torsdag 19 januari 2012

My Week with MarilynTitel: My Week with Marilyn
Genre: Drama/Komedi
Land: Storbritannien/USA
År: 2011
Regi: Simon Curtis
I rollerna: Eddie Redmayne, Michelle Williams, Kenneth Branagh, Judi Dench, Emma Watson, Julia Ormond, Toby Jones

Handling: Colin Clark, en anställd hos Sir Laurence Olivier, dokumenterar den spända stämningen mellan Olivier och Marilyn Monroe under produktionen av filmen "Prinsen och balettflickan".

Omdöme: Året är 1956 och Laurence Olivier (Kenneth Branagh) ska regissera en film där han även spelar huvudrollen. Men han är inte filmens stjärna utan det är Marilyn Monroe (Michelle Williams) som dock inte är så enkel att jobba med. Det blir istället Colin Clark (Eddie Redmayne), en ung rikemansson vars passion för film gör att han fått jobbet som tredje assisterande regissör, som får se till att Marilyn trivs och presterar.Baserat på Colin Clarks memoarer är filmen helt och hållet hans syn på tiden med Marilyn Monroe. Det är något som är filmens svaghet då man saknar det rätta flytet med tanke på sättet historien berättas på. Och med tanke på att det är Colin Clarks berättelse hamnar Marilyn Monroe lite i bakgrunden, vilket känns konstigt med tanke på att det ska vara hennes film. Det hjälper inte heller att Eddie Redmayne känns relativt blek och tråkig i rollen.Det här skulle vara Michelle Williams film som Marilyn Monroe, och visst gör hon det bra. Hon lyckas vara så där bildskön som Marilyn Monroe kunde vara. Istället känns det som det finns brister i manuset och regin då man inte får något direkt djup i hennes karaktär. Man hade velat se mer av hennes liv och hennes upp och nedgång. Men så är detta inte en sådan film, det är en vecka under en period i hennes och Colin Clarks liv.Kenneth Branagh får mest att jobba med i rollen som Laurence Olivier. Branagh gör ett mycket bra jobb, men något som stör en del är att karaktären svär en del, något jag inte riktigt köper. Han har alltid ansetts vara en gentleman och väldigt vårdad, så det känns inte helt rätt att se honom porträtteras som han gör här. Det är samtidigt en varierad roll där man även slänger in en del humor, något Branagh lyckas med fullt ut.Man hade kanske förväntat sig lite mer, lite mer djup och kraft i historien. Marilyn Monroe skulle vara den stora stjärnan i filmen och det är hon inte riktigt. Att man har en relativt okänd regissör i Simon Curtis känns lite som en miss då han inte klarar av att få ut allt. Samtidigt är manuset/materialet lite svagt, iaf om man vill ha ut lite mer känslor än så här. Lite av en besvikelse är det trots allt, men allt beror på vad man förväntar sig.4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

6 kommentarer:

 1. Neeeej. Jag som hoppades så på denna film. Trist. Känns inte värdig att ses på bion efter din text. Men jag kan rekommendera en annan film med Michelle Williams, Meek's cutoff. Se den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Jag vill inte säga att andra inte uppskattar den, för det verkade många göra runt mig när filmen var slut. Men jag kände mig tyvärr mest tom filmen igenom.

   Tack för tipset. Känner till den, men inte sett så den ska jag kolla upp. Michelle Williams har växt i mina ögon senaste åren, duktig är hon.

   Radera
 2. Jag blir mest rädd för bilden på Kenneth Branagh. Det är en bild som föga förvånande i Branagh-sammanhang andas ÖVERSPEL och det är en bild som är nog så illa för att jag inte ska vilja se den på bio.
  Michelle Williams däremot, hon är en oslipad diamant.

  SvaraRadera
 3. Fiffi: Ja, jag håller faktiskt med dig om Branagh - i vanliga fall. Jag brukar inte gilla honom, men här får han till det. I just den scenen bilden är från får han ett utbrott så det är inte så konstigt att det ser ut så.

  En biofilm tycker jag inte det var, men trots allt ville jag se den och ångrar det inte.

  Michelle Williams gillar jag som sagt allt mer, men är inte så säker på att hon kommer stå som vinnare på Oscarsgalan. Detta trots att jag inte sett alla prestationer än. Det är inte pga henne utan rollen som sådan.

  SvaraRadera
 4. An ngn märklig anledning så klarar jag av KBs överspel. Stör mig inte mkt på honom. Kommer nog att vänta med denna till DVD.

  SvaraRadera
 5. filmitch: Eftersom jag gärna vill se Oscarsprestationerna av de nominerade så passar jag på att se de jag kan. Michelle Williams bör bli nominerad så då ville jag inte vänta till senare :) Men en biofilm är det inte i mitt tycke så du gör rätt.

  SvaraRadera