fredag 20 januari 2012

Jägarna 2Titel: Jägarna 2
Genre: Kriminalare/Mysterium/Thriller
Land: Sverige
År: 2011
Regi: Kjell Sundvall
I rollerna: Rolf Lassgård, Peter Stormare, Annika Nordin, Kim Tjernström

Handling: Det har gått 15 år sedan Erik lämnade Norrland efter en polisutredning som slutade i tragedi. Ett brutalt brott i hans hembygd får honom nu motvilligt att återvända. Men det som från början såg ut som ett rutinuppdrag utvecklar sig steg för steg till en värre mardröm än Erik någonsin kunnat ana.

Omdöme: När det var klart att en tvåa skulle komma på Jägarna (1996) var det inget som direkt lockade. Uppföljare brukar ha en tendens att bli upprepande och mycket svagare än originalet. Visst finns det undantag, men i det här fallet fanns inte mycket att ha särskilt stora förväntningar på. Trots det var det något som lockade, man ville tillbaka till Norrland, det lite mystiska och okända som fanns i originalet.Att man har Peter Stormare i rollen som Torsten, styvfar åt Peter som i sin tur är brorson till Erik (Rolf Lassgård), får man lite tyngd även när inte Lassgård är med. Stormare funkar till stora delar bra och får en bra roll att spela. Hade kunnat vara ännu elakare och brutalare, men eftersom han är polis är det väl bra att han är "lite" nedtonad. Annars är det noterbart hur butter och grinig Erik är mot allt och alla, men på ett sätt som ger karaktären tyngd, precis som i originalet. Lassgård känns lika rätt som senast det begav sig.Storyn har man vävt in ganska bra så att det hela utvecklas och går framåt, åtminstone under filmens första halva. Här får man ett flertal misstänkta och allt pekar egentligen på att Jari (Eero Milonoff) är den skyldige. Utredningen är inte utan dess brister och problem, på typiskt svenskt vis får man väl säga. På ett sätt känns det som lite missar i manuset, men samtidigt kan man inte vara säker då svensk polis kan vara och är klantiga, det bara är så.Det är under filmens andra del som filmen börjar tappa. Den känns lite utdragen och det mesta känns nästan standardiserat vad gäller upplösningen. Man saknar den där ordentliga pulsen som man kände av mer i originalet och det hade varit väldigt kul om man valt att gå en annan väg och chockat lite mer. Det är inte en dålig film på något sätt och det känns skönt att filmen funkar som uppföljare. Den är alltså över förväntan, men ändå inte så bra som den kunde blivit.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

8 kommentarer:

 1. Utdragen är det rätta ordet. Kunde gott varit en tjugominuter kortare.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Exakt, det var min tanke precis när jag började snegla åt klockan sista halvtimmen eller så.

  SvaraRadera
 3. Ja, det är ju märkligt när dom tydligen letat efter ett bra manus i tio år att de ändå inte kan få till det på den fronten.

  SvaraRadera
 4. Filmmedia: Kanske hade varit bättre om man låtit Hollywood göra remake på första filmen som det var tänkt. Tror det hade kunnat funka bra, ungefär som när Christopher Nolan gjorde remake på Insomnia.

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Jägarna skulle bli ännu bättre om Hollywood gjorde den. Jägarna är förvisso närmast tvättäkta Hollywood-melodram, men samtidigt mer övertydlig och osofistikerad än Cobra och Rambo 2 tillsammans.

  SvaraRadera
 6. Filmmedia: Jag tror också Hollywood, med rätt regissör och riktning, hade kunnat göra en trevlig film.

  Har läst att Kjell Sundvall var positiv till att sälja rättigheterna om remaken skulle vara gjord på ett "First Blood" sätt. Men när han hörde att de ville göra en slags cowboy-film av det hela tackade han nej. Håller med om att det inte hade varit rätt väg att ta, men jag tror fortfarande en remake inte är utesluten om man skulle göra den lite åt "First Blood"-hållet.

  SvaraRadera
 7. Kul att du sett den och att du uppskattade den så mycket som du gjorde. Var lite orolig att det skulle bli en totalsågning, man vet ju aldrig. ;)

  Kanske blir det standardiserat mot slutet. Vad jag framförallt gillade var familjedramat och hur brutalt det ändå blev.

  Kul att också att hela upplägget kändes väldigt amerikanskt med två alfahannar i huvudrollerna osv, och att det ändå funkade. I vanliga fall brukar det ju bli töntigt.

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Ja, jag var ju lite tveksam till filmen på förhand, men dina ord och betyg fick mig att få intresse.

  Jag tycker det var ett smart drag att ta med ett tungt namn som Stormare. Sen är jag glad över att man gjort filmen så pass seriös och att det inte bara blir en vanlig TV-deckare av det hela.

  SvaraRadera