fredag 6 januari 2012

The Snow WalkerTitel: The Snow Walker
Genre: Äventyr/Drama
Land: Kanada
År: 2003
Regi: Charles Martin Smith
I rollerna: Barry Pepper, Annabella Piugattuk, James Cromwell, Jon Gries

Handling: En pilot kraschar på den arktiska tundran och tvingas tillsammans med sin passagerare överleva på det naturen har att bjuda på.

Omdöme: Trevliga och bra äventyrsfilmer växer inte på träd. Efter att ha sett den trevliga och tillfredsställande Never Cry Wolf (1983) med Charles Martin Smith i huvudrollen fick jag upp ögonen för detta äventyr, denna gång regisserat av Charles Martin Smith. Båda filmerna baseras på böcker av Farley Mowat och visst finns det likheter dem emellan.Jag har aldrig sett Barry Pepper som någon vidare skådespelare, men här får han verkligen visa vad han går. Han har huvudrollen som Charlie som är pilot i nordvästra territoriet i Kanada där vildmarken och landskapet inte vet sina gränser. Det är obebott, bortsett från en del eskimåer, och oerhört tufft att överleva i när vintern drar in. Charlie har dock sällskap av en eskimå vid namn Kanaalaq (Annabella Piugattuk) som han skulle flyga till sjukhuset när planet kraschade.Hon visar sig vara precis vad han behöver för att kunna överleva innan räddningen kommer, om den kommer vill säga. De två får göra allt för att överleva och äventyret är ett faktum. Samtidigt försöker Charlies chef Walter (den alltid duktige birollsskådisen James Cromwell) organisera sökuppdraget för att försöka hitta sin pilot som man inte vet var han försvann. Eftersom det är så ofantligt stora ytor som måste letas igenom blir det som att leta efter en nål i en höstack.Man bjuds på en hel del vackra tagningar vid solnedgång, vandringar genom snön, jakt på mat och ren överlevnad när något gått snett. Huvudpersonerna funkar bra tillsammans och man får ofta till en bra känsla i filmen. Kanske att man saknar den där verkliga stämningen som man hade i tidigare nämnda Never Cry Wolf, men trots allt en trevlig film som inte har många fel. Den känns genuin och välgjord, precis som en äventyrsfilm av det här slaget ska vara.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

2 kommentarer:

  1. Intressant det du säger, jag skulle aldrig karakterisera den här typen av historia som ett äventyr. Överlevnadsdrama, snarare. "Äventyr" är för mig mer tjosan-hejsan.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Mmm, det har du förvisso rätt i. Men äventyr tycker jag kan vara detta eller Indiana Jones-äventyr. Men visst är det egentligen ett överlevnadsdrama om man ska vara korrekt :)

    SvaraRadera