söndag 1 januari 2012

MoonstruckTitel: Moonstruck / Mångalen
Genre: Komedi/Romantik/Drama
Land: USA
År: 1987
Regi: Norman Jewison
I rollerna: Cher, Nicolas Cage, Olympia Dukakis, Vincent Gardenia, Danny Aiello

Handling: Loretta är änkan som bor hemma hos sina hetlevrade italienska föräldrar i Brooklyn. Sedan hennes man blev överkörd av en buss tror Loretta att hon är otursförföljd och därför lika gärna kan gifta sig med den lite triste Johnny när han friar till henne. Men när hon träffar Johnnys bror Ronny börjar hon tveka...

Omdöme: Att denna film kom att vinna tre Oscars beror, som jag ser det, endast på en sak - ett svagt Oscarsår. Cher kom att vinna Oscarn för bästa kvinnliga huvudroll, Olympia Dukakis för bästa kvinnliga biroll samt en för manuset. Den var även nominerad för bästa film, regi och Vincent Gardenia för manlig biroll. Under ett bra Oscarsår är jag tveksam till om den ens hade fått några nomineringar, men jag kanske helt enkelt inte uppskattar den lika mycket som många andra.Det är en småmysig film som har en sak som är väldigt lyckad och det är de många karaktärerna som får utrymme filmen igenom. Jag tycker dock filmen funkar bäst under första halvan, det är också då Cher nog är som bäst. Hennes prestation är inte dålig, men om man jämför med många andra skådespelare som gjort bättre prestationer genom åren som inte fick Oscarn så blir man lite ledsen. Jag vill inte ta något ifrån henne, men faktum kvarstår att det var ett svagt Oscarsår samt att det trots allt är hon - Cher. Då tycker jag utan tvekan hon hade varit värd Oscarn mer för sin Oscarsnominerade biroll i Silkwood (1983).Nicolas Cage träder in i handlingen ungefär halvvägs in i filmen. Det är ungefär vid den tidpunkten filmen också tappar en del. Frågan är om det har ett samband eller om det bara är en slump, att storyn utvecklar sig så. Lite både och tror jag då Cage är helt ok, men karaktären är lite halvjobbig och jag kan förstå varför producenterna inte var så förtjusta i honom. Dock lär det ha varit Cher som ville ha honom och lär ha hotat med att lämna filmen om han inte fick rollen. Antar att hon såg fram emot att få hångla lite med honom. Något som räddar filmen från lägre betyg är hur man får ihop slutet med alla karaktärerna, det gillade jag.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

 1. Nicolas Cage ser så sablarns dum ut i den här filmen. Det är nästan lika illa som på Trespass-postern:

  http://www.iwatchstuff.com/2011/07/29/trespass-poster-thumb.jpg

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Haha, på Trespass-postern ser han ut som en seriemördare som torterar sina offer nere i källaren ;)

  Och ja, han ser dum ut här, men han var också ung och "ofixad". Han har väl fixat håret, tänderna och ansiktet kan jag tänka mig.

  SvaraRadera
 3. Småcharmig, ja. Oscarsvärdig? Där kan jag hålla med i din tveksamhet. Favoriten här måste nog ändå bli Olympia, jag älskar henne, oscarsvärdig eller ej.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Håller med dig, Dukakis var nog den som var bäst i sin biroll som mamman. Cher är som sagt inte dålig här, men för att vinna för bästa huvudroll tycker jag det borde krävas lite mer.

  SvaraRadera