måndag 9 januari 2012

Night of the DemonTitel: Night of the Demon / Demonens förbannelse
Genre: Drama/Rysare
Land: Storbritannien
År: 1957
Regi: Jacques Tourneur
I rollerna: Dana Andrews, Peggy Cummins, Niall MacGinnis, Athene Seyler

Handling: En amerikansk psykolog reser till England för att delta i en kongress om parapsykologiska fenomen. Hans syfte är att avslöja en brittisk kultledare som en bedragare. Men efter en rad underliga händelser börjar den förut så skeptiske psykologen att tveka. Vad är myt och vad är verklighet?

Omdöme: Den franske regissören Jacques Tourneur är för egen del mest känd som regissören av en av de allra främsta film-noir filmerna - Out of the Past (1947). Men det var med en film i denna genre som han först gjorde sig ett namn i Hollywood - Cat People (1942), en film jag inte riktigt uppskattade. Något han allt som oftast lyckas med är stämningen i sina filmer, så även här.Jag älskar 50-talets svartvita foto, speciellt när det är så skickligt upplyst som det är här. Från allra första scenen fångar filmen mitt intresse där en uppenbart stressad och rädd man kör i hög fart på en skogsväg. Vi får sedan veta att han är professor Harrington som utreder en viss Julian Karswell (Niall MacGinnis) som är en slags kultledare som håller på med svart magi. Karswell har gjort Harrington vettskrämd och bevisligen har han all rätt att känna sig rädd...Det är en blandad upplevelse jag bjuds på. För å ena sidan gillar jag verkligen atmosfären som byggs upp och det underbara fotot, inte minst i skogen. Men å andra sidan känns dialogen lite krystad, framförallt mellan Holden (Dana Andrews) och Joanna (Peggy Cummins). Men det som stör mig mest är nog att man visar demonen/monstret vilket är en i mitt tycke stor miss som sänker upplevelsen för egen del. Regissören lär inte ha velat visa demonen/monstret, men blev tvingad av sin studio och det hela lades till under slutet av produktionen.Jag blir lite besviken när filmen är slut då det är en hyllad film i genren och även om den alltså definitivt har sina ögonblick så är det i slutändan inte helt lyckat. Jag stör mig också på en liten detalj mot slutet där man väldigt synligt ser en fiskelina vid minst tre tillfällen vilket får mig att helt komma ur stämningen. Sen måste jag erkänna att det är sällan filmer av detta slag lyckas få mig att känna obehag (med seanser och diverse övernaturliga inslag), men det finns undantag.När filmen släpptes i USA kortade man ner den med 13 minuter och ändrade titeln till Curse of the Demon. Vad jag läst har den ett bättre tempo, men tar bort en del scener som förklarar lite mer. Det låter dock som den kortare versionen hade kunnat vara att föredra. Sam Raimi ville göra en remake på denna film, men då han inte lyckades köpa rättigheterna "lånade" han istället ett flertal saker från filmen och gjorde Drag Me to Hell (2009), en i mitt tycke misslyckad film.3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

6 kommentarer:

 1. Visst är monstret fruktansvärt men detta till trots gillar jag filmen. rekommenderar författaren M.R James som skrivit novellen. En riktigt mysryslig författare om än lite torr.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Ja, monstret/demonen förstör en del. Det är synd när regissören inte får som han vill. Eftersom de la till det i slutet av produktionen blev det också så pass taffligt som det blev.

  Jag gillade helt klart stämningen i filmen och den är ganska kuslig. Men småsaker förstör lite för mig.

  Tack för tipset om M.R.James.

  SvaraRadera
 3. Jag blev också lite besviken efter att ha fått den rejält hypad, men den hade ändå något i atmosfären och inte minst McGinnis.

  Kan skriva under på filmitch rekommendation av James.

  http://bilderord.wordpress.com/2011/05/02/night-of-the-demon-1957/

  SvaraRadera
 4. Sofia: Mmm, håller med. Atmosfären gör mycket och hade det inte varit för en del saker som sänker för egen del hade den säkert varit klart bättre.

  Historien bygger ju på en kortberättelse så kanske hade man lite problem att fylla ut det hela här och där. Finns ju en kortare version (13 minuter kortare) som kan vara värd att ge en chans - titeln är då "Curse of the Demon".

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte att James novell var bättre än filmen, men jag tycker ändå att man lyckats bra rent manusmässigt med adaptionen.

  Och så måste jag ändå få påpeka att Drag Me to Hell ändå hade sina Raimi-poänger ;) Men någon helgjuten succé var den ju knappast.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Nja, här är en film jag inte har mycket över. Jag skrattade mig mest genom filmen för hur dålig den var och det var farligt nära en etta i betyg på Drag Me to Hell, även kallad Drag Me to Sleep av mig, och det är inget gott betyg ;)

  SvaraRadera