tisdag 10 januari 2012

The ApartmentTitel: The Apartment / Ungkarlslyan
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 1960
Regi: Billy Wilder
I rollerna: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Jack Kruschen

Handling: Försäkringstjänstemannen C.C. Baxter skulle förblivit helt okänd på den stora firman om inte fyra avdelningschefer hade behövt ett bekvämt ställe att dra sig tillbaka till med sina respektive älskarinnor. Det blev Baxters våning de inriktade sig på och detta trasslar till hans relation med den märkliga hissflickan Fran.

Omdöme: Denna klassiska Oscarsvinnare (bästa film och sammanlagt fem Oscars) är en av många härliga filmer regisserade av legendaren Billy Wilder. Han kom att sammanlagt vinna sex Oscars, varav tre för denna (bästa film, regi och manus). Huvudrollen som C.C. Baxter skrevs specifikt med Jack Lemmon i åtanke och mycket riktigt är han helt superb i rollen som den ensamme kontorskillen som blir utnyttjad av kollegorna som hyr hans ungkarlslya.C.C. Baxter jobbar i ett härligt kontorslandskap där man har sina tider och uppgifter att följa. Men när alla går hem när arbetspasset slutar 17:20 så stannar han oftast kvar en-två timmar. Orsaken är helt enkelt att hans lägenhet är upptagen och han inte har någonstans att ta vägen. Som tur är för Baxter är det olika avdelningschefer som lånar lägenheten av honom och som tack rekommenderar honom till chefen, vilket kan ge befordran och löneökning. Men problem uppstår givetvis med hans grannar, sömn och privatliv.Det är verkligen en fröjd att se Jack Lemmon i en av sina paradroller. Det kommer så naturligt för honom och även om han inte vann en Oscar för sin prestation (dock nominerad) så är det en från början till slut strålande prestation. Likväl bjuds man på en nästan lika imponerande prestation av Shirley MacLaine som även hon blev nominerad för rollen som hissflickan Fran Kubelik som alla på kontoret är intresserade av, inklusive Baxter. Ja, samtliga i filmen ger underbara prestationer, mycket tack vare ytterst välskrivna karaktärer.Filmen är till en början främst en komedi och följer Lemmon. Ungefär halvvägs in blir filmen allvarligare och övergår allt mer till ett drama och ett romantiskt drama. För egen del ligger filmen på topp under första halvan då femman känns given, men den tappar lite på att bli allvarlig, även om humorn återkommer. Jag gillar det faktum att Billy Wilder valde att filma en julfest på kontoret den 23:e december, exakt som det ska utspela sig på. Detta gjorde att skådespelarna kände sig upplagda och i rätt stämning för scenen och det hela blev lyckat redan på första tagningen. Endast de allra största har den där rätta fingertoppskänslan.

5 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
22 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

8 kommentarer:

 1. Den här har jag velat se länge! Egentligen bara för att det är en lockande titel (trodde det var Hitchcock förste gången jag såg den) och för att jag gillar Lemmon. Något mer visste jag inte förrän nu.

  Nu när jag din text och sett ditt höga så blir jag inte direkt mindre sugen. Kul! :)

  SvaraRadera
 2. addepladde: Kul att jag fick dig mer sugen på att se denna klassiker. Jag hade sett den för länge sen men kände verkligen för att se den en dag som denna då jag är förkyld. Visade sig passa alldeles perfekt ;)

  SvaraRadera
 3. Klassisk humor och charm -- för mig skulle den nog vara värd den där sista halva stjärnan också.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, mycket nära var det. Hoppades att den skulle höjas, men jag kunde liksom inte riktigt dela ut högsta betyg. Detta trots att jag satt och tänkte att detta är en solklar femma efter halva filmen. Men underbar är den !

  SvaraRadera
 5. Har inte sett men har legat ett tag i att se högen då jag hört mkt gott om filmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, detta är en sån där klassiker man ska se tycker jag. Svårt att inte tycka om den :)

   Radera
 6. Nu är den sedd och jag blev tyvärr inte överdrivet förtjust i filmen. Dels hade jag svårt för Lemmons karaktär, fann honom irriterande. Jag satt också och undrade hela filmen över varför cheferna valde att krångla med Baxters lägenhet när det vore både bekvämare och enklare att hyra ett hotellrum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Det var tråkigt att höra. Själv tycker jag alltså om den mycket. Gillade den nog som mest under första halvan. Och jag hade inga problem med varken Lemmons karaktär eller storyn. Kan inte falla alla i smaken.

   Radera