torsdag 5 januari 2012

Highlander - Director's CutTitel: Highlander - Director's Cut
Genre: Action/Fantasy
Land: USA/Storbritannien
År: 1986
Regi: Russell Mulcahy
I rollerna: Christopher Lambert, Sean Connery, Roxanne Hart, Clancy Brown

Handling: Det finns ett antal män i världen som är odödliga, bland annat den gode MacLeod och den ondskefulle Kurgan. I parallella handlingar skildras MacLeods liv som skotsk klanmedlem på 1500-talet och hans slutliga sammandrabbning med Kurgan i 1980-talets New York.

Omdöme: Jag vet inte hur länge sen det var jag såg filmen, men det var inte någon film jag mindes som direkt jättebra. Det var därför kul att se den med lite nya ögon och kastas in i två tidsperioder som brukar göra sig bra på film. Christopher Lambert är Connor MacLeod, men går nu under namnet Russell Nash som antikhandlare i 1980-talets New York. Han kommer från en annan tid och hans förflutna har hunnit ikapp honom i form av Kurgan (Clancy Brown) som vill ha hans - huvud.I form av (oftast) långa flashbacks får vi följa Connor MacLeod i sitt Skottland på 1500-talet då han tillsammans med sin klan slåss för överlevnad. Det är då han får veta att han är odödlig, vilket medför en del smärta. Han blir tränad av en spansk svärdmästare i form av Juan Ramirez (Sean Connery). Här får man ett par härliga sekvenser i det vackra skotska drömlandskapet. Connery var endast tillgänglig för inspelning under en veckas tid så han är inte med allt för mycket, men sätter självklart sitt avtryck på filmen med en minnesvärd prestation.Det är lite intressant att se skillnaden på MacLeod som under sin period i Skottland oftast är glad och lycklig. Medan han i New York är uppenbart ledsen och besvärad. Det är inte lätt att vara odödlig och förlora de han älskar. Samtidigt måste han fokusera inför uppgiften han står inför och det är sammandrabbningen med Kurgan. De fåtal överlevande odödliga (dödliga om de får huvudet avhugget) ska nämligen samlas i New York för att ha ett "möte". Kurgan kommer från den mörka sidan och utgör det stora hotet.Jag kan inte annat än gilla det här, mer än jag trodde faktiskt. Man har lyckats hitta en bra balans mellan 1500-talets Skottland som får mig att tänka på Braveheart (1995) och 80-talets lite mörka USA där man tagit inspiration från The Terminator (1984). Kurgan är på många sätt en kopia av Terminator - stor, ond, läderutstyrsel och i många fall filmad på liknande vis. Och jag gillar kombinationen, inte minst för att de lyckas så väl med övergångarna mellan dåtid och nutid.Filmen är väldigt snygg rakt igenom, inte minst övergångarna där man använt sig av smarta lösningar som är en fröjd för ögat. Det finns en hel del tekniska delikatesser som gör att man känner att man lagt ner en hel del tid på att skapa mer än bara en story om dessa odödliga. Och det är nog det jag uppskattar mer nu än när jag såg filmen för länge sen. En annan viktig ingrediens är musiken som till stora delar består av Queen-låtar skrivna för filmen. "Who Wants to Live Forever" är riktigt passande, sorglig och bra, likaså ett par andra låtar som spelas under väl valda tillfällen filmen igenom.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

10 kommentarer:

 1. Oooh herregud, Highlander, det är verkligen inte min kopp the. Jag väljer att fokusera på din trevliga text istället för på filmen jag inte fixar att ta till mig alls. ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Verkligen ? Trodde detta skulle vara något i din stil faktiskt. Jag har sett den som något överskattad tidigare, men måste säga att den har en del fina kvalitéer.

  Och tack ;)

  SvaraRadera
 3. Nej, den här filmen tilltalar mig lika lite som att åka Vasaloppet.

  SvaraRadera
 4. Gillar handlingen men, många år sedan sist, jag hade svårare för regin och skådespelarinsatserna det var ngt som jag inte kan sätta fingret på. Kommer dröja innan jag ser om filmen.

  SvaraRadera
 5. Fiffi: Vasaloppet som är så kul... eller inte :)

  SvaraRadera
 6. filmitch: Skådespelarinsatserna kan jag hålla med om inte är de vassaste. Lambert är träig, men ändå charmig. Däremot är Roxanne Hart för mig både okänd och intetsägande. Sean Connery är dock skön och likaså Clancy Brown i Terminator-rollen.

  Den var bättre än jag kom ihåg den som iaf.

  SvaraRadera
 7. Clancy är iofs bra i filmen. lite over the top skurk som lyckas väl. N.y N.Y sången är en underhållande scen.

  SvaraRadera
 8. filmitch: Ser att du minns den ganska väl ;) Ja, han är en over-the-top skurk som du säger, men inget som stör. Filmen är ganska så mörk vilket väger upp en del.

  SvaraRadera
 9. Ohh, vinner på stora nostalgipoäng och min Queen-crush!

  "I'm Candy. Of course you are..." :D

  SvaraRadera
 10. Sofia: Ja, trots att jag inte hade den som någon favorit tidigare känns den väldigt nostalgisk. Bra blandning av Braveheart och 80-tal, och bonus med Queen-musiken så klart.

  SvaraRadera