måndag 9 januari 2012

War HorseTitel: War Horse
Genre: Drama/Krig
Land: USA
År: 2011
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Jeremy Irvine, Peter Mullan, Emma Watson, Niels Arestrup, David Kross, Eddie Marsan

Handling: Den fantastiska vänskapen mellan en häst kallad Joey och en ung man vid namn Albert, som tämjer och tränar honom. När de tvingas isär följer den extraordinära resa som hästen kastas ut på då han arbetar sig igenom första världskriget, förändrar och inspirerar människor som han möter på vägen - både i brittiska kavalleriet, tyska soldater och en fransk bonde och hans dotterdotter...

Omdöme: Jag har aldrig varit ett stort fan av Steven Spielberg. Men några av hans tidiga filmer gillar jag och det är en av de mest framgångsrika regissörerna någonsin. I denna två och en halv timmes långa film får vi följa resan som den speciella hästen Joey kommer göra från det att han föds på den engelska landsbygden. Albert (Jeremy Irvine) tar hand om och tränar upp hästen på familjens gård. Men när första världskriget bryter ut tvingas de sälja Joey som blir en krigshäst. Vad som sedan följer är en hjältehistoria.Hade det handlat om en människa, en hjälte, hade man aldrig kommit undan med historien man bjuds på här. Jag tycker inte det här är en speciellt bra film eller direkt intressant. Det är långa stunder som jag funderar på vad de tänkte. Men en sak måste man berömma filmmakarna för och det är hur extremt skickligt man lyckats med hästarna. Det finns många scener filmen igenom som man undrar hur de lyckats med. Det kan vara enkla saker som två hästar som springer fram till varandra som desto mer avancerade sekvenser.Att historien inte bara följer hästen och Albert är givetvis bra då det ger lite variation. Att Joey får vara med hos britterna, tyskarna och fransmännen ger så klart något annorlunda hela tiden. Men jag har väldigt svårt för att alla ska prata engelska med brytning (ja, förutom britterna så klart). Varför kan de inte prata tyska och franska ? Det är trots allt (i de flesta fallen) tyska och franska skådespelare. Givetvis vill man nå ut till en bredare publik och undvika undertexter, men det känns bara fel.Det är alltid svårt att betygsätta filmer som dessa som egentligen inte tilltalar en och som inte bjuder på något nytt. Å ena sidan förtjänar den inte ens godkänt då man sett det förr, men å andra sidan imponeras man av hästscenerna och det är givetvis filmens mening. Det är riktigt välgjort, speciellt krigsscenerna som i mitt tycke höjer filmen. Rent produktionsmässigt är det en välgjord film, som alltid när Spielberg är i farten, och då har jag svårt att ge ett dåligt betyg. Lite intressant är att huvudhästen man använt även var huvudhästen i Seabiscuit (2003).

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

8 kommentarer:

 1. "men å andra sidan imponeras man av hästscenerna ".

  Där förlorade den där filmen ALLT mitt intresse. ;)

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Ja, om man inte kan imponeras av hästar (eller vilka djur som helst på film), då tror jag inte filmen ger så mycket ;)

  SvaraRadera
 3. Misstänkte det. Tack för varningen ;)

  (Men som det filmsaddo jag verkar vara kommer jag säkerligen att se den ändå nån gång. Hur var David Dencik?)

  SvaraRadera
 4. Fiffi: Ja, när den får en Oscarsnominering för bästa film (vilket den verkar komma få) så ser du den säkert "bara för att".

  Jag såg att han var med i eftertexterna, men tänkte inte på vem han var i filmen. Tror han bara var med i en eller max två scener.

  SvaraRadera
 5. Spielberg goes drama. Om det betyder pekorala scener som dränks i Williams stråkar betackar jag mig oavsett om hästarna är duktiga eller inte. Tror inte jag sett ngn bra dramafilm av Spielberg Schindlers list inkluderad.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Japp, det är som du misstänker - John Williams musik till Spielbergs "poetiska" bilder och lite sockersöta berättande.

  Tyvärr går det inte hem hos mig, men det finns många som gillar den typen av film - som man sett så många gånger förr.

  SvaraRadera
 7. Djur plus Spielberg låter som en farlig combo. Jag gillar djurfilmer men det är fruktansvärt sällan man stöter på någon som är riktigt bra, ofta blir det antingen smetigt eller putslustigt.

  SvaraRadera
 8. Sofia: Jag är väldigt tveksam till Spielberg modell nyare då han saknar den riktiga glöden. Filmerna känns alldeles för familjevänliga utan att för den delen bjuda på något nytt.

  SvaraRadera