onsdag 25 januari 2012

The Blue DahliaTitel: The Blue Dahlia / Blå dahlian
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1946
Regi: George Marshall
I rollerna: Alan Ladd, Veronica Lake, Howard Da Silva, William Bendix

Handling: Johnny Morrison återvänder från kriget och finner sin fru i armarna på en annan man. Hon hittas senare död och Johnny anklagas för mordet.

Omdöme: Kort efter att Johnny Morrison (Alan Ladd) återvänt från kriget, tillsammans med de två armévännerna Buzz (William Bendix) och George (Hugh Beaumont), besöker han sin fru Helen (Doris Dowling). Men återseendet blir inte riktigt som Johnny hade förväntat sig. Frun har en fest i deras hem och han ser en viss Eddie Harwood (Howard Da Silva) kyssa Helen. Grälet är i full gång och Johnny knockar Eddie som dock tar det som en man och lämnar festen.Johnny förstår att hans fru inte bara varit otrogen utan även ligger bakom deras sons död, något som blir droppen för honom. I hällregnet ger han sig iväg och plockas då upp av en vacker blondin (Veronica Lake) som ger honom skjuts ut från stan. Snart är Johnny efterlyst för mordet på sin fru. Men han visar sig inte vara ensam misstänkt då flera personer kom till bostaden den där regniga kvällen och kan ha mördat henne.Något som är intressant var att Alan Ladd och Veronica Lake gjorde en hel del filmer tillsammans, mycket tack vare att Ladd var väldigt kort för att vara huvudrollsinnehavare (1.68) och Lake då passade perfekt (1.51). Trots att de två är filmens stjärnor så blir det något som bromsar upp storyn i princip varje gång de är tillsammans. För annars är det en ganska fartfylld historia som utvecklar sig väl filmen igenom, förutom när de två alltså träffar på varandra under filmens gång. Lite kul att filmen är fylld med otrevliga karaktärer, rättare sagt samtliga är otrevliga förutom kanske Lakes karaktär, även om hennes avsikter inte är helt klara.Filmen har två bra prestationer i birollerna. Främst är det William Bendix i rollen som Buzz som övertygar. Han blev skadad under kriget och har en järnplatta inopererad i huvudet, något som gör att han blir lite galen och tål absolut inte musik. Detta medför flera roliga och bra scener med honom, ja varje gång han är med faktiskt. Likaså är Howard Da Silva som Eddie bra. Han är en av ägarna till nattklubben "The Blue Dahlia" och är både hal och lite sliskig.Intressant nog hade Alan Ladd blivit inkallad för militärtjänstgöring vilket gjorde att man inte hade mycket tid på sig att få klart manuset och spela in. Kände författaren Raymond Chandler fick klartecken att skriva klart manuset under speciella omständigheter och med diverse förmåner. Under inspelningen av en slagsmålsscen bröt en av skådespelarna benet, vilket gjorde att man snabbt skrev in det i manuset, på ett mycket lyckat sätt bör tilläggas.Filmens upplösning passar inte riktigt in då man fick ändra på vem den skyldige var pga påtryckningar från amerikanska militären. Annars är det en bra film-noir som alltså har en av de främsta karaktärerna i Buzz och funkar bra på det stora hela. Det var förresten från denna films titel man gav namnet till den mördade Elizabeth Short, fallet som senare filmatiserades i den inte helt lyckade The Black Dahlia (2006).

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Intressant, jag undrade just över Dahlia-kopplingen. Var det bara dödsfallet i sig som gjorde att man "döpte" mordet så?

    SvaraRadera
  2. Sofia: Nej, det lär ha varit så att hon ofta/alltid var klädd i svart och brukade besöka en bar. Bartendern hade sett titeln "The Blue Dahlia" utanför en närliggande biograf och tog fel på titeln och började kalla henne för The Black Dahlia. Hon lär då ha börjat bära en svart blomma i sitt hår och när hon sedan hittades blev fallet och hon känd som "The Black Dahlia". Nu är jag ingen expert på området, men detta är vad jag läst. Så hennes namn kom från denna film.

    SvaraRadera