söndag 29 januari 2012

Der Untergang (Revisited)Titel: Der Untergang / Downfall / Undergången
Genre: Drama/Krig
Land: Tyskland/Italien/Österrike
År: 2004
Regi: Oliver Hirschbiegel
I rollerna: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Ulrich Matthes, Heino Ferch

Handling: Året är 1945. Platsen är Berlin och Hitlers bunker. Adolf Hitlers privatsekreterare, 25-åriga Traudl Junge, fortsätter sitt arbete alltmedan Tredje Riket går mot sitt slut och de allierades bomber rasar över ett Berlin i spillror. Hitlers dagar är räknade. Men vad hände egentligen de sista dygnen...

Omdöme: När jag såg Der Untergang (2004) första gången, vilket var på bio, hade jag samma dag, precis innan, sett det sovjetiska krigsdramat Come and See (1985). Att se två tunga krigsfilmer efter varandra var givetvis något som satte sina spår. Come and See räknas som en av de allra starkaste krigsskildringarna någonsin och det var lite svårt att ladda om och se detta starka krigsdrama.I Hitlers bunker får vi följa ett stort antal personer, främst Hitlers närmaste befälhavare, men även hans privata sekreterare Traudl Junge (Alexandra Maria Lara) befinner sig i hans närhet de sista dygnen. Adolf Hitler porträtteras av Bruno Ganz, en favorit redan innan denna prestation. Hans porträtt är mångsidigt och visar en både svag och stark person. Det går inte att komma ifrån att hans utbrott blir lite komiska, något som gör att filmupplevelsen inte blir riktigt så tung filmen igenom.Man har en oerhört balanserad berättelse som aldrig blir tråkig, upprepande eller för den delen översentimental, och detta trots att filmen är 2.30 lång. Här finns så mycket att ta till sig, så många prestationer som sticker ut och mitt i allt detta pågår ett djävulskt krig utanför denna "isolerade" värld de befinner sig i. Intressant nog är många av utomhusscenerna inspelade i Sankt Petersburg då arkitekturen var väldigt germansk och bevarad.Man har verkligen fått ihop alla ingredienser så de flyter ihop och bildar denna starka och högst intressanta inblick. Men det går inte att komma ifrån att Bruno Ganz stjäl all uppmärksamhet varje gång han är med. Det här är en från början till slut fängslande film som blev nominerad till en Oscar för bästa utländska film (och nog borde vunnit), men där man saknade en nominering för Ganz. Förmodligen var det pga karaktären han spelade, men även för att det är en icke-engelskspråkig roll som sällan nomineras.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

4 kommentarer:

 1. En fullkomligt vidrig men ändå makalöst bra film. Håller helt och hållet med om betyget.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Första gången jag såg den gav jag den bara en stark trea. Men jag kände att filmen var bättre än så, bara det att jag inte kunde ta till mig allt just den dagen.

  Övertygande och mycket bra på alla sätt och vis.

  SvaraRadera
 3. Mycket bra film som jag ständigt rekommenderar mina elever att se.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Det förstår jag, en riktigt bra film och intressant historia.

  SvaraRadera