lördag 28 januari 2012

RoboCop - Director's Cut



Titel: RoboCop - Director's Cut
Genre: Action/Sci-Fi/Kriminalare
Land: USA
År: 1987
Regi: Paul Verhoeven
I rollerna: Peter Weller, Ronny Cox, Miguel Ferrer, Nancy Allen, Kurtwood Smith

Handling: Murphy är polis i Detroit i en nära framtid. Ett privat företag har tagit över polisverksamheten, och när Murphy blir svårt skottskadad ser de ett tillfälle att testa en revolutionerande uppfinning - RoboCop - en robot som till viss del består av Murphys kropp.

Omdöme: Flera av Hollywoods på den tiden kända regissörer fick förfrågan att regissera filmen, bl.a. David Cronenberg, men samtliga tackade nej. Även Paul Verhoeven lär ha varit ointresserad till en början efter att endast ha läst början av manuset. Men han övertalades sedan av sin fru som läste hela manuset och såg potentialen.



Vem som skulle spela RoboCop var inte heller klart från början. Ett alternativ var Arnold Schwarzenegger, men då han hade sett ut som Michelin-gubben skippade man den idén. Istället gjorde de Verhoevens nästa film, den lyckade Total Recall (1990). Lance Henriksen och Tom Berenger var två andra namn som var aktuella. Men det blev alltså Peter Weller som fick bära RoboCop-dräkten. En dräkt som lär ha kostat mellan $500.000 och $1m (vilket var en stor summa med tanke på att budgeten låg på runt $13m).



Som sig bör i en Verhoeven-film bjuds man på mycket våld och en del sarkasm, speciellt sättet man väljer att använda övervåld på. Det är extra påtagligt i Director's Cut-versionen där man låter flera scener rulla på några extra sekunder där det nästan går till överdrift när någon blir sönderpepprad. Men det är faktiskt ganska skönt att man inte lägger fingrarna emellan. Istället visar man hur brutalt samhället är vilket gör att man behöver poliser som RoboCop.



Peter Weller behöver inte direkt förta sig i rollen som RoboCop. Eftersom han är god får han inte lika mycket att jobba med som t.ex. Schwarzenegger får som ond i The Terminator (1984). Favoriten är Miguel Ferrer i rollen som Bob Morton, mannen som leder projektet där man skapat RoboCop. Han kommer inte direkt överens med sin chef Dick Jones, en skönt elak Ronny Cox. De två har filmens bästa karaktärer att spela, och som ofta hamnar i tjafs med varandra.



En av filmens stora svagheter är effekterna när den stora prototypen ED-209 dyker upp. Som tagen från den gamla Star Wars-trilogin har man problem med att få denna tvåbenta skapelse att se naturlig ut i sina rörelser. Man har använt sig av stop-motion för att filma ED-209 och det är tyvärr nästan pinsamt dåligt. Väldigt synd då det förstör en annars ganska underhållande actionfilm. En klen tröst är att detta endast är när den rör på sig, annars ser det bra ut.



3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.5

8 kommentarer:

  1. Håller med om att ffallt Ferrer är den stora behållningen med filmen. Bortsett från allt våld då...

    SvaraRadera
  2. Sofia: Ja, våldet är ofta något Verhoeven vrider upp lite extra, speciellt här. Och i denna DC-version är det ännu mer av det goda ;)

    Ferrer är verkligen skön. Det roliga var att karaktären egentligen skulle vara genomond, men Ferrer lär ha kommit med några förslag som Verhoeven och de övriga gillade vilket gjorde karaktären mer sympatisk för tittaren.

    SvaraRadera
  3. Det låter som en ganska smart förändring, jag tror det hade blivit lite mycket med två genomonda karaktärer. Ferrer är ju mer så där vardagsegoistisk.

    SvaraRadera
  4. Sofia: Det håller jag definitivt med om. Synd att han inte fick vara med lite mer bara.

    Fast man har faktiskt två genomonda karaktärer trots allt. Hade kanske varit för mycket med tre :)

    SvaraRadera
  5. En klassiker som jag kan se om när som helst. Håller med om att de kackiga effekterna förtar lite av helheten,

    SvaraRadera
  6. filmitch: Ja, tyvärr gör de ju det. Det var väl inte förrän T2 kom som effekterna tog ett rejält kliv framåt (även om Verhoeven och hans team lyckades bra även i Total Recall 1990). Men underhållande film är det helt klart.

    SvaraRadera
  7. Om man kan bortse från robot-prototypen (och det kan man) så tycker jag filmen håller jättebra fortfarande. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiffi: Det har aldrig varit en favoritfilm, men jag håller med om att den håller bra. Underhållande, ganska brutal och med ett par karaktärer som sticker ut.

      Radera