torsdag 12 januari 2012

The Return of the Living DeadTitel: The Return of the Living Dead
Genre: Komedi/Skräck
Land: USA
År: 1985
Regi: Dan O'Bannon
I rollerna: Clu Gulager, James Karen, Don Calfa, Thom Mathews

Handling: Två arbetskollegor råkar av en olyckshändelse släppa ut en giftig gas som väcker upp döda. Snart översvämmas stan av levande döda som letar efter något att äta - hjärnor.

Omdöme: Det här är en sån där typisk, harmlös och väldigt charmig 80-talare som inte har något att göra med den ursprungliga Night of the Living Dead (1968), men som trots allt har att göra med zombies. Det hela börjar med att Frank (James Karen) ska visa sin nyanställda kollega Freddy (Thom Mathews) ett par tunnor nere i källaren där de jobbar. Tunnorna har stått där nere i 14 år och levererades en gång i tiden av misstag till dem istället för en militärbas. I dessa tunnor finns döda i någon slags gas. Problemet är bara att de av misstag råkar släppa ut gasen vilket gör att det instänga kan rymma.Man bjuds på non-stop underhållning där de två kollegorna måste fundera ut vad de ska göra. De bestämmer sig för att ringa chefen Frank (Clu Gulager). Samtidigt festar några ungdomar i närheten då de väntar på att Freddy ska sluta jobbet och följa med dem på fest. En fest får de allt, men inte riktigt som de hade väntat sig då de får festa loss med levande döda som väcks till liv av den utsläppta gasen och är ute efter "levande hjärnor".Jag får mig ett par skratt, i synnerhet när de levande döda pratar. Bl.a. huvudzombien från tunnan som är en riktigt skön varelse. Eller när andra zombies via kommunikationsradio anropar att det behövs fler poliser och ambulanser till platsen (så att de kan få fler hjärnor). Regissören heter Dan O'Bannon som var med och skapade Alien (1979) med story och manus. Humorn i kombination med snygga zombieeffekter och bra tempo gör detta till en underhållande och typisk 80-talare med allt vad det innebär. Är man på rätt humör kan det blir riktigt njutbart.

2 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

4 kommentarer:

 1. Tror jag har sett ngn av uppföljarna och blev inte speciellt glad men är hågad att ge den här en chans och jag snubblar över den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Tror inte jag kommer kolla in uppföljarna då det oftast inte brukar bli lika bra. Men denna gillade jag och får du chansen och om du gillar genren i vanliga fall så ska du se den.

   Radera
 2. Jag tycker också att den här är riktigt charmig och ett bra tidsdokument över zombiegenrens dragningskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Ja, den funkar verkligen och jag gillar humorn och det väldigt 80-taliga över den.

   Radera