måndag 30 januari 2012

Albert NobbsTitel: Albert Nobbs
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Irland
År: 2011
Regi: Rodrigo García
I rollerna: Glenn Close, Mia Wasikowska, Janet McTeer, Brendan Gleeson

Handling: Albert Nobbs är en kvinna som i hela sitt vuxna liv levt som en man för att i 1800-talets Irland kunna få ett arbete och en gnutta självständighet.

Omdöme: Det är alltid en utmaning att spela det motsatta könet. Hilary Swank gjorde det så pass bra att hon vann en Oscar för sin prestation i Boys Don't Cry (1999). Här får Glenn Close testa på omvandlingen och övertygar. Hon är en skådespelerska som hade sin storhetstid under 80-talet, eller vad sägs om fem Oscarsnomineringar under 80-talet. Ganska imponerande. Och det är faktiskt smått imponerande att se henne här som Albert Nobbs.Det är en film som lever mycket på sina skådespelare då handlingen i sig inte bjuder på särskilt mycket att imponeras över. Vid sidan av Close blev även Janet McTeer Oscarsnominerad, även hon i en roll som man. Hon är duktig, men hennes prestation är desto mer monoton i jämförelse med Close. En som annars får lite mer att jobba med är Mia Wasikowska, en duktig ung skådespelerska som iofs har en bit kvar till samma klass som veteranen Close. Och så får man inte glömma Brendan Gleeson som inte är med så mycket, men tar över varje scen han är med i. Han har blivit lite av en favorit faktiskt.Albert Nobbs är en udda karaktär och det är inte bara för att han egentligen är en hon. Han/hon har ett väldigt inrutat liv som butler på ett hotell på Irland. Nobbs lägger undan alla pengar och drömmer om att öppna en egen tobaksbutik. När Nobbs träffar Mr. Page (Janet McTeer) förändras denna dröm till något större - en livspartner måste också ingå. Med tanke på att Glenn Close inte bara måste spela man utan även så pass udda och med brittisk accent, gör hon ett toppenjobb. Och som om det inte vore nog har hon varit med och skrivit manuset, producerat och även skrivit originallåten till filmen (sjungen av Sinéad O'Connor).

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Låter som ett intressant upplägg och jag gillar Close, så den här måste nog prövas på. Tack för tipset.

  Men apropås att byta kön, någon åsikt om Felicity Huffman i Transamerica?

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jag har sett att filmen går hem mer hos vissa än andra. Tror du kommer uppskatta denna, har en känsla av det.

  Jag har faktiskt inte sett Transamerica så jag kan tyvärr inte uttala mig om den prestationen.

  SvaraRadera
 3. Din känsla ledde ju helt rätt vad gäller Closet Land, så jag har ingen anledning att misstro den ;)

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, det stämmer :) Antar att vi bara kan vänta och se tills du sett den. Värd att se är den hur som helst så du lär inte bli helt besviken även om den inte skulle falla dig i smaken.

  SvaraRadera