lördag 14 januari 2012

Moscow on the HudsonTitel: Moscow on the Hudson / En ryss i New York
Genre: Drama/Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1984
Regi: Paul Mazursky
I rollerna: Robin Williams, Maria Conchita Alonso, Cleavant Derricks, Alejandro Rey

Handling: En rysk cirkus åker över till New York. En clown vill hoppa av men vågar inte. Däremot tänker hans vän, som är saxofonist, göra det i mitten av varuhuset Bloomingdale's. Han lär där känna en mörkhyad säkerhetsvakt och blir förälskad i den italienska parfymexpediten.

Omdöme: När vi träffar Vladimir Ivanoff (Robin Williams) sitter han på en buss någonstans i New York och med knackig engelska förklarar vägen för en fransk turist. Bara några månader tidigare var Vladimir i Moskva och levde sitt vanliga, kommunistiska liv. Med sin familj och flickvän fick han vardagen att gå, samtidigt som han levde för sitt saxofonspelande på en cirkus. Men när cirkusen åker över till New York blir han allt mer övertygad av sin clownvän att defektera.Tack vare en svart säkerhetsvakt vid namn Lionel (Cleavant Derricks) får han någonstans att bo, en familj som liknar hans egna hemma i Sovjetunionen. Med hjälp av familjen och den vackra italienska parfymexpediten Lucia (Maria Conchita Alonso) har han vänner runt sig som hjälper honom med omställningen. Han börjar ta diverse ströjobb och livet i det nya landet börjar ta fart.Robin Williams är både nedtonad och bra i en roll som lätt hade kunnat bidra till överspel från hans sida. Jag har alltid tyckt han varit en lite underskattad skådespelare, även om han även är en underbar komiker. Han får prata en hel del ryska och även om jag inte kan språket verkar han göra ett bra jobb. Han lär ha övat språket i fem timmar om dagen under en månad tillsammans med en rysktalande skådespelare. Sen gillar jag även Maria Conchita Alonso som förvisso inte var någon stor skådespelerska, men som gjorde några sköna roller under 80-talet.Filmen tar lite för lång tid på sig att komma någon vart eftersom man under första halvtimmen visar upp hans liv hemma i Moskva. Detta är nödvändigt, men kanske lite för utdraget. Sen känns det som hans anpassning till livet i New York går enklare än det borde. Jag saknar även lite mer "sightseeing" av New York, vilket borde vara givet för någon som besöker och stannar i denna härliga storstad. Lite uddlöst rakt igenom och jag saknar helt enkelt mer hjärta.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.2

4 kommentarer:

 1. Brukar inte den här gå på TV lite nu och då? Jag har en känsla av att jag sett nästan hela i småsnuttar.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Det är inte helt omöjligt. Brukar väl vara en sådan film som visas på natten när de behöver fylla ut lite. Inte dålig, men inget minnesvärt heller.

  SvaraRadera
 3. Såg den när den kom och det var länge seedan. Då var den ok även om jag inte var så förtjust i bar scenen mot slutet där USA hyllades.Vilken ful filmaffish f.ö.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Nja, SÅ ful var den väl inte ;) Men visst, snygg är det kanske inte heller...

  Jo, det blev lite flaggviftande där, men samtidigt skulle det ju visa att det är ett möjligheternas land för invandrare och allt som hör till.

  SvaraRadera