fredag 13 januari 2012

The Bridges of Madison CountyTitel: The Bridges of Madison County / Broarna i Madison County
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1995
Regi: Clint Eastwood
I rollerna: Meryl Streep, Clint Eastwood, Annie Corley, Victor Slezak

Handling: Det är sommaren 1965 då mötet tar plats mellan hemmafrun Francesca och den bohemska National Geographic-fotografen Richard Kincaid, som en dag stannar till vid gården där Francesca bor för att fråga om vägen till en av de överbyggda broarna i området. Francescas man och barn är bortresta på en boskapsmarknad och mötet mellan henne och Richard utvecklas till en passionerad kärlekshistoria som varar i fyra dagar.

Omdöme: Jag har alltid gillat Clint Eastwood, vare sig det är som skådespelare eller regissör. Men romantiskt drama är en genre man inte är van vid att se honom göra eller spela i. Här tycker jag dock att han valt helt rätt projekt då 60-talets USA på landsbygden funkar alldeles utmärkt som skådeplats. Man har verkligen hittat den där somriga känslan, inte bara genom fotot, utan även genom de små ljuden och skådespelarnas rörelser som gör att man nästan känner av hettan och doften av sommar.Då historien i princip bara handlar om hemmafrun Francesca (Meryl Streep) och fotografen Richard (Clint Eastwood) så krävs givetvis mycket av dem. Jag blir imponerad av Streep som verkligen får spela ut hela sitt register av känslor och hela tiden behåller trovärdigheten. Likaså är det både kul och skönt att se Eastwood kännas så komfortabel i sin roll, och då tänker jag inte på rollen som fotograf som ju är ganska naturlig.Trots en hel del positivt så tycker jag filmen har en svacka eller två i mitten av filmen. För min del funkar historien bäst när Francesca känner den där attraktionen, den förbjudna attraktionen gentemot Richard. Det är då filmen hela tiden utvecklas och man undrar vad som ska hända härnäst. Jag gillar verkligen utflykterna till broarna runt Madison County, det är vad filmen ju handlar om. Det hade gärna kunnat vara ännu mer av den varan då man bara besöker två, max tre broar och då är det magi.Filmen har en tendens att bli lite enformig när kärleksaffären tar fart på allvar. Men som tur är tar den sig under sista akten igen när Francesca ställs inför ett omöjligt val. En annan sak jag inte är så förtjust i är blues-musiken som ju har en stor del i filmen. Det är inte det att den är dålig, men den höjer inte scenerna för egen del. Däremot tycker jag resten av musiken komponerad till filmen är bra och får fram de rätta känslorna och atmosfären. Clint Eastwood har tillsammans med Meryl Streep skapat ett på många sätt fint och väloljat romantiskt drama.

5 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

10 kommentarer:

 1. Vad roligt att du ÄNTLIGEN sett den här filmen. Ååå jag tycker så himla himla mycket om den, den är så fin och så jävulusiskt sorglig och vacker. Fy fan, nu börjar jag böla ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, det kändes dags att se den och jag blev inte besviken. Fyran är kanske inte direkt stark, men de starka partierna överväger definitivt de svagare :)

   Radera
 2. Inte sett denna än, men det kommer hända då jag måste se allt som har med Clint att göra ;)

  En fråga förresten. Jag har aldrig sett en noir film, tror du att det vore en bra idé att inhandla boxen "Film Noir - The Dark Side Of Hollywood". Den innehåller:

  Sudden Fear
  Railroaded
  Behind Locked Doors
  Hangmen Also Die
  The Long Night

  Du kanske vet om någon bättre box?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Ja, gillar man Eastwood så är det ett måste, även om det alltså är annorlunda mot vad man är van att se honom göra.

   Kul att du är sugen på att se lite film-noir. Om du vill ha fler tips så kan du kolla in min Film-Noir-länk.

   Boxen du nämner har endast en film jag sett och det är Sudden Fear som är mycket bra. Tyvärr brukar de blanda in lite sämre filmer i dessa boxar så vad det verkar är det endast "Hangmen Also Die" och möjligtvis "The Long Night" som skulle vara av intresse.

   Jag skulle rekommendera "Film Noir Collection" (9 disc) med flera mycket bra filmer. Samtliga är från 40-talet så de är bra att börja med, även om jag oftast gillar 50-talet noirs ännu mer, men det kan du ta sen.

   Den innehåller:
   The Killers
   Double Indemnity
   The Big Steal
   Crossfire
   Out of the Past
   The Blue Dahlia
   The Glass Key
   This Gun for Hire
   Farewell, My Lovely (Murder, My Sweer)

   Discshop har den för 379 kr, men ännu billigare om du köper den från Play där den kostar runt 160 kr, fri frakt.

   Radera
 3. Din box verkar betydligt mycket bättre, stort tack för tipset. Brukar beställa från play.com hela tiden så dem blir det igen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Låter utmärkt ! Visste inte om du bara ville ha 4-5 filmer eller slå på stort med en gång. Men av dessa 9 som finns i denna box har jag sett 8 (endast "The Blue Dahlia" jag ännu inte sett, men vill se). Och där kan jag garantera att du bjuds på bra filmer ;)

   Hör gärna av dig när du sett lite filmer och om du vill ha fler tips !

   Radera
 4. Vet inte när det blir ett köp, har mycket på önskelistan förstår du ;)
  Men i år lär det väl bli av, hehe.

  Ska försöka komma ihåg det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Daniel: Ah, trodde det var på gång :) Men ingen fara, ser fram emot att höra av dig under året ;)

   Radera
 5. Jag tyckte den här var helt ok, bra stämning som du också påpekar. Däremot blev vissa scener lite för utdragna och soundtracket tyckte jag blev lite för utstuderat med alla sina örhängen.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Mmm, kan hålla med om att vissa scener kunde bli lite utdragna och att filmen stod och stampade lite på samma ställe under vissa partier.

  Just musiken var inte helt i min smak (blues), men filmmusiken var annars bra och fin.

  Fyran är av det lite svagare slaget, men tyckte den var bättre än 3½ ;)

  SvaraRadera