måndag 30 januari 2012

A Better LifeTitel: A Better Life
Genre: Drama
Land: USA
År: 2011
Regi: Chris Weitz
I rollerna: Demián Bichir, José Julián, Dolores Heredia, Joaquín Cosio

Handling: En man i östra Los Angeles kämpar för att hålla sin son borta från gänglivet och i skolan, samtidigt som han håller sig borta från immigrationsmyndigheten och sköter sitt uppehälle genom att utföra trädgårdsarbete åt stadens rika landägare.

Omdöme: Carlos Galindo (Demián Bichir) är en enkel man. Han har för många år sen kommit illegalt till USA och Los Angeles från Mexiko med sin fru. Nu måste han försörja sig själv och sin tonårsson på egen hand, något som är allt annat än enkelt, speciellt för en illegal invandrare. Han jobbar som trägårdsarbetare, och är duktig på sitt jobb. Men framförallt är han en ärlig man, en god man.Han är orolig för sin son, ständigt orolig. Sonen går i en minst sagt osäker skola där bråk, droger och gängverksamhet är vardagsmat. Sonen glider allt närmare träsket där drogerna, gänget och det kriminella livet väntar. Samtidigt har han en far som älskar honom vilket får honom att tänka till och möjligtvis klara sig från att göra sitt livs värsta misstag.Man fångas tidigt av Carlos och hans sons liv. Iofs bor de i ett vad det verkar helt ok område i jämförelse med andra man får ta del av, men det är fortfarande ett högst osäkert liv de lever. Demián Bichir känns som han kommer från ingenstans, men i själva verket gjorde han sin filmdebut redan under 80-talet. Det är en lågmäld roll han spelar, utan en massa utbrott eller stora emotionella utspel. Men en nedtonad och gedigen prestation som han blev Oscarsnominerad för.Vid sidan av Bichir är det dock lite blandad kvalité på skådespeleriet där flera av de unga skådespelarna inte gör särskilt bra ifrån sig. Sonen spelas ok av José Julián, men det är utan tvekan Bichir som är filmens nummer ett. Något som gör detta till en film som höjer sig är det känslomässiga som kommer fram allt mer. Det är en liten film, men med stort hjärta. Mycket av det känslomässiga kommer fram tack vare vacker och sorglig musik av duktige Alexandre Desplat som lyfter i princip varje scen och blir en av filmens klarast lysande stjärnor.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.9

4 kommentarer:

 1. Ibland behövs verkligen inga stora ord eller gester eller effekter eller bombastiska syfoniorkestrar för att en film ska bli bra. Ibland behövs det bara lite mänsklighet.

  Det här är verkligen urtypen för en hjärtskärande och fin film, i alla fall för mig.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Jag håller med. Det är väldigt skönt med sådana här filmer som gör mycket med små medel. Som får en att känna utan att bli översentimentala och sliskiga. Den känns autentisk och bra helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. En stor liten film. En vecka ur en av många miljoner personers vardagliga liv runt om på klotet.
  Får en att tänka på att jag är mätt, har tak över huvudet, har en lön.
  Dom där nya köksluckorna kanske inte är så viktiga.
  4 starka Björnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym: Misstänkte att detta skulle vara en film i din smak. Precis som du säger är det en stor liten film som får en att stanna upp och tänka efter.

   Radera