tisdag 31 januari 2012

Attack the BlockTitel: Attack the Block
Genre: Sci-Fi/Komedi/Skräck
Land: Storbritannien/Frankrike
År: 2011
Regi: Joe Cornish
I rollerna: John Boyega, Jodie Whittaker, Luke Treadaway, Nick Frost

Handling: Ett ungdomsgäng tar upp kampen mot illasinnade invaderande aliens. Ett slumområde blir skådeplatsen. Ett hyreshus blir ett fort under belägring. Och en grupp tonårsligister hamnar mitt i allt.

Omdöme: Det fanns inte mycket som lockade med den här filmen. Några ungdomar/ligister som ska leka hjältar och bekämpa utomjordingar som anfaller London. Nej, det lät inte särskilt lovande. Men då man på olika håll hört att det skulle vara bättre än så, mycket tack vare stämningshöjande musik, infann sig en viss nyfikenhet.Vad som definitivt var ett bra drag var att ge filmen humor, att inte ta sig själv på för stort allvar. Bara att ha ett gäng småligister i 14-15 års åldern (och några 9-10 åringar i mindre roller) gör att man inte kan ta det hela seriöst. Snart börjar det falla ner eldklot av något slag och invasionen från rymden är ett faktum. Men istället för att springa hem till mamma, som nog de flesta skulle göra, bestämmer sig småkillarna, ledda av Moses (John Boyega), att gå till attack.Musiken av Basement Jaxx gör sig tidigt påmind och får en i rätt sinnesstämning. Det är lite John Carpenter över musiken kan jag tycka, iaf på sina håll. Efter den oerhörda succén med Daft Punks musik till TRON: Legacy (2010) känns det som en trend att låta band göra filmmusik. Ett annat exempel är The Chemical Brothers till Hanna (2011) och så då detta. Och visst funkar det allt som oftast bra.Filmen är underhållande, det måste man ge den beröm för. En del skratt blir det, men även (mestadels) lyckade monster som är gjorda på det gamla hederliga sättet och inte med så mycket cgi. Det är billigare än att låta dataeffekterna läggas på i efterhand, och det ser både bättre och verkligare ut. Sen får man en autentisk känsla av det hela där både skådespelarnas reaktioner blir naturligare och man som tittare känner att det är möjligt (nåja) och inte bara något som ser ut som ett dataspel.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

8 kommentarer:

 1. Tja, rätt betyg. Jag är helt enig med dig här.

  SvaraRadera
 2. Riktigt underhållande var den, men ett par debutmissar fanns förstås. Men det ska bli intressant att se vad Cornish kan komma med nästa gång.

  SvaraRadera
 3. Henke: Tack, skönt att höra :) Filmen var faktiskt lite bättre än väntat.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Ja, den var faktiskt underhållande, trots att det, som du nämner, fanns en del missar eller kanske snarare fel val. Men man får ha lite överseende med det i en sån här typ av film.

  SvaraRadera
 5. Den här filmen var en positiv överraskning. Jag hade helt dissat den till jag läste fiffis inlägg och tänkte att den var värd en chans. Underhållande kort o gott.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Kan bara instämma. Läste också bara positivt om den hos dig, Fiffi och några andra så det kändes som rätt film vid rätt tillfälle, och det var det också.

  SvaraRadera
 7. Japp, håller med. Monstrena var riktigt snygga och hela filmen är snygg med bra musik som du säger. Eftersom jag blev positivt överraskad så blev det ett högt betyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Det är inte fel att ge ett högt betyg om man gillar något, speciellt om man inte förväntar sig något bra ;)

   Radera