torsdag 26 januari 2012

Cross of IronTitel: Cross of Iron / Järnkorset
Genre: Krigsdrama
Land: Storbritannien/Västtyskland
År: 1977
Regi: Sam Peckinpah
I rollerna: James Coburn, Maximilian Schell, James Mason, Klaus Löwitsch

Handling: Året är 1943. Platsen östfronten i södra Sovjetunionen. En tysk bataljon är hårt pressad av sovjetiska styrkor och inom bataljonen utspelas en tvekamp mellan den preussiske aristokraten Stransky och den ärrade, djupt cyniske soldaten Steiner.

Omdöme: Steiner (James Coburn) är en hård, men rättvis soldat som leder en grupp udda karaktärer. Men det här är inte en film i stil med t.ex. The Dirty Dozen (1967) eller Kelly's Heroes (1970). Männen har kul tillsammans under sina lediga stunder, men krigets verklighet gör sig hela tiden påmind. Det är uppenbart psykiskt påfrestande, även för en veteran som Steiner som är trött på kriget, även om det är hans liv.En på många sätt typisk Sam Peckinpah-film med mycket slow motion-sekvenser. Slow motion som passar in väldigt bra under krigsscenerna och det är definitivt en av filmens starkaste sidor. Att man får följa tyskar slåss mot ryssar är lite annorlunda än man är van vid, åtminstone i en engelskspråkig film (även om det finns ett par sådana). Här talar ryssarna ryska (de få ord man talar), medan tyskarna talar engelska. Och det har jag inga problem med.Här finns en internationell blandning skådespelare där man förutom James Coburn (amerikan) även ser Maximilian Schell (tysk) som hans nye överordnade Stransky, James Mason (britt) som Stranskys överordnade Brandt samt en del tyskar i birollerna, som t.ex. Klaus Löwitsch som den illaluktande, men lojale soldaten Krüger. Det blir främst en kamp mellan Steiner och Stransky där förstnämnda starkt ogillar all auktoritet medan Stransky står för precis det han ogillar. Både Coburn och Schell är minnesvärda i sina roller.Filmen är som bäst under krigsscenerna och när Steiner är med sin bataljon. Tyvärr har den en liten svacka när Steiner råkar ut för en hjärnskakning och hamnar på militärsjukhus under ett par veckor. Samma sak kan sägas om slutet som inte riktigt känns tillfredställande. Fast här finns en förklaring, pengarna tog nämligen slut och man fick avsluta filmen på ett annat sätt än vad som fanns i manuset, genom att improvisera. Sen att Peckinpah, en notorisk alkoholist, drack fyra flaskor whisky/vodka varje dag man spelade in kanske inte hjälpte...

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

2 kommentarer:

  1. Länge sedan jag såg filmen men då var jag impad pga av den lite annorlunda vinkeln tyskar mot ryssar. Coburn vilket smalj han har.

    SvaraRadera
  2. filmitch: Ja, jag hade inte heller sett den på år och dar. Hade för mig att den var lite bättre, men bra är den.

    Håller med om att det är intressant att se historien från denna synvinkel och man förskönar ju inte direkt det hela.

    James Coburn var tillsammans med Lee Marvin riktiga män, om man säger så. Spelade i princip bara hårdingar, vilket passade dem bra.

    SvaraRadera