera
 13. Nä, inte är Cain någon jättestark film, den är väl mest rolig för att den känns som lite av en doldis...

  SvaraRadera
 14. Sofia: Det är sant, den har sina poänger och Lithgow gör den på egen hand värd att se :)

  SvaraRadera