söndag 8 januari 2012

Something WildTitel: Something Wild / I vildaste laget
Genre: Komedi/Drama/Romantik/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1986
Regi: Jonathan Demme
I rollerna: Jeff Daniels, Melanie Griffith, Ray Liotta, Margaret Colin

Handling: Affärsmannen Charlie Driggs liv tar en ny vändning efter att han mött den eldiga Lulu. Med ett spontant sätt och en sprudlande sexualitet tar Lulu med Charlie på äventyr som inte sällan slutar i trubbel.

Omdöme: Regissören Jonathan Demme är mest känd för The Silence of the Lambs (1991) som tillhör de allra bästa thriller-filmerna. Men innan dess gjorde han bl.a. denna 80-tals komedi som inte riktigt är vad den först verkar. Det är inte en vanlig komedi vilket inte minst avslöjas när Melanie Griffith i rollen som Lulu klär av sig naken på ett motellrum för att sedan tillfredsställa den fastkedjade Charlie (Jeff Daniels).Lulu har plockat upp Charlie i New York när han ska tillbaka till sitt jobb efter sin lunchpaus. Det hela blir till en road-movie när de två ger sig iväg mot Virginia. Charlie är en ordnad och snäll kille, men han har en rebell inom sig och även om det tar emot till en början så låter han Lulu låta göra knäppa saker. Han har en sjuhelsikes weekend som låter honom reflektera över sitt liv och njuta av tiden med denna energiska, härliga och galna tjej.Någonstans halvvägs in blir filmen dock allt mörkare när Ray Liotta dyker upp i rollen som Ray. Detta var hans andra filmroll, men den första stora och det är en riktig genombrottsprestation av honom. Han spelar rollen som man sett honom spela så många gånger förr (eller senare) i form av en charmig, men farlig man som inte låter något komma i hans väg. Och han vill ha Lulu. Förutom Liotta är även Griffith och Daniels på topp, två skådespelare som annars oftast är mediokra.Det är en skön blandning man bjuds på där man har ett bra soundtrack som blandar gamla klassiska rock 'n' roll låtar, reggae (som jag inte brukar vara så förtjust i, men som passar bra här) och lite allvarligare musik skriven till filmen. Filmen påminner en del om en annan road-movie i form av Freeway (1996). Det är en väldigt stark 80-tals känsla i filmen och just den där road-movie atmosfären har man lyckats fånga riktigt bra. Jag gillade till en början inte vändningen till det mörkare, men efter ett tag fastnade jag helt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Än en film det var länge sen jag såg men när det begav sig gillade jag filmen. Märkligt att det ska vara så svårt att göra vettiga komedier nuförtiden, är det inte rom-com så är det visa brösten och baken filmer :(

    SvaraRadera
  2. filmitch: Mmm, håller med att mycket på film var bättre förr. Just 80-talet gav många härliga komedier.

    Jag tycker det här var mer än en komedi, något som överraskade mig.

    SvaraRadera