fredag 13 januari 2012

Breakheart PassTitel: Breakheart Pass / Mot Fort Humboldt
Genre: Action/Mysterium/Västern
Land: USA
År: 1975
Regi: Tom Gries
I rollerna: Charles Bronson, Richard Crenna, Ed Lauter, Ben Johnson, Jill Ireland, Charles Durning

Handling: Året är 1873. Genom Rocky Mountains snötäckta landskap rusar ett tåg fram med trupper och mediciner för att undsätta det epidemidrabbade Fort Humboldt. Men någon ombord vill inte att tåget ska nå sin destination. Telegrafkontakten bryts, flera passagerare hittas mördade och vagnarna med soldaterna kopplas ur. Snart står det enda hoppet till John Deakin.

Omdöme: Filmer med Charles Bronson brukar kunna bjuda på skönt tidsfördriv. De behöver inte vara särskilt spännande, välspelade eller för den delen särskilt bra. Charmen som Bronson bjuder på och stilen på filmerna brukar vara tillräckligt.

I denna film baserad på Alistair MacLeans bok och manus, får Bronson spela hjälten John Deakin som utger sig för att vara efterlyst för diverse brott för att kunna utföra sin utredning ombord tåget. Ett tåg som likt det i Murder on the Orient Express (1974) av Agatha Christie får ett mysterium med flera misstänkta och inblandade.Tåg, snötäckta landskap och mysterium, det låter som något som brukar funka och som jag brukar gilla. Tyvärr saknar jag något som helst intresse för karaktärerna, ja förutom då kanske John Deakin. Här finns Jill Ireland i en helt onödig roll som bara är med för att fylla kvinnorollen. Ge henne åtminstone något att jobba med, annars är det helt onödigt att hon är med. Richard Crenna får inte heller mycket att jobba med, trots att han uppenbarligen är huvudskurken.Visst bjuds man på några få trevliga scener ombord på tåget och framförallt på taket av vagnarna när Bronson stöter på kocken Carlos (spelad av f.d. boxningsmästaren Archie Moore). Men det är alldeles för få actionladdade scener, bra karaktärer eller något som skulle kunna hålla mitt intresse uppe. Det känns helt enkelt som en trött film som saknar glöd för att det hela inte ska bli en undermålig film.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar