lördag 28 januari 2012

Maurice RichardTitel: Maurice Richard / The Rocket
Genre: Drama/Sport
Land: Kanada
År: 2005
Regi: Charles Binamé
I rollerna: Roy Dupuis, Julie LeBraton, Stephen McHattie, Patrice Robitaille

Handling: Den unge maskinisten Maurice Richard har all talang i världen för att bli en av Kanadas bästa ishockeyspelare. Men som fransktalande kanadensare i 1940-talets främsta ishockeyliga NHL, som har en engelsktalande regim, möts han av ständiga fördomar och trakasserier på och utanför isen. Hans talang är dock omöjlig att blunda för. Men alla är inte helt nöjda med den tuffe nykomlingens framfart, och när stämningen blir alltmer laddad måste "The Rocket" välja mellan att stå upp för sin sak eller fortsätta spela för en uppenbar fiende...

Omdöme: En film som jag på förhand trodde skulle vara en sportfilm om ishockeyspelaren Maurice Richard, även kallad "The Rocket" för sin förmåga att ta sig förbi försvarare och spruta in mål, visar sig mer vara ett drama. Ett drama om Maurice Richards väg från att vara maskinist till älskad (och fruktad) ishockeyspelare för det fransk-kanadensiska laget Montreal Canadiens. En väg som är allt annat än smärtfri.Något man måste säga är att man lyckats väldigt väl med att få ishockeymatcherna och allt runt omkring att se väldigt trovärdigt ut. Man har lyckats fånga eran på ett utmärkt sätt och man önskar bara att man hade byggt upp historien på ett bättre sätt. Nu blir det enbart fokus på Maurice Richard och hans väg mot toppen. Inget fel i det, men här finns inte tillräckligt material för att fylla ut två timmar som man gör här. Hade föredragit om man fått följa hela laget och på så vis fått lära känna de andra spelarna också, det hade givetvis blivit mer intressant.Filmen känns lite för enformig och utan att ha några direkta toppar. Visst ökar pulsen en aning när Maurice Richard slår i huvudet i isen och ligger livlös. Eller när han blir slagen med en klubba rätt över huvudet, utan att domarna gör något åt saken. Det blir istället lite för mycket fokus på det politiska, fransktalande mot engelsktalande, något som än idag är ett aktuellt tema. Detta gjorde honom älskad i den fransktalande Quebec-regionen och han har sedan dess varit en stor hjälte och ikon.3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

6 kommentarer:

 1. Biopic + sportfilm! Verkar vara en oslagbar kombination :)

  SvaraRadera
 2. filmitch: Det är sant, det brukar bli sevärt och bra. Här tycker jag dock det inte funkar riktigt så bra som det kunde ha gjort. Tror främst det beror på att Maurice Richard var lite speciell och inte direkt älskvärd.

  SvaraRadera
 3. Ja, efter att ha varit i Montreal och sett Canadiens i två NHL-matcher plus besökt deras Hall of Fame så finns det ju inget alternativ. Jag måste ju helt enkelt se den här filmen. När man besöker Montreal och går på hockey/Hall of Fame så är det ingen tvekan om vilken spelare som är störst. Det är Maurice Richard. Återkommer.

  (Förresten, så ogillar jag Bloggers kommentarsfunktion mer och mer. Nu när du ändrat hur man kommenterar (vilket kanske var nödvändigt) så är det inte längre möjligt för mig att få ett mail när nya kommentarer skrivs på ett visst inlägg.)

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Är man det minsta intresserad av hockey eller Montreal så bör man se denna film. Blir intressant att höra vad du tycker när du väl ser den.

  Kul också att höra om dina upplevelser från Montreal, uppskattat.

  Hmm, konstigt det där. Jag bytte eftersom det var strul att kommentera för vissa (blogger-problem). Nu verkar det funka bra.

  Jag har en ruta jag kan klicka i där det står "Skicka uppföljningskommentarer till" och så min e-post (under "Välj en identitet"). Denna borde dyka upp om du anger e-postadress. Skumt.

  SvaraRadera
 5. "Skicka uppföljningskommentarer till" dyker tyvärr bara upp om man väljer sitt Google-konto som identitet. Och jag vill inte kommentera med min Google-identitet utan med Namn/URL.

  Förut kunde man klicka på "Skicka uppföljningskommentarer till" utan att skriva själva kommentaren. Då kunde man först skriva sitt inlägg med Namn/URL och sen ändra till Google-konto och bara klicka på "Skicka uppföljningskommentarer till"-länken utan att skicka en kommentar. Som det är nu måste jag göra en dummy-kommentar bara för att kunna prenumerera på kommentarer. Nå, inget jätteproblem även om jag tycker det är rätt bra att kunna få mail när det kommer en kommentar på ett inlägg som jag själv kommenterat.

  SvaraRadera
 6. Jojjenito: Absolut, det förstår jag. Känns väldigt korkat att det ska vara skillnad på om man är inloggad på Google eller inte.

  Man kan bara hoppas på att de förbättrar detta eftersom det är många som har åsikter om detta och klagar till blogger.

  SvaraRadera