tisdag 17 januari 2012

The Heroes of TelemarkTitel: The Heroes of Telemark / Hjältarna från Telemarken
Genre: Action/Drama/Krig
Land: Storbritannien
År: 1965
Regi: Anthony Mann
I rollerna: Kirk Douglas, Richard Harris, Ulla Jacobsson, Michael Redgrave

Handling: Baserat på verkliga händelser. 1943 är tyskarna på väg att vinna andra världskriget. I en topphemlig fabrik i de norska fjällen är nazisterna farligt nära att framställa den mängd tungt vatten som behövs för att tillverka en atombomb före västmakterna. Uppdraget är enkelt - motståndsrörelsen måste förstöra fabriken, annars är kriget förlorat...

Omdöme: Vet inte hur länge sen det var jag såg filmen, men tillräckligt länge för att inte minnas ett skvatt. Intressant nog hade jag för mig att det var Alistair MacLean som låg bakom historien, men det är alltså en verklighetsbaserad historia som givetvis gör det lite mer trovärdigt, även om man ändrat en del från verkligheten. På många sätt finns det likheter med Where Eagles Dare (1968) som säkert fått lite inspiration härifrån. Samtidigt är denna film inte lika händelserik som nämnda klassiker.Doktor Rolf (Kirk Douglas) på Oslos universitet rekryteras av norska motståndsrörelsen och tas av Knut (Richard Harris) till Telemarken där det visar sig att Rolfs ex-fru Anna (Ulla Jacobsson) också tillhör motståndsrörelsen. De bildar en grupp som ska sabotera en nazi-styrd anläggning för tungt vatten och planeringen är i full gång. Man slänger även in en sidohistoria som iofs får betydelse mot slutet, men som sänker tempot en del under filmens gång. Filmens första halva är alldeles för händelsefattig. Den tar sig förvisso en del under andra halvan, utan att man för den delen känner nämnvärt för någon karaktär.Det är en ganska välgjord film där man fångat det vackra norska snölandskapet på ett nästan (men bara nästan) Bond-aktigt sätt. Regissören Anthony Mann, som dog endast två år efter filmens premiär, gjorde sig ett namn i Hollywood med sina film-noirs i slutet av 40-talet och västerns under 50-talet (med favoriten James Stewart). Så det var en gedigen och rutinerad räv som hade lyckats med olika typer av filmer och oftast hade ett fint foto i sina filmer. Det här funkar inte riktigt så väl som det borde göra, men då det är en verklighetsbaserad historia tycker jag den är värd att se.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

4 kommentarer:

 1. Du menar alltså att du slapp undan de repiga banden på norska om tungvannfabrikken på svenskalektionerna?! Du anar inte hur lyckligt lottad du är.

  Visst finns det en äldre version med Richard Widmark? Eller är han med i den här också?

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jag har inget minne av att ha sett något om denna historia under skoltiden faktiskt.

  Vad jag vet finns bara den norska versionen som är äldre, men ingen Richard Widmark i den. Men det har säkert gjorts liknande filmer så helt omöjligt är det inte att han är med i en av dem.

  SvaraRadera
 3. Huh, jag måste ha drömt det i så fall. Men en jäkla massa krigsfilmer var han ju i alla fall med i...

  SvaraRadera
 4. Sofia: Det är mycket möjligt att du har rätt, men då är det inte en officiell version på storyn. Widmark dök ju upp i en hel del filmer som man sett med honom utan att kanske veta om det...

  SvaraRadera