tisdag 24 januari 2012

And the Oscar goes to...

Nu är Oscarsnomineringarna här och jag tänkte ta en titt på vilka det är, vilka de missat och vilka favoriterna är. Man kan även ta en titt på Oscarsgalan - Om valet var mitt för att se vilka jag tycker var bäst.


BÄSTA FILM:

The Artist


En av förhandsfavoriterna. Kul om den vinner och omöjligt är det inte. Inte min favorit i fältet, men en av de bättre är det.

The Descendants


En av förhandsfavoriterna. Tycker inte den är tillräckligt stark för att vara en av favoriterna, och den skiljer sig inte från mängden heller för att vara särskilt minnesvärd.

Extremely Loud & Incredibly Close


En välgjord film på alla sätt och vis. Har ett starkt tema, men når inte ända fram på alla plan. Kunde blivit riktigt bra om den varit lite kraftfullare. Huvudkaraktären är dock ett problem.

The Help


En film som lever mycket på sina starka karaktärer och ett dialogdrivet manus. Känns inte som en värdig Oscarsvinnare, men kan mycket väl överraska då det är en typisk Oscarsfilm.


Hugo


Tyvärr inte den "magiska" film man kan tro på förhand. Martin Scorsese har gjort många bra filmer, många Oscarsvärdiga filmer, men detta är inte en av dem.


Midnight in Paris


En mysig film och alltid skönt med denna typ av film. Tror inte den har så stor chans, däremot kan den vinna för manus. Frågan är om Woody Allen kommer dyka upp...


Moneyball


Min favorit i fältet och en film jag hoppas kan sno åt sig Oscarn, även om det känns avlägset. Den film som övertygade klart mest på mig och som gav något.

The Tree of Life


Känns definitivt som Terrence Malick är en Oscarsfavorit för akademin och det gör att den får en plats bland de nominerade. Visuellt snygg, men svagare story.

War Horse


Lite störande att denna film blev nominerad, men det visar än en gång att akademin röstar på vem, inte vad. I det här fallet Steven Spielberg som kan bättre än så här.




Min rangordning av BÄSTA FILM:

1) Moneyball
2) The Artist
3) Midnight in Paris
4) The Descendants
5) Extremely Loud & Indredibly Close
6) The Help
7) The Tree of Life
8) War Horse
9) Hugo

Ej sett:

-

Vilka de missade:

Drive
Martha Marcy May Marlene
Take Shelter

KOMMENTAR:

Största överraskningen var att Extremely Loud and Incredibly Close kom med, men den kan komma att överraska. The Tree of Life var kanske inte en lika stor överraskning, men även den hade man nästan räknat ut.

Varken Drive eller Martha Marcy May Marlene hade haft någon chans att vinna i sammanhanget, men båda var bättre än de flesta nominerade och hade varit mer värdiga.

Kanske lite överraskande att inte The Girl with the Dragon Tattoo kom med, men det är inte en film som brukar gå hem hos Oscarsakademin.


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

Demián Bichir (A Better Life)


Den stora överraskningen i fältet, även om jag hade läst att han var en outsider. En fin prestation är det, men väger lite lätt i sammanhanget.


George Clooney (The Descendants)


Stabil och en helt ok prestation, men inget utöver det vanliga. Clooney är dock en favorit i Hollywood och vinner mycket på det. Bästa prestationen är det dock inte.

Jean Dujardin (The Artist)


Duktig rakt igenom och väldigt sympatisk i sin roll. Är förmodligen den stora utmanaren till Clooney, och jag ser honom gärna stå som vinnare, något som vore kul.

Gary Oldman (Tinker, Tailor, Soldier, Spy)


En oerhört duktig skådespelare och gör en bra prestation. Känns inte som favorit på något sätt, men alltid uppskattat med veteraner som får vara med. Liten chans till vinst.

Brad Pitt (Moneyball)


Trodde inte jag skulle ha honom som favorit, men i ärlighetens namn är han den klart värdigaste vinnaren av de fem nominerade. En mycket bra prestation rakt igenom.




Min rangordning av BÄSTA MANLIGA HUVUDROLL:

1) Brad Pitt (Moneyball)
2) Jean Dujardin (The Artist)
3) Gary Oldman (Tinker, Tailor, Soldier, Spy)
4) Demián Bichir (A Better Life)
5) George Clooney (The Descendants)

Ej sett:

-

Vilka de missade:

Michael Fassbender (Shame)
Michael Shannon (Take Shelter)
Woody Harrelson (Rampart)
Matthias Schoenaerts (Rundskop)

KOMMENTAR:

Stora överraskningen var givetvis Demián Bichir, annars var de övriga ganska givna.

Men att man missar Michael Fassbender är lite av en skandal. Hade han varit amerikanare och/eller om filmen varit amerikansk hade han varit given. Tycker det är en lika stor miss som när Viggo Mortensen inte blev nominerad för The Road, trots att det förmodligen var det årets bästa prestation.

Michael Shannon och Woody Harrelson tycker jag också var förtjänta av en nominering i sina livs roller, väldigt synd.

Clooney är favorit före Dujardin, men Pitt kan blanda sig i.


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

Glenn Close (Albert Nobbs)


En riktigt bra prestation rakt igenom av en skådespelerska som jag skulle unna en Oscarsvinst för.

Viola Davis (The Help)


Ska man vara petig hade hon biroll i filmen. Kanske huvudfavoriten till att vinna, men det skulle kännas fel tycker jag.

Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo)


En del klagar på henne, men hon hanterar rollen väl och gör den till sin under filmens andra halva. Tror inte hon har en chans dock, men omöjligt är det inte så klart.

Meryl Streep (The Iron Lady)


Hon gör rollen bra, från första scenen känner man att det blir perfekt. Tyvärr är filmen och karaktären inte så stark som den borde blivit vilket kan skada hennes chanser.

Michelle Williams (My Week with Marilyn)


Tror tyvärr inte hennes prestation räcker hela vägen, men man ska aldrig säga aldrig. Har dock gjort starkare prestationer tidigare utan belöning så man vet aldrig.




Min rangordning av BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL:

1) Glenn Close (Albert Nobbs)
2) Meryl Streep (The Iron Lady)
2) Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo)
3) Michelle Williams (My Week with Marilyn)
4) Viola Davis (The Help)

Ej sett:

-

Vilka de missade:

Elizabeth Olsen (Martha Marcy May Marlene)
Olivia Colman (Tyrannosaur)
Stephanie Sigman (Miss Bala)

KOMMENTAR:

Inga direkta överraskningar bland de fem som blev nominerade. Men Tilda Swinton hade man hört skulle vara en av de som kunde bli nominerad och hon brukar alltid vara duktig så lite överraskad blev jag.

Viola Davis verkar vara favoriten, men jag hoppas verkligen på någon av de andra. Jag stör mig på att hon inte ens hade den kvinnliga huvudrollen (Emma Stone) och alltså borde blivit nominerad för bästa biroll (om något). Men där hade hon inte haft en chans mot Octavia Spencer från samma film.

Skulle gärna se Glenn Close vinna som aldrig vunnit tidigare trots ett flertal nomineringar. Plus att hon är mycket bra i sin roll.

Annars är det en stor miss att inte nominera Elizabeth Olsen som gjorde den bästa prestationen av dem alla. Samma sak kan sägas om Olivia Colman, men det var inte lika överraskande då hon är brittiska i en brittisk film.


BÄSTA MANLIGA BIROLL:

Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)


Inte någon favorit vanligtvis, men här gör han det bra och uppenbarligen har han stor chans att utmana.


Jonah Hill (Moneyball)


Faktiskt en positiv överraskning på mig och väl värdig en nominering. Gör nog i mitt tycke den bästa prestationen, men jämnt är det.

Nick Nolte (Warrior)


Jättekul att veteranen blir nominerad och jag gillade prestationen. Hade tyvärr inte tillräckligt med speltid för att vara favorit, men bra var han.

Christopher Plummer (Beginners)


Storfavoriten i fältet och visst vore det kul om han fick vinna. Har inget emot att se honom som segrare, men lite starkare vinnare hade man velat se.

Max von Sydow (Extremely Loud & Incredibly Close)


Duktig är han och alltid kul när en veteran får uppmärksamhet. Men det känns inte som en Oscarsprestation och det lite överraskande att han blev nominerad när man ser prestationen.



Min rangordning av BÄSTA MANLIGA BIROLL:

1) Jonah Hill (Moneyball)
2) Christopher Plummer (Beginners)
3) Nick Nolte (Warriors)
4) Kenneth Branagh (My Week with Marilyn)
5) Max von Sydow (Extremely Loud & Incredibly Close)

Ej sett:

-

Vilka de missade:

Daniel Henshall (Snowtown)
Philip Seymour Hoffman (The Ides of March)

KOMMENTAR:

Enda överraskningen var väl egentligen von Sydow, även om han är bra. Sen var det kul att Nick Nolte kom med då han gör en bra prestation i en film som inte får någon Oscarsuppmärksamhet i övrigt.

Mest överraskande om man ser till förhandstipsen är att Albert Brooks (Drive) inte blev nominerad, även om jag inte tyckte den kanske var SÅ bra. Däremot hade jag personligen gärna sett australiern Daniel Henshall fått en nominering, men det var givet att så inte skulle bli fallet. Och Philip Seymour Hoffman borde nästan abonnera på en plats då han konstant ger starka och bra prestationer.

Christopher Plummer är lite av storfavorit, men allt kan hända.


BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

Bérénice Bejo (The Artist)


Kändes ganska given och gör också en fin prestation. Tror inte hon har någon chans mot favoriten i fältet dock.

Jessica Chastain (The Help)


Hon var minst lika bra i The Tree of Life, men inte direkt konstigt att hon fick en nominering här. Chanslös med tanke på att favoriten kommer från samma film.

Melissa McCarthy (Bridesmaids)


Kul att hon fick en nominering då hon var duktig. Men i sammanhanget väger hon lite för lätt (eller inte) och eftersom man har en storfavorit känns hon som en rejäl outsider.

Janet McTeer (Albert Nobbs)


Känns inte som en prestation som är bra nog att ge en Oscar, men hon sköter sig i en mindre roll.

Octavia Spencer (The Help)


Storfavoriten och även min favorit då hon övertygade filmen igenom. Att hon är okänd sedan tidigare är ett plus då man inte har något att jämföra med.



Min rangordning av BÄSTA KVINNLIGA BIROLL:

1) Octavia Spencer (The Help)
2) Bérénice Bejo (The Artist)
3) Jessica Chastain (The Help)
4) Melissa McCarthy (Bridesmaids)
5) Janet McTeer (Albert Nobbs)

Ej sett:

-

Vilka de missade:

Jessica Chastain (Take Shelter)
Jessica Chastain (The Tree of Life)

KOMMENTAR:

Största överraskningen var väl Melissa McCarthy, men då det saknades verkliga utmanare så är nomineringen välkommen.

Det var väl Jessica Chastain (Take Shelter, The Tree of Life) som hade kunnat få TRE nomineringar, men man valde givetvis efter vilken film som var mest omtyckt. I denna kategori borde Viola Davis (The Help) varit med, men då man "fuskade" och flyttade över henne till bästa huvudroll blev det en öppning.

Storfavoriten heter dock Octavia Spencer och det är även min favorit.


BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

A Separation (Iran)


Storfavoriten, speciellt efter att ha fått en nominering för bästa manus också. Vore väldigt förvånad om den inte vinner.

Footnote (Israel)



Är inte särskilt överraskad att Israels bidrag blir nominerat. Tror inte den har någon chans i sammanhanget, men konstigare saker har hänt.

In Darkness (Polen)



Ska vara ett starkt krigsdrama och de kan ju vara hur bra som helst, men tror inte det räcker till med en bra storfavorit.

Monsieur Lazhar (Kanada)


Förra året vann inte Kanada trots att de kanske var bäst. Denna film var inte alls dum, men inte heller någon vinnare.

Rundskop (Belgien)


Jättekul att den fick en nominering, men kunde också varit starkare för att verkligen vara med och utmana.




Min rangordning av BÄSTA UTLÄNDSKA FILM:

1) A Separation (Iran)
2) Rundskop (Belgien)
3) Monsieur Lazhar (Kanada)

Ej sett:

Footnote (Israel)
In Darkness (Polen)

Vilka de missade:

Intouchables (Frankrike)
Miss Bala (Mexiko)
The Flowers of War (Kina)

KOMMENTAR:

Att A Separation är storfavorit är det inget snack om. Det är en mycket bra film och jag ser den som ganska given vinnare.

Inga större överraskningar med tanke på vilka filmer som fanns kvar att välja bland. Däremot lite överraskande att The Flowers of War (Kina), Pina (Tyskland) samt några andra inte blev nominerade som man trodde på förhand.

Av bidragen tycker jag personligen att de missade Miss Bala (Mexiko) då det var en riktig upplevelse som stack ut och var en av de bättre enligt mig.

6 kommentarer:

  1. Preciiiiiiiis! Var är Michael Fassbender? Jag bara undrar...

    Bra sammanfattning. Jag har några filmer kvar att beta av innan galan men dom är på G. Kul med Moneyball och att även Jonah Hill blev nominerad och TACKTACKTACK för att Kiera blev utan. Oscarsjuryn hör bön ;)

    SvaraRadera
  2. Fiffi: Ja, Fassbender var den klart största missen. Hade väl ändå inte haft en chans mot Clooney, men bäst var han.

    Förmodligen ville ingen se Shame pga dess 18-årsgräns och då är det inte många som röstade på Fassbender.

    Min favorit är Moneyball bland de nominerade, kommer hålla lite extra på den. Men vi får se vad som händer.

    SvaraRadera
  3. Då ska vi se om den här kommentaren kommer fram.

    Härlig genomgång och genast insåg jag hur hopplöst efter jag ligger i år. Har väl sett 20% av de jag vill se av de nominerade. Men, har ju många trevliga filmtimmar framför mig - om jag ska vända på det.

    Håller med dig där med Nolte, filmen var rejält ojämn - med höga toppar och låga dalar. Men nolte levererade i varje scen. Tror tyvärr heller inte det räcker hela vägen, då han helt enkelt inte var tillräckligt involverad. Men kul med nominering. Nog den jag gläds av mest i skrivande stund.

    Att Drive skulle bli utan tyngre nomineringar var väl ganska väntat, men ack så tråkigt.

    Sen tror jag faktiskt Brad tar hem en gubbe i år, magkänslan... :)

    SvaraRadera
  4. Plox: Tack ! Och ja, du har en del bra film framför dig, även om jag tycker många av de nominerade inte är lika starka som många andra filmer från året ;)

    Nolte var verkligen en rolig nominering. Och jag håller med dig, blev också mest glad över den (plus Rundskop för bästa utländska film).

    Drive var helt enkelt inte en Oscarsfilm, men en av årets bästa är det definitivt.

    Vi får se hur det blir med bästa huvudroll. Det lutade åt George Clooney, men personligen tycker jag Brad Pitt nog förtjänar den mest. Roligast vore dock om Jean Dujardin vann :D

    SvaraRadera
  5. Oj jag har verkligen sett fel filmer förra året. Jag skulle nog tycka att Drive borde fått lite fler nomineringar. Även om jag inte var överdrivet förtjust i filmen var både skådespeleriet och filmen något som stack ut. Det är för sällan ngt sådant premieras dvs det lite udda. Jag får återkomma när jag sett fler av filmerna. Midnight kom på dvd i veckan så den ligger bra till :)
    Mycket fin oscargenomgång.

    SvaraRadera
  6. filmitch: Jag har följt Oscarssnacket ganska länge och då vetat ungefär vad som ska ses och prioriteras.

    Sen håller jag med om att Drive gärna kunde fått vara med. Men Oscarsgalan handlar ju mycket om att marknadsföra sig själv, göra reklam. Och då blir det oftast filmer som kommer senare under året och där filmbolagen är aggressiva i sitt säljssnack gällande vissa filmer/prestationer.

    Kul att du uppskattar genomgången !

    SvaraRadera