söndag 15 januari 2012

Once Upon a Time in Anatolia



Titel: Bir zamanlar Anadolu'da / Once Upon a Time in Anatolia
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Turkiet/Bosnien-Hercegovina
År: 2011
Regi: Nuri Bilge Ceylan
I rollerna: Muhammet Uzuner, Taner Birsel, Yilmaz Erdogan, Ahmet Mümtaz Taylan

Handling: En grupp personer - poliser, åklagare och misstänkta - letar efter en död kropp vid Anatoliens kullar. Tankar, frågor och hemligheter delas mellan de inblandade under timmarna som utredningen pågår.

Omdöme: Turkiets Oscarsbidrag för 2012 är denna långsamt och stillsamt berättade historia. Det är kväll/natt när tre bilar med tända strålkastare glider fram på de ödsliga småvägarna. Här finns åklagaren Nusret (Taner Birsel) som är ansvarig för utredningen, poliskommisarie Naci (Yilmaz Erdogan) som har hand om sökandet efter kroppen, läkaren Cemal (Muhammet Uzuner) som ska fastställa dödsorsak, föraren Arab Ali (Ahmet Mümtaz Taylan) som kör huvudbilen och är Nacis högra hand samt den misstänkte Kenan (Firat Tanis) och några till, t.ex. två grävare som konstant blir utskällda då de är långsamma.



Eftersom man på förhand vet väldigt lite om vad det är för slags film, regissörens tidigare filmer och turkisk film överhuvudtaget så är man beredd på det mesta. Vid varje plats kan ett lik påträffas, de kan bli överfallna, den misstänkte kan plötsligt rymma, en polis kan tappa fattningen. Ja, det finns en hel del scenarier och detta gör att det finns en viss spänning och mystik i luften. Det är långa tagningar som bjuder in till att man som tittare får dessa tankar. Man är inte så van vid att se filmer gjorda på det sättet, men det har sina uppenbara fördelar.



En sak jag tänker på under filmens gång är att det har vissa likheter med sydkoreansk film gällande utredningen och sättet man jobbar på. Det är inte den där korrekta, effektiva och hyperallvarliga utredningen man är van vid från amerikanska filmer. Här är man ute på landsbygden, poliserna och utredarna är inte så vana vid denna typ av fall och det gör att det uppstår en del misstag och lite humor i sammanhanget.



Man märker att man lagt ner mycket tid på karaktärernas djup och fokus skiftar då från utredningen till några av de inblandade, framförallt doktorn Cemal spelad av Muhammet Uzuner. Han påminner mig starkt om en blandning mellan en turkisk Bruno Ganz och Franco Nero på 70-talet och får huvudrollen ju längre filmen lider. Filmen är uppdelad i två delar där första delen utspelar sig i mörkret medan den andra tar fart under morgonen därpå. Det hela utspelar sig under ett par timmar så det blir till en inblick nästan i realtid vilket är klart intressant.



Det är svårt att verkligen komma in i filmen fullt ut. Man avslöjar inte allt och lämnar en del för tittaren att fundera på. Samtidigt är det inte helt enkelt att hänga med i allt som händer vilket gör att man lätt missar några viktiga detaljer som är avgörande för filmens utveckling och upplösning. Även om jag gillar den annorlunda upplevelsen med det långsamma berättandet så saknas något för att verkligen höja filmen till den nivå den kunde varit på. Det är utan tvekan en film som jag är glad över att ha sett, även om det fanns utrymme för ännu mer.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar