tisdag 17 januari 2012

Total RecallTitel: Total Recall
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Paul Verhoeven
I rollerna: Arnold Schwarzenegger, Sharon Stone, Michael Ironside, Ronny Cox, Rachel Ticotin

Handling: Året är 2075. Douglas Quaid hemsöks ständigt av samma mardröm om planeten Mars. När han köper minnen om en semester från Rekall Inc går något väldigt fel. Han upptäcker att hans liv inte existerar och att någon vill se honom död.

Omdöme: Det finns filmer som man minns som bra, men som man känner nog inte är så bra som man minns dem. Sen finns det filmer som man minns som bra, och som visar sig leva upp till minnet. Här är ett typiskt fall på det senare exemplet, ja kanske till och med så att filmen var bättre än jag kom ihåg. För trots att jag sett den förr och kommer ihåg en hel del så är det en sån film som funkar att se om, och om igen.Till en början var det inte alls tänkt att filmen skulle se ut som den gör. Manuset hade en lugn revisor som huvudkaraktär där bl.a. William Hurt och Patrick Swayze (och många fler) var tänkta för huvudrollen. Men när produktionsbolaget som skulle producera filmen gick i konkurs såg Arnold Schwarzenegger till att projektet köptes upp så han kunde göra filmen med Paul Verhoeven som regissör. De två skulle ha gjort RoboCop (1987) tillsammans, men det projektet blev inte av för Schwarzenegger så nu fick de istället chansen att jobba ihop.Jag kan tänka mig att filmen hade funkat bra med en mer "normal" huvudkaraktär, men det funkar ännu bättre så här. Man får non-stop action, eller åtminstone underhållning, och bjuds på en hel del humor utan att man tappar elakheten. Filmen skulle egentligen ha varit ännu mer humorfylld, men Verhoeven bytte ut mycket humor mot brutalitet vilket jag tycker var helt rätt. Humorn finns fortfarande där och det brutala gör att filmen håller än idag och inte blir en bortglömd dussinfilm.Schwarzenegger gör vad man brukar förvänta sig av honom. Han levererar sköna one-liners och skriker som en jättebaby när han blir attackerad, fasthållen eller sparkad mellan benen (vilket händer ofta). En av höjdpunkterna är Sharon Stone som förvisso hade varit i branschen i tio år, men som i och med denna roll verkligen fick folk att få upp ögonen för henne. Hon imponerade Verhoeven så pass mycket med sin arbetskapacitet och sina förberedelser att han gjorde Basic Instinct (1992) med henne i en än mer utvecklad roll.Filmen har ett skönt flyt filmen igenom utan några svackor att tala om. Det futuristiska har man lyckats bra med och en kul detalj är att man spelade in tunnelbanescenerna i Mexiko Citys t-bana. Det är en riktigt skön känsla filmen igenom som är en kombination av många saker. Det är replikerna, actionscenerna, musiken, fotot både på Jorden och på Mars och helt enkelt sättet man tillåter filmen att ha glimten i ögat och inte bli gravallvarlig trots att den alltså är brutal. Filmen kom även att vinna en Oscar för bästa specialeffekter - inte alls konstigt.På ett sätt förstår jag varför man gör en remake på filmen då materialet är väldigt bra. Men varför man gör en remake på en redan mycket bra film är något jag aldrig kommer förstå.

3 - Skådespelare
4 - Handling
5 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

6 kommentarer:

 1. En riktigt 80-talsactionklassiker. Kan man bara bortse från de numera rätt kackiga effekterna är den en given hit. Och effekterna länder ju sin lilla charm, de också. Schwarzeneggernegger när han var på topp.

  SvaraRadera
 2. Sofia: T.o.m. 90-tal (även om det var på gränsen). Effekterna funkar faktiskt bra rakt igenom, bättre än jag hade minne av faktiskt.

  Får se vad de gör med remaken. Tror inte på Colin Farrell i huvudrollen, kommer nog bli för allvarligt och då tappar man charmen som detta original har.

  SvaraRadera
 3. Sjukt bra film! Sjuuuukt bra!!

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Sjukt kul att du tycker det ! ;) Det bästa med filmen är ju dess lyckade kombination av humor och brutalitet.

  Som sagt, non-stop action/underhållning.

  SvaraRadera
 5. Kanske inte min favorit med Arnold men filmen är mycket bra. Ser inte direkt fram emot nyinspelningen - orginalet duger gott för Filmitch!

  SvaraRadera
 6. filmitch: En av de bättre med Arnold tycker jag det är personligen. Däremot håller jag med dig, nyinspelningen tror jag inte direkt på och det känns väldigt onödigt att komma med en remake på denna film som var lyckad och inte är särskilt gammal.

  SvaraRadera